Η Επιστημονικής Φαντασίας Δημοσκόπηση της Metron Analysis και Ποία είναι η αλήθεια;

0
226

Η πρόσφατη Δημοσκόπηση Metron Analysis είχε Εντυπωσιακά Ευρήματα. Δίνει τη διαφορά ΝΔ-ΣΡΖ στις 10 μονάδες και την ΝΔ ένα βήμα από την αυτοδυναμία.

Αν κοιτάξουμε όμως λίγο πιο προσεκτικά τη Δημοσκόπηση και την ιστορικότητα της εταιρείας, η εικόνα αλλάζει.

Το πρώτο ερώτημα που γεννάται, είναι πώς προέκυψε αυτή η Τερατώδης «Αναγωγή στα Έγκυρα». Τα πραγματικά νούμερα της πρόθεσης ψήφου είναι 28,9 για ΝΔ, 20,9 για ΣΡΖ. Η ΝΔ εμφανίζεται να παίρνει 8 (!) επιπλέον μονάδες στην αναγωγή, ενώ ο ΣΡΖ 6 (!).

Αυτό δεν είναι η συνήθης εικόνα που έχουμε από τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου. Είναι όμως συμβατό με την πάγια μεθοδολογία της Metron, η οποία όπως θα δούμε έχει ρίσκο. Άλλωστε, η μέθοδος αναγωγής της κάθε εταιρείας παραμένει «μαύρο κουτί» για τον παρατηρητή.

Σε αυτή την κάρτα βλέπουμε τι δίνει η Metron μέσα στο 2022, σε σχέση με το τι δίνουν όλες οι υπόλοιπες εταιρείες που βγάζουν πρόθεση ψήφου (μέσος όρος). Μην κοιτάτε τα νούμερα, δεν έχουν τόσο σημασία. Σημασία έχουν οι τάσεις.

Ενώ οι άλλες εταιρείες δίνουν μια πτώση της ΝΔ κατά 2,4%, η Metron την κρατά σχεδόν σταθερή. Αντίστοιχα, οι υπόλοιπες δίνουν άνοδο ΣΥΡΙΖΑ κατά 1,8%, ενώ η Metron 1,3%. Αυτό σημαίνει ότι ενώ οι υπόλοιποι βλέπουν σημαντική μείωση της διαφοράς, η Metron δίνει οριακή πτώση 2 μονάδων.

Βλέπουμε και από εδώ, λοιπόν, ότι η Metron έχει μεθοδολογία υψηλού ρίσκου (σε σχέση με τον υπόλοιπο κλάδο). Πάμε να δούμε πόσο «μέσα έπεσε» τα προηγούμενα χρόνια.

16 Ιανουαρίου 2015: Αρκετά καλή πρόβλεψη του ΣΡΖ (35,4 έναντι 36,3 που πήρε εντέλει). Απόλυτη αστοχία στη ΝΔ (της έδινε 30,6 ενώ έπιασε …27,8).

17/09/2015: Δίνει τη ΝΔ (!) μπροστά κατά 0,3. Παταγώδης αποτυχία. Μάλιστα, ήταν τόσο εσφαλμένες όλες οι μετρήσεις της, που υποχρεώθηκε να βγάλει ανακοίνωση εξηγώντας τι πήγε στραβά.

03/07/2019: Ελάχιστη αστοχία στη ΝΔ (38,6 έναντι 39,8), μεγαλύτερη στον ΣΡΖ (29,2 έναντι 31,5).

Δηλαδή, στους τρεις τελευταίους εκλογικούς κύκλους, η απόκλιση της Metron από τη διαφορά των 2 κομμάτων, ήταν από το (απολύτως αποδεκτό) 1,1% έως και το (εντελώς απαράδεκτο) 7,7%!

Στην περίπτωση της Metron, λοιπόν, η ιστορικότητα μας δίνει όχι τόσο υπό-καταγραφή του ΣΡΖ, αλλά κυρίως υπέρ-καταγραφή της ΝΔ.

Αυτό, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη μεθοδολογία της εταιρείας, μας επιτρέπει να είμαστε κάπως σκεπτικοί έναντι των ευρημάτων της. Αυτά…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here