Πιο Νατοϊκός και από τον…Στόλτενμπεργκ-Κίνδυνος για τη χώρα η άμεση στρατιωτική εμπλοκή της στον πόλεμο…του Βασίλη Σκουρή.

0
288

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε το χαρακτηρισμό του ως ο πιο προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών-Χωρίς Ελληνική Πρωτοβουλία για τα Βαλκάνια το δείπνο των ηγετών στην Αθήνα.

Πιο νατοϊκός και από τον... Στόλτενμπεργκ - Κίνδυνος για τη χώρα η άμεση στρατιωτική εμπλοκή της στον

Πιο νατοϊκός και από το ΝΑΤΟ εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, με τη χώρα να μπλέκει άμεσα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ρωσίας.

Γιατί τι άλλο, παρά άμεση εμπλοκή αποτελεί η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων για τη χρησιμοποίηση από το Κίεβο των F-16;

Η Αθήνα, άλλωστε, αποτέλεσε για τον Β. Ζελέσκι ένα σταθμό μιας προ-συνεννοουμένης περιοδείας για την απόκτηση από την Ουκρανία περισσότερων F-16, με τη Δανία να του παραχωρεί 16 υπερσύγχρονα τέτοια αεροπλάνα (και να έχει ήδη ξεκινήσει εκεί η εκπαίδευση των πιλότων) και η Ολλανδία του δήλωσε πως έχει έτοιμα για παραχώρηση άλλα 42!

Αξίζει να σημειωθεί πως την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων για τα F-16 έως τώρα έχουν αναλάβει η Δανία και η Ρουμανία, ενώ τώρα προστίθεται ως τρίτη χώρα και η Ελλάδα!Tι θα αλλάξει με τα F-16 στο ουκρανικό μέτωπο;Όπως αξίζει να σημειωθεί πως η Ρωσία προειδοποιεί, με αφορμή την παραχώρηση των F-16 στην Ουκρανία, πως μεγαλώνει ο κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης πυρηνικών δυνάμεων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός φρόντισε να επιβεβαιώσει για τον εαυτό του τον τίτλο του πιο «Προβλέψιμου Συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών», καθώς φρόντισε να απαντήσει στους ανθρώπους του Στόλτενμπεργκ, του ΓΓ του ΝΑΤΟ, που είχαν δηλώσει πως η Ουκρανία μπορεί να γίνει μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με αντάλλαγμα την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία: Ο Κ. Μητσοτάκης τάχτηκε υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ταυτόχρονα πως δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να αναγνωρίσει ποτέ την παράνομη προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Η Ελλάδα, πάντως, θα συνεχίσει να παραχωρεί στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, καθώς-όπως έχει αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης-Ουκρανοί, Γερμανοί και Αμερικανοί έχουν βάλει αίτημα στην Ελληνική Κυβέρνηση για παραχώρηση 100 αρμάτων μάχης «Leopard 1Α5» στην Κυβέρνηση του Κιέβου.

Εξάλλου, οι Ουκρανοί ζητούν από το Ελληνικό οπλοστάσιο και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1 (πέρα από τα 40 που έχει ήδη συμφωνήσει να στείλει η Ελληνική κυβέρνηση), τους S-300 και τα αντιαεροπορικά συστήματα TORM-1 και Osa-AK/AKM.

Το δε τελευταίο διάστημα, Έλληνες εκπαιδευτές πληρωμάτων για κύρια άρματα μάχης «Leopard 1» εκπαιδεύουν Ευρωπαίους χειριστές. Αυτοί με τη σειρά τους εκπαιδεύουν τους Ουκρανούς (μέθοδος «train the trainer»).

Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, στο πλαίσιο της Ευρωενωσιακής Αποστολής Στρατιωτικής Συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία (European Union Military Assistance Mission Ukraine-EUMAM UA) από την Ελληνική πλευρά προσφέρονται και άλλες εκπαιδεύσεις όπως η διοίκηση, ο έλεγχος μικρών κλιμακίων μάχης χερσαίων δυνάμεων («junior leadership training from section/squad and platoon levels up to company») ειδικά στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων, και η εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και ναρκών («demining»).

Αξίζει να σημειωθεί πως από το Δείπνο των Ηγετών για τα Βαλκάνια δεν προέκυψε καμία πρωτοβουλία της Αθήνας για την περιοχή, όπως συνέβη πχ πριν από 20 χρόνια με τη Σύνοδο ΕΕ-Βαλκανικών Χωρών που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και οδήγησε στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών μελών της περιοχής ή-πολύ περισσότερο-με την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά η κρίση με την Αλβανία λαμβάνει διαστάσεις, με τον Μπελέρη να παραμένει προφυλακισμένος, ενώ ο πρωθυπουργός απέφυγε να συναντηθεί εκτός από τον Σέρβο πρόεδρο και με τον Πρωθυπουργό της Βορείου Μακεδονίας!

Να θυμίσουμε πως τον Δεκέμβριο θα αποφασιστεί αν θα ανοίξουν τα ενταξιακά κεφάλαια για την Αλβανία και τη Βόρειο Μακεδονία, με το Μαξίμου να φαίνεται εντελώς αμήχανο για το πώς θα πορευτεί!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here