Τα «Στοιχεία Στατικής Επάρκειας» της Γέφυρας Βαρυμπόμπης ζήτησε ο Γιώργος Θωμάκος.

0
587

-Επιστολή του Γιώργου Θωμάκου στον Νίκο Ταχιάο για τη γέφυρα Βαρυμπόμπης…

Στη δημοσιότητα δόθηκε από τη δημοτική Αρχή Κηφισιάς, η επιστολή του Δημάρχου Γιώργου Θωμάκου προς τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Νικόλαο Ταχιάο, με την οποία ζητά τα στοιχεία εκείνα που αφορούν στη γέφυρα Βαρυμπόμπης και σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του Υφυπουργού, καταδεικνύουν ότι η «γερασμένη γέφυρα» έχει «δομικά ζητήματα».

Υπενθυμίζεται ότι σε δημόσια τοποθέτησή του, ο Ν. Ταχιάος είχε αναφέρει ότι:

«Πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν παρεμβάσεις, καθώς βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου είναι να προχωρήσει άμεσα στα όσα απαιτούνται και να δοθεί οριστική λύση. Η γέφυρα θα πρέπει να ανακατασκευαστεί ή να κατεδαφιστεί ανεξαρτήτως από το εάν μπουν διόδια στη Βαρυμπόμπη».

Αξίζει να τονιστεί ότι το Υπουργείο είχε αναφερθεί και στο θέμα των διοδίων, εκτιμώντας πως το 2024, θα ξεκινήσει εκ νέου τη διαβούλευση με τους νέο-εκλεγέντες Δημάρχους ώστε να υπάρξει μια οριστική λύση.

Σημειώνεται πως η σύμβαση παραχώρησης της εταιρείας «Νέα Οδός», η οποία διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, λήγει το 2038 και έως τότε και για κάθε χρόνο το ελληνικό δημόσιο, εν προκειμένω το Υπουργείο, καταβάλει το ποσό των 25 εκατομμυρίων ετησίως στην παραχωρησιούχο εταιρεία για διαφυγόντα κέρδη, λόγω της μη συμμόρφωσης με τα όσα προέβλεπε η σύμβαση για την ύπαρξη σταθμών διοδίων.

Μετά από αυτές τις δηλώσεις, ο Γιώργος Θωμάκος (όπως είχε ενημερώσει και το Δημοτικό Συμβούλιο στις 25 Οκτωβρίου) απέστειλε έγγραφο αίτημα του Δήμου Κηφισιάς προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη χορήγηση στοιχείων που αφορούν στη γέφυρα Βαρυμπόμπης.

Αναλυτικά η επιστολή προς τον Υφυπουργό αναφέρει:

«Σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή σας, αναφερόμενος στη Γέφυρα Βαρυμπόμπης και στη σημασία της ανακατασκευής της, δηλώσατε ότι “Η Βαρυμπόμπη έχει το πρόβλημα και πρέπει οπωσδήποτε να ανακατασκευαστεί.”

Η ανωτέρω δήλωσή σας εύλογα προκάλεσε, τουλάχιστον στον Δήμο μας, έντονο ενδιαφέρον και ανησυχία.

Γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται στην υπ. αριθμ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/70928/4501/2-11-2021 Απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εγκρίνει την Τροποποίηση της υπ.αρ. 126119/8.2/2007 Κ.Υ.Α Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του Έργου με τίτλο: «Αυτ/μος ΠΑΘΕ, τμήμα Μεταμόρφωση-Υλίκη», ως προς την κατασκευή και λειτουργία του Α/Κ Βαρυμπόμπης με την προσθήκη των προσωρινών νέων έργων στον κόμβο της οδού Ελαιών και Ερμιόνης, στην περιοχή Αδάμες Κηφισιάς.

Στα συνοδά «προσωρινά νέα έργα» περιλαμβάνονται κατασκευή κυκλικού κόμβου (roundabout) στην οδό Ερμιόνης (Αδάμες) και διαμόρφωση φωτοσηματοδοτούμενου κόμβου στη συμβολή παραπλεύρου Εθνικής Οδού και Ερμιόνης.

Είναι γνωστό ότι οι Δήμοι Κηφισιάς και Διονύσου, καθώς και όλοι οι όμοροι Δήμοι, μαζί με την Περιφέρεια Αττικής (αρ. απ. 87/2020 Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής) και πλήθος άλλων φορέων έχουν έντονα αντιδράσει στα ανωτέρω.

Κατόπιν αυτών, ο Δήμος μας, ζητεί να μας χορηγήσετε το συντομότερο δυνατόν οποιοδήποτε στοιχείο που αφορά στην στατική επάρκεια της Γέφυρας Βαρυμπόμπης, ή και στην φερόμενη κυκλοφοριακή ανεπάρκειά της.

Τα στοιχεία ζητούνται για δύο λόγους:

  1. Η διακοπή λειτουργίας της Γέφυρας Βαρυμπόμπης και τα συνοδά έργα – ρυθμίσεις, στη συνοικία των Αδαμών, θα προκαλέσουν δυσμενέστατες επιπτώσεις (κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές) σε αυτή.
  2. Τα συγκεκριμένα έργα επαναφέρουν στην τοπική κοινωνία μας τη μόνιμη ανησυχία για την εγκατάσταση και λειτουργία διοδίων στους Α/Κ Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και εκ των προτέρων για την ανταπόκριση σας».

Τέσσερις δήμαρχοι απέναντι στα διόδια

Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις του Νίκου Ταχιάου είχαν προκαλέσει αναστάτωση στους Δήμους Κηφισιάς και Διονύσου, με πρώτη αντίδραση τη συνεδρίαση της Διαδημοτικής Επιτροπής «Δημήτρης Κυριαζόπουλος», στον χώρο του Ζαννείου Ιδρύματος στην Εκάλη, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου.

Σε αυτή τη συνεδρίαση, το «παρών» είχαν δώσει οι τέσσερις Δήμαρχοι (παρόντες και νεοεκλεγέντες) Κηφισιάς και Διονύσου, Γιώργος Θωμάκος και Γιάννης Καλαφατέλης και Βασίλης Ξυπολυτάς και Κατερίνα Μαϊχόσογλου και εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων, φορέων και συλλόγων των δύο όμορων Δήμων.

Οι Γιώργος Θωμάκος και Γιάννης Καλαφατέλης που έχουν ήδη κληθεί στο παρελθόν να «πολεμήσουν»-ως εν ενεργεία Δήμαρχοι-το ζήτημα της κατεδάφισης της γέφυρας Βαρυμπόμπης και της τοποθέτησης πλευρικών διοδίων σε Βαρυμπόμπη και Άγιο Στέφανο ήταν και πάλι κατηγορηματικοί ότι δεν πρόκειται αυτές οι πρωτοβουλίες να γίνουν αποδεκτές.

Την αδιαπραγμάτευτη στάση του κατά του γκρεμίσματος της γέφυρας και της τοποθέτησης διοδίων εξέφρασε και ο νέο-εκλεγείς Δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς ενώ και η επόμενη δήμαρχος Διονύσου Κατερίνα Μαϊχόσογλου ξεκαθάρισε ότι τα πλευρικά διόδια δεν έχουν θέση σε περιοχές όπως η Κηφισιά και ο Διόνυσος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το σύνολο των υπόλοιπων συμμετεχόντων στη συνεδρίαση.

Όπως έγινε γνωστό από τη συνεδρίαση, μόλις παραληφθούν από το αρμόδιο Υπουργείο τα στοιχεία που ζητήθηκαν, θα εκτιμηθούν και στη συνέχεια θα προγραμματιστεί η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, προκειμένου να αποφασιστούν οι ενέργειες και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here