Σίδερα μασάει ο Κουταλιανός!…του Μανώλη Κοττάκη

0
530

Η θερμοκρασία στο Βελλίδειο Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίδει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στη διεθνή έκθεση, θυμίζει πάντοτε… Σιβηρία! Τα κλιματιστικά δουλεύουν στο «φουλ».

Ο λόγος είναι απλός: είναι αντί-τηλεοπτική η εικόνα ενός ηγέτη όταν γυαλίζει το μέτωπό του. Όταν ιδρώνει. Χθες, μάλιστα, η θερμοκρασία ήταν τόσο χαμηλή, ώστε ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Σμυρλής μοίρασε στους δημοσιογράφους… κουβέρτες και γάντια.

Το παράδοξο είναι ότι ο πρωθυπουργός από την αρχή της συνέντευξης ήταν ιδρωμένος. Το πρόσωπό του γυάλιζε. Στο δε μέτωπό του είχαν σχηματιστεί ισχυρές αυλακιές, που συνήθως εμφανίζονται σε όλους μας όταν έχουμε νεύρα. Άγχος. Πίεση.

Η εικόνα του Κυριάκου την πρώτη ώρα της συνέντευξης, όταν ε τίθεντο, με τον τρόπο που ε τίθεντο, τα δυσάρεστα ερωτήματα για τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και το άσχημο ξεκίνημα της Κυβέρνησης, θύμιζε πάρα πολύ την εικόνα του προέδρου Νίξον στο πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ υποψήφιων Προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών το 1960, με αντίπαλο τον Κένεντι.

Η εικόνα υπονόμευε το μήνυμα. Τη δεύτερη ώρα, όταν η θεματολογία άλλαξε, ήταν λες και ανέτειλε ο ήλιος. Οι αυλακιές εξαφανίστηκαν, ο ιδρώτας περιορίστηκε, ενώ ο πρωθυπουργός απαντούσε με άνεση στις ερωτήσεις και με διάπλατο χαμόγελο.

Ήταν προφανές ότι σε αυτό το διήμερο, που αποτελεί, υπό μία έννοια, την Ελληνική εκδοχή του Αμερικανικού εθίμου της «Ετήσιας Ομιλίας προς το Έθνος», ο Πρωθυπουργός ήταν αγχωμένος μήπως κάνει το επικοινωνιακό λάθος που θα έπαιζε επί μέρες στα κανάλια και θα πλήγωνε το προφίλ του. Δεν το έκανε.

Προσπάθησε να συντηρήσει την εικόνα του. Ωστόσο, έκανε άλλα. Επαναπροσδιόρισε τις συμμαχίες του με την κοινωνία μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου των εκλογών. Με άλλες κοινωνικές ομάδες προσπάθησε να διατηρήσει ισχυρή την επαφή, με άλλες κόβει απότομα τον ομφάλιο λώρο.

Επιχείρησε να μιλήσει για τη Θεσσαλία, κατά τρόπο όμως εντελώς ανεπαρκή. Προσπέρασε εντυπωσιακά το μείζον ζήτημα της ακρίβειας, που ταλαιπωρεί τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here