Επιχειρεί να «σπάσει» το μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου;

0
408

Τουρκική Navtex για έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ από το Barbaros.

Σε μια από τις γνωστές προβλέψιμες αντιδράσεις της προχώρησε η Τουρκία, καθώς ενώ η Αθήνα δήλωνε ότι αποδέχεται ως θετική εξέλιξη την υπόσχεση της Άγκυρας ότι αναστέλλει προσωρινά τις έρευνες στην Μεσόγειο για να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ των δυο χωρών, έσπευσε λίγα λεπτά μετά να εκδώσει NAVTEX για έρευνες του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ στο νότιο τμήμα της, εκεί που είναι οριοθετημένα οικόπεδα που έχουν μάλιστα αδειοδοτηθεί σε ξένες εταιρίες.

Η κίνηση αυτή της Τουρκίας είναι αποκαλυπτική και της….ειλικρίνειας των προθέσεων της όταν δηλώνει έτοιμη για διάλογο και για αναστολή των παράνομων ερευνητικών δραστηριοτήτων της στη Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, επιχειρείται και η «διάσπαση» του μετώπου Αθήνας-Λευκωσίας καθώς η Ελληνική πλευρά θα εμφανίζεται εκτεθειμένη να αποδέχεται τις καλές προθέσεις της Τουρκίας για διάλογο την ώρα που το Oruc Reis δεν θα εισέρχεται στην Ελληνική  υφαλοκρηπίδα για έρευνες, ενώ αντίθετα το Barbaros θα πραγματοποιεί παράνομές έρευνες που κατάφωρα και προφανέστατα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι έρευνες σύμφωνα με την NAVTEX θα διαρκέσουν από 28 Ιουλίου έως 18 Σεπτεμβρίου.

Αναβάλλονται οι έρευνες του Oruc Reis:

Την προσωρινή αναβολή των ερευνών του Ορούτς Ρέις ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

«Στην τελευταία μας Navtex η Ελλάδα αντέδρασε με υπερβολικό τρόπο και η περιοχή των ερευνών του Ορούτς Ρέις σχεδιάστηκε 180 χιλιόμετρα από το Καστελλόριζο. Ο πρόεδρος μας δήλωσε πως αφού θα γίνουν συνομιλίες περιμένουμε ( σ.σ. για το Ορούτς Ρέις) για ένα χρονικό διάστημα»δήλωσε ο Καλίν στην συνέντευξή του στο CNN Turk.

Μεταξύ άλλων ο Kαλίν δήλωσε πως ο γερμανικός Τύπος ήταν υπερβολικός πως η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα πολέμου «όμως υπήρξε η δημιουργική συμβολή της κυρίας Μέρκελ»…δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε χωρίς προϋποθέσεις και όρους», κατέληξε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here