Η Μαύρη Νύχτα των Ιμίων!

0
253

-Η Μαρτυρία Ναυάρχου,

-Τα ΑΙΣΧΗ.

O Αντιναύαρχος ε.α. Βασίλειος Μαρτζούκος, με αφορμή την θλιβερή επέτειο την νύχτας των Ιμίων, Κυβερνήτης ο ίδιος στη φρεγάτα «Έλλη» περιγράφει, όσο επιτρέπεται, τι διαδραματίστηκε εκείνο το βράδυ και το πως οδηγηθήκαμε στην ατυχή κατάληξη.

Σημειώνει ότι η όλη διαχείριση από πλευράς πολιτικής ηγεσίας θα πρέπει να διδάσκεται στη διαχείριση κρίσεων ως κατ΄εξοχήν παράδειγμα προς αποφυγή.

Υπογραμμίζει ότι το Πολεμικό Ναυτικό ήταν έτοιμο να κάνει αυτό για το οποίο είχε εκπαιδευθεί, το φρόνημα ήταν υψηλό, το ηθικό ακμαίο, αλλά ποτέ δεν δόθηκε καμία εντολή ούτε αποσαφηνίστηκαν κανόνες εμπλοκής.

Όπως σημειώνει παρακολουθούσαν τα Τουρκικά πλοία να μπαίνουν στα Ελληνικά χωρικά ύδατα και δεν δινόταν εντολή από παρεμποδιστούν σύμφωνα με τα σχέδια που υπήρχαν.

Τονίζει ότι ο στόλος βρισκόταν σε καλή κατάσταση και οι μονάδες στις θέσεις που προβλέπονταν, αξιόμαχες και με προηγμένα για την εποχή συστήματα και τα πληρώματα με απόλυτη επίγνωση καθήκοντος και του τι έπρεπε επιχειρησιακά να κάνουν «με κλειστά μάτια» όπως λέει, καθώς λόγω των πολλών ασκήσεων γνώριζαν το Αιγαίο «σαν τη τσέπη τους».

Κι όμως λόγω της καταστροφικής διαχείρισης από πλευράς Πολιτικής Ηγεσίας, η κατάληξη ήταν η γνωστή.

Προσθέτει δε, ότι ενώ οι Τούρκοι έστηναν την κρίση επί ένα μήνα και παρά τις προειδοποιήσεις της Στρατιωτικής Ηγεσίας, οι Πολιτικοί προϊστάμενοι κώφευαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here