Έρχεται Μνημόνιο και Καθεστώς…του Κώστα Βαξεβάνη.

0
418

Φορώντας  μάσκα, αυτή τη φορά ιατρική, καταφθάνει νέο μνημόνιο. Προφανώς θα δημιουργηθεί  επικοινωνιακά το έδαφος της αναγκαιότητας και θα πληρωθούν όσοι θα επιχειρήσουν να μας πείσουν πως είναι αναγκαίο.

Σκοπός του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να πάει το Φθινόπωρο σε εκλογές με το μανδύα του στρατηγού της πανδημίας. Προσδοκώντας να ανανεώσει τη θητεία του σχεδιάζει τη δημιουργία ενός καθεστώτος.

Σας παραθέτω κάτι που γράφω στο χθεσινό  Editorial από το Documento:

«Στους μήνες της διακυβέρνησής του, ο Μητσοτάκης συνεχίζει να χρησιμοποιεί την μιντιακή υπεροπλία του για να πολιτεύεται. Προσέξτε όμως, δεν υποκαθιστά απλώς την επικοινωνία με την πολιτική, ώστε να προσμένει κάποιος πως η πολιτική θα τον εκδικηθεί και θα τον ξεβράσει στα ρηχά νερά της εικόνας.

Ταυτόχρονα ο Μητσοτάκης δημιουργεί καθεστώς,  επιχειρεί να δημιουργήσει ένα υβρίδιο Δημοκρατίας στο οποίο διασταυρώνεται η καθεστωτική αντίληψη με τυπικές διαδικασίες κοινοβουλευτισμού.

Πολύ πριν την πανδημία, ο Μητσοτάκης θεσμοθέτησε τον Νεομητσοτακισμό, με ένα κυβερνητικό σχήμα στο οποίο υπουργοί και εκλεγμένοι αντιπρόσωποι έπαιρναν εντολές από την Αγία Οικογένεια και έναν πυρήνα Σημητικών νέο-δεξιών.

Ο πυρήνας αυτός της εξουσίας εμπλουτίστηκε με στοιχεία ελιτισμού και αλαζονείας, προσωπικής έπαρσης και οικογενειακής επιβολής. Εν ολίγοις οι Έλληνες δεν ψήφισαν τον Μητσοτάκη για πρωθυπουργό, αλλά έδωσαν άδεια να δημιουργηθεί ένα νέο παλάτι με σύγχρονες Φρειδερίκες και Αυλικούς.

Θεωρητικά, η πανδημία έπρεπε να γκρεμίσει το οικοδόμημα του Νεομητσοτακισμού. Η ιστορία και η πολιτική όμως δεν είναι μια γραμμική σχέση του πολίτη με το πρόβλημα. Η διεθνής συγκυρία και κυρίως ο φόβος, δίνουν τη δυνατότητα στο Μητσοτάκη να βαθύνει το καθεστώς του. Φυσικά χρησιμοποιεί και πάλι την επικοινωνία και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Το δρόμο δε τον ανακάλυψε ο Μητσοτάκης. Τον άνοιξε το Σαμαροβενιζελικό σύστημα την περίοδο της κρίσης. Οι άνθρωποι κινδυνεύουν, φτωχοποιούνται, οι κοινωνίες καταστρέφονται αλλά υπάρχουν σωτήρες και Μωυσήδες έτοιμοι να περιγράψουν τον εαυτό τους ως τη μοναδική λύση. Σκοπός είναι να μην φτάσει ποτέ «στη μάζα» η πραγματικότητα, αλλά να υποκατασταθεί από ένα αφήγημα.

Η πρακτική αυτή έχει κανόνες, οι οποίοι δεν περιγράφονται ούτε από το Σύνταγμα ούτε από τη Βουλή, αλλά από τους άγραφες διαστάσεις της εξαγοράς και της εξαπάτησης.

Αρχικώς πληρώνονται όσοι οφείλουν να μετατρέψουν το αφήγημα σε πραγματική ιστορία. Τα Μέσα Ενημέρωσης δηλαδή. Αφού πληρωθούν, δημιουργούνται τα πρόσωπα λατρείας. Στη συγκεκριμένη περίοδο πέρα από τον Μωυσή-Μητσοτάκη, τέτοια πρόσωπα είναι οι χειριστές της Υγειονομικής Κρίσης.

Παρουσιάστριες του ντεκαπάζ, δημοσιογράφοι της πουδραρισμένης αντικειμενικότητας, δημοσιολόγοι της αρπαχτής, συνομολογούν όλοι, πως τέτοια πορεία προς την επιτυχία δεν έχουν ξαναδεί. Και άμα αυτό το ομολογεί η Μενεγάκη τύφλα να έχει ο Γιάννης Λούλης και οι αναλυτές.

Ταυτόχρονα ενοχοποιούνται όσοι τολμούν να εκφράσουν άποψη ή αμφισβήτηση.

Σκοπός του Μητσοτάκη δεν είναι η παραμονή στην εξουσία μέσα από την εικόνα επιτυχίας ώστε να πάει σε εκλογές πριν ξεσπάσει η οικονομική πανδημία που έρχεται. Σκοπός του είναι να βαθύνει το καθεστώς, τώρα που ο κόσμος είναι φοβισμένος και ανεκτικός.

Την ώρα που ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δίνει συνέντευξη Τύπου για την αντιμετώπιση της πανδημίας,  τα κανάλια δείχνουν τις τρίχες του Πέτσα. Οι υπουργοί μοιράζουν εκατομμύρια σε ημέτερους.

Δεν είναι τυχαίο πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν εφαρμόζει οριζόντια μέτρα προς τους κλάδους που θίγονται, αλλά η κυβέρνηση δημιουργεί νόμους που προβλέπουν μεσάζοντες.

Μεσάζοντας για τη διαφήμιση στα ΜΜΕ, μεσάζοντες και οι ιδιοκτήτες ΚΕΚ για το μοίρασμα στους επιστήμονες ενός ποσού μέσω voucher. Ας πάρουμε για παράδειγμα τους δικηγόρους και τους πολιτικούς μηχανικούς της χώρας.

Όλοι τους είναι καταγεγραμμένοι σε μητρώα Συλλόγων και Επιμελητηρίων. Γιατί δεν τους δίνεται ορίζοντας ενίσχυση; Σε όλα θεσμοθετούνται  διόδια και ενδιάμεσοι των κυβερνητικών επιλογών. Φαντάζομαι κάποια στιγμή θα ανακαλύψουμε πως ήταν και εισπράκτορες.

Η Ελλάδα είναι επίσης η μοναδική χώρα που αντί να επιδοτεί τις επιχειρήσεις για να διατηρούν την εργασία, τις επιδοτεί για να θέσουν σε αναστολή εργασίας εργαζόμενους.

Οι Ελληνικές πρωτοτυπίες, δεν είναι αστοχίες και λάθος πολιτικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθιερώνει και ενισχύει, επί ευκαιρία του ιού, το καθεστώς του υιού του πατέρα του.

Ο Μητσοτακισμός βάζει σε αναστολή λειτουργίες της Δημοκρατίας και προετοιμάζει την επόμενη μέρα με όρους ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και Φαμίλιας».

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδα μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των σχολιαστών. Προειδοποίηση: Για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση άρθρων αντίθετα με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here