Η Έκρηξη του Ηφαιστείου της Σαντορίνης είναι μια από τις βιαιότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ!…Γαλλική Έρευνα.

0
476

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης είναι μία από τις βιαιότερες που έχουν ποτέ καταγραφεί, αναφέρουν μεταξύ άλλων ερευνητές-καθηγητές του εργαστηρίου Μάγμα και Ηφαίστεια του Clermont-Ferrand, της Γαλλίας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Franceinfo ο Τομ Ντρουίτ, ένας από τους ερευνητές καθηγητές ο οποίος συμμετείχε σε διεθνή αποστολή που δημοσίευσε τα συμπεράσματά της στο έγκριτο περιοδικό Nature Communications Earth & Environment, οι επιστημονικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σε βαθιά νερά μέσα και γύρω από το ηφαιστειακό πεδίο Χριστιανά-Σαντορίνη-Κολούμπο στην Ελλάδα αποκάλυψαν μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις που έχουν ποτέ καταγραφεί στο νότιο Ελληνικό τόξο.

Όπως επίσης ανέφερε ο Ντρουίτ, ο οποίος Συνδιηύθυνε την Αποστολή:

«Βρισκόμασταν γύρω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης, περίπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια της Κρήτης, σε ένα τόξο ηφαιστείων, που ονομάζεται Ελληνικό τόξο, το οποίο απλώνεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι στόχοι αυτής της αποστολής ήταν ευρείς. Μελετήσαμε τη Σαντορίνη που είναι ένα εμβληματικό ηφαίστειο (…)

Η Σαντορίνη είναι πλέον ένα αναδυόμενο ηφαίστειο αλλά στο παρελθόν ήταν καθαρά υποβρύχιο. Οι υποβρύχιες εκρήξεις μελετώνται ευρέως τώρα, μετά την έκρηξη του Hunga Tonga, το 2022, στον Ειρηνικό (…)».

Για την ανακάλυψη-την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετική»-της αποστολής στη Σαντορίνη τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι αφορά:

«Μια από τις μεγαλύτερες εκρήξεις που έχουν υπάρξει ποτέ σε αυτό το ηφαιστειακό τόξο και για το ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Αυτή η ανακάλυψη μας δείχνει ένα πολύ μεγαλύτερο παράδειγμα από το Hunga Tonga μιας υποβρύχιας έκρηξης, η οποία ήταν μέχρι τότε η πιο βίαιη έκρηξη που έχει καταγραφεί ποτέ. Στη Σαντορίνη, έχουμε ένα παράδειγμα 15 φορές μεγαλύτερο».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Μ. Σπινθουράκη, Παρίσι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here