Ποιες είναι οι αλλαγές που έρχονται στη Θητεία.

0
410

Αλλαγές στη Στρατιωτική Θητεία ετοιμάζεται να φέρει η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που, όπως όλα δείχνουν, σκοπεύει να υιοθετήσει το φινλανδικό μοντέλο, το οποίο βασίζεται στον εθελοντισμό.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας πραγματοποιεί επίσκεψη στη Φινλανδία με αποστολή την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και η ενημέρωση για το φινλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας του.

Ο Εθελοντισμός στο Στρατό είναι ένας βασικός παράγοντας ο οποίος έχει εξελιχθεί στη σκανδιναβική χώρα, οπότε η πολιτική ηγεσία κομίζει πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στη χώρα μας.

Τα βασικά και κομβικά σημεία του φινλανδικού μοντέλου, είναι τα εξής:

-Από τα 18 μέχρι τα 60 υπόχρεοι της στρατιωτικής θητείας είναι όλοι οι άνδρες. Αφορά είτε ένοπλη, είτε άοπλη, είτε ακόμη και εθελοντική πολιτική θητεία.

-Οι γυναίκες μπορούν και αυτές να μετέχουν στις Ένοπλες δυνάμεις με μία απλή αίτηση στο Επιτελείο

-Υπάρχουν τριών ειδών θητείες, 165 ημερών, 255 ημερών και 347 ημερών, αναλόγως ποιο μοντέλο θα επιλέξει ο καθένας και τι θέλει να πετύχει μέσα από αυτό το μοντέλο στη μετέπειτα ζωή του

-Οι απλοί στρατιώτες παραμένουν σε εφεδρεία έως και τα 50 και πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επανεκπαιδεύονται για τουλάχιστον 80 ή 150 ημέρες

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι το χρονικό όριο της Ελληνικής θητείας δεν πρόκειται να αλλάξει.

«Θα έρθουν Έλληνες αξιωματικοί, οι οποίοι θα εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο, αλλά, αυτό το οποίο καθίσταται προφανές, είναι ότι ένας στρατός μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα-ένας στρατός πολιτών. Χαίρομαι που η επιλογή της Ελληνικής Δημοκρατίας ήταν πάντα-και θα είναι πάντα-να βασίζεται στο στρατό των πολιτών»…ανέφερε σχετικά ο Νίκος Δένδιας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here