Έρχεται το πρώτο Ελληνικό Μη Επανδρωμένο Υποβρύχιο μέσω προγράμματος ΦΑΙΑΞ.

0
488

Ενόψει εξορύξεων Νοτίως της Κρήτης έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα τουρκικά μη επανδρωμένα υποβρύχια που θα μπορούν να μας απειλούν από την βάση της Μισράτα και της Τρίπολης στην Λιβύη.

Σύμφωνα με το υπουργό Άμυνας κ. Δένδια η χώρα μας δεν έχει επικεντρωθεί μόνο στα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά έχει και άλλα σχέδια που αφορούν τα περιβόητα UUV (Unmanned Underwater Vehicles).

Υπάρχει ήδη πρόταση από Ιδιωτικούς φορείς στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου για τη ναυπήγησή τους και μάλιστα μέσω του προγράμματος «ΦΑΙΑΞ», στο οποίο συμμετέχουν επτά Ελληνικές Εταιρείες και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Μιλάμε για την ανάπτυξη-απόκτηση Μη Επανδρωμένων Υποβρυχίων οχημάτων τύπου AUV (Autonomous Underwater Vehicles) και UUV (Unmanned Underwater Vehicles).

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και τα UUV (Unmanned Underwater Vehicles).

Πρόκειται για την πρώτη αναφορά από Ελληνικής πλευράς ενός προγράμματος που θα αποτελέσει επανάσταση στο Πολεμικό Ναυτικό μας.

Τα Υποβρύχια αυτόνομα μη επανδρωμένα υποβρύχια, είναι ένα τρομερό όπλο στον σύγχρονο Ναυτικό Πόλεμο, μιας και δίνουν πρωτόγνωρες δυνατότητες για επιθέσεις σε μονάδες επιφανείας, Ναυστάθμους και άλλες παράκτιες υποδομές του εχθρού, σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση στο Αιγαίο, ή στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς ανθρώπινο κόστος, και αυτό είναι σημαντικό.

Σε καμία περίπτωση βέβαια αυτά τα δεν αντικαθιστούν τα Επανδρωμένα Υποβρύχια, ακόμα περισσότερο αυτά που θα διαθέτουν και δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων τύπου Κρουζ.

Η χρήση μη επανδρωμένων συστημάτων, ρομπότ και αυτόνομων συστημάτων για στρατιωτικές και πολιτικές ανάγκες έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here