Η Μαρία Άνχελα πάει στο Λονδίνο για το Τέλος(;) της Κύπρου και ο Ερντογάν που απαιτεί μία θέση στο…Όβαλ Όφις του Λευκού Οίκου….του Μιχάλη Ιγνατίου

0
260

Ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Στεφάν Ντουζάρικ, δεν γνωρίζει πότε θα επιστρέψει στην Κύπρο η κ. Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, αλλά όπως είπε θα απαντήσει σύντομα στο ερώτημά μας.

Βλέπει και Ερντογάν εκτός από Φιντάν στην Άγκυρα η Μαρία Άνχελα Ολγκίν» - OmegaLive

Έτσι ξεκίνησε την ανταπόκριση του στο Κανάλι Omega της Κύπρου, στο δελτίο ειδήσεων με τον Μιχάλη Παυλίδη, ο ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μιχάλης Ιγνατίου.

Όμως, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι η νέα απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ θα επιστρέψει στη Λευκωσία τη δεύτερη εβδομάδα Μαρτίου για να συνεχίσει τις επαφές της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Θα συναντήσει βεβαίως και άλλους στο νησί, αν και λίγο πολύ αναμένει να ακούσει τις ίδιες γνωστές θέσεις και των κομμάτων και των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Πριν από την Κύπρο, θα επισκεφθεί το Λονδίνο για να συζητήσει με τους Βρετανούς διπλωμάτες την αποστολή της. Αν και δεν χρειαζόταν να το πράξει, διότι συναντήθηκε ήδη με μέλη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Βρετανίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Οι Βρετανοί, βεβαίως, παραμένουν στην ίδια γραμμή που εξέφρασε ο Ύπατος Αρμοστής στη Λευκωσία, ότι η Ελληνική πλευρά φέρει μεγαλύτερη ευθύνη από την Τουρκία, που είναι η δύναμη κατοχής!

Με όλα αυτά τα δεδομένα, πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός με αυτή τη νέα πρωτοβουλία. Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, φαίνεται να καταλήγει σε συμπεράσματα, που δεν θα είναι θετικά για την Ελληνική πλευρά.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Χακάν Φιντάν στη Βραζιλία και έκανε εντύπωση μία αναφορά ότι ο Τούρκος Υπουργός συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του το πρόγραμμα των επισκέψεων υψηλού επιπέδου που θα διοργανωθούν την προσεχή περίοδο μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως έχουμε μεταδώσει και δημοσιεύσει, η Τουρκία απαιτεί από την Ουάσιγκτον να προσκληθεί ο ισλαμιστής Πρόεδρος Ερντογάν στο Λευκό Οίκο. Επίσης ζητά επίσημη συνάντηση του Φιντάν με τον κ. Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ερντογάν θεωρεί ότι η πρόσκληση από τον Πρόεδρο Μπάιντεν συμφωνήθηκε στο πλαίσιο των συζητήσεων που αφορούσαν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και της πώλησης των F-16 στην Τουρκία.

Ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου, είναι ο μόνος εκ των Αμερικανών Προέδρων που δεν προσκάλεσαν τον Ερντογάν, για επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον. Και αυτό ενοχλεί τον Τούρκο πρόεδρο, θα έλεγα και τον εκνευρίζει.

Μερικοί γραφειοκράτες στην Ουάσιγκτον, όπως και ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, υποστηρίζουν την αποστολή πρόσκλησης. Προφανώς πιστεύουν ότι εάν ο κ. Μπάιντεν δεν τον καλέσει στο Λευκό Οίκο, ο Ερντογάν θα ξεκινήσει νέο γύρο αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για καθαρό εκβιασμό.

Εάν προσκληθεί ο Ερντογάν, θα χρησιμοποιήσει το βήμα που θα του δώσει ο Πρόεδρος Μπάιντεν, για να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Αμερικής.

Εδώ είμαστε και θα τα (ξανά)πούμε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here