Το Καταπράσινο Νησί του Αιγαίου που γεννήθηκε ο Πυθαγόρας, με τις απίστευτες παραλίες και τη μεγάλη ιστορία που μαγεύει του επισκέπτες.

0
508

Το νησί που γέννησε τον Μαθηματικό Πυθαγόρα, τον Αστροφυσικό Αρίσταρχο, τον Φιλόσοφο Μέλισσο, και ταυτίστηκε με τον μύθο της θεάς Ήρας, έχει να επιδείξει πραγματικά τα πάντα, από καταπράσινες εκτάσεις πνιγμένες στα πευκοδάση, τους εύφορους κάμπους και τις περιπατητικές διαδρομές, μέχρι κοσμοπολίτικες ή απόμερες παραλίες, γραφικούς όρμους, κουκλίστικους οικισμούς, πλούσια ιστορία, καθώς και μια αξιοζήλευτη οινική κουλτούρα!

Οπότε, όπως καταλάβατε, εδώ χρειάζεστε απαραιτήτως αυτοκίνητο αλλά και τουλάχιστον μια εβδομάδα διαμονής ώστε να την ανακαλύψετε απ’ άκρη σ’ άκρη.

Ναι, η Σάμος ξέρει να ικανοποιεί κάθε στυλ ταξιδιώτη και, αν πάτε μια φορά, να ξέρετε ότι θα σας τραβά κοντά της για πάντα.

Ένα νησί με μακραίωνη ιστορία.

Είναι εντυπωσιακό το ότι ένα νησί μπορεί να έχει τόσα μουσεία όσα θα μπορούσε να έχει και µια µικρή πόλη.

Όχι τυχαία αν αναλογιστεί κάποιος τη μακραίωνη ιστορία της Σάμου και την κομβική τοποθεσία της (αποτέλεσε σταυροδρόμι για την Ελλάδα, την Ανατολή, τον Εύξεινο Πόντο, την Αίγυπτο και την Ανατολική Μεσόγειο), την οποία έμελλε να διεκδικήσουν πολλοί πολιτισμοί από Ρωμαίους και Ενετούς, μέχρι Γενουάτες και Οθωµανούς.

Μια πρωτεύουσα με αστείρευτη ζωντάνια.

Η πρωτεύουσα της Σάµου, το Βαθύ, δικαιούται να υπερηφανεύεται για την αµφιθεατρική τοποθεσία της απλωµένη στις όχθες ενός µεγάλου κόλπου στο βορειοανατολικό τµήµα του νησιού µε φόντο τον καταπράσινο λόφο που σχηµατίζουν τα βουνά Θείος και Μπαϊρακτάρης. Ακόµα ένας άσος στο µανίκι της η ζωντάνια της, που µας κρατά σε εγρήγορση χάρη στο λιµάνι το οποίο θεωρείται και το κύριο του νησιού (συνδέεται ακτοπλοϊκά µε τον Πειραιά).

Το Κάτω Βαθύ ξεχωρίζει µε την πολυσύχναστη προκυµαία και τα νεοκλασικά κτήρια, ενώ δίπλα στη θάλασσα βρίσκεται και η πλατεία Πυθαγόρα µε το µαρµάρινο λιοντάρι και τον Δηµοτικό κήπο.

Αφού χαθείτε στον πεζόδροµο της αγοράς µε τους γεµάτους πάγκους από σαµιώτικα προϊόντα όπως κρασιά, βότανα, πευκόµελα και ελαιόλαδα, θα πάρετε τον δρόµο για το Άνω Βαθύ, έναν υπέροχο οικισµό µε όµορφα σπιτάκια µε κεραµοσκεπές, φεγγίτες και ξυλόγλυπτες πόρτες που θυµίζουν µικρά έργα τέχνης.

Δείτε μερικές μόνο από τις ομορφιές της Σάμου στο βίντεο που ακολουθεί:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here