Φαίη Βώκου: Η απόγονος του Ανδρέα Μιαούλη μιλά αποκλειστικά στην Εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ».

0
589

«Μεγάλη και Σημαντική η Παρακαταθήκη που έχει αφήσει ο Ανδρέας Βώκος».

Η Φαίη Βώκου για όσους δεν το γνωρίζουν είναι απόγονος του ήρωα Ανδρέα Βώκου, ευρέως γνωστού ως Ανδρέα Μιαούλη, του Έλληνα ναυάρχου που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 καθώς και στη μετέπειτα πολιτική ζωή του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.

Ο Ανδρέας Μιαούλης-το πραγματικό όνομά του Ανδρέας Βώκος-κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821 ανέλαβε την αρχηγεία του Ελληνικού στόλου συμμετέχοντας με επιτυχία σε πλήθος ναυμαχιών.

Μία από αυτές τις Ναυμαχίες ήταν και αυτή του Κατακόλου, που τιμάται τα τελευταία δώδεκα χρόνια από την Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού-παράρτημα Ηλείας, στην ομώνυμη περιοχή.

Η Φαίη Βώκου, παραβρέθηκε το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στην Ηλεία, στην εκδήλωση Τιμής και Μνήμης της Ναυμαχίας Κατακόλου που πραγματοποιήθηκε στο Κατάκολο και μίλησε στην Εφημερίδα Πατρίς, για τον Ανδρέα Μιαούλη μεταφέροντας τα συναισθήματα που η ίδια νιώθει ως απόγονος ενός ήρωα της Επανάστασης του 1821.

Ο Ανδρέας Μιαούλης, ήταν μια έντονη προσωπικότητα και ικανός χαρακτήρας ενώ το προσωνύμιο «Μιαούλης» φέρεται να το πήρε, όταν προέτρεπε τους ναύτες του, με την φράση «Μια ούλοι τα κουπιά».

Όπως αναφέρει η κ. Βώκου, στην συνέντευξή της, φαίνεται πως απόγονοι του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης υπάρχουν παντού στον κόσμο.

Είστε η μοναδική απόγονος του Ανδρέα Μιαούλη και ποιος ο βαθμός συγγένειας; Έχετε αναζητήσει τις ρίζες σας;

Gustavo Bockos

«Υπάρχουν κι άλλοι απόγονοι του Ανδρέα Βώκου. Για παράδειγμα έχω έναν εξάδερφο όποιος έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στο Περού ονομάζεται Gustavo Bockos και μάλιστα η γιαγιά του ήταν η πρώτη Υπουργός Δικαιοσύνης στο Περού!

Victor Vocos

Υπάρχει και ένας εξάδελφος στη Βραζιλία Victor Vocos και βλέπετε πως έχει διαφορετική γραφή το επίθετο. Έχουμε και εξαδέλφη Μιαούλη κλπ. Είμαστε πολλοί και είμαστε παντού!

Όσο για τον βαθμό συγγένειας η γιαγιά μου έλεγε ότι ο Μιαούλης ήταν ο προπάππους του προπάππου του παππού μου».

Πώς νιώσατε όταν μάθατε πως ανήκετε στην γενιά ενός ήρωα του 1821 που το όνομά του έχει καταγραφεί στην Ιστορία της Ελλάδας;

«Όταν ήμουν μικρή δεν μπορούσα να κάνω τη σύνδεση στο μυαλό μου του ονόματος μου με έναν ήρωα της επανάστασης του ’21, όλο αυτό φάνταζε τόσο μακρινό, όμως μεγαλώνοντας και γνωρίζοντας καλύτερα την ιστορία αλλά και την σημασία του Ανδρέα Βώκου στην νεότερη ιστορία της χώρας ένιωθα ένα δέος απέναντι σ’ αυτό τον άνθρωπο όπως και σε όλους τους ήρωες της επανάστασης του ‘21».

Πρώτη φορά παρευρίσκεστε σε εκδήλωση μνήμης του Ανδρέα Μιαούλη; Ποια τα συναισθήματα;

«Ερχόμενη στο Κατάκολο, σε αυτήν την τελετή ανάμνησης της ναυμαχίας που έδωσε εδώ ο Ανδρέας Βώκος πριν 202 χρόνια, ένιωσα μεγάλη συγκίνηση που οι άνθρωποι τιμούν τον πρόγονο μου με μεγάλο σεβασμό στη μνήμη του τα τελευταία 12 χρόνια».

Θεωρείτε πως υπάρχει η αντίστοιχη αναγνώριση στο πρόσωπό σας ως απόγονος ενός ανθρώπου της «βαθιάς» ιστορίας ή δεν είναι ευρέως γνωστό κάτι τέτοιο;

«Ο Ανδρέας Βώκος είναι περισσότερο γνωστός ως Μιαούλης, άρα το να κάνει κάποιος τη σύνδεση με εμένα πρέπει να είναι καλά διαβασμένος ώστε να γνωρίζει το πραγματικό του όνομα».

Από τον Ανδρέα Μιαούλη έχετε κάποιο αρχείο; Δηλαδή ίσως κάποιες επιστολές της εποχής εκείνης ή ακόμα κάποιες φωτογραφίες;

«Όχι δυστυχώς δεν έχω κάτι δικό του».

Τι είναι αυτό που σκέφτεστε εσείς ως Φαίη Βώκου για τον Ανδρέα Μιαούλη;

«Είναι τόσο μεγάλη και σημαντική η παρακαταθήκη που έχει αφήσει στη ναυτοσύνη της χώρας που ούτε το πιο μελανό χρώμα της ζωής του δεν κατάφερε να σπιλώσει τη μνήμη του. Και αυτό διαφαίνεται από πολύ νωρίς μια και είναι ο μόνος «κοινός θνητός» που δέχθηκε, στο σπίτι του, επίσκεψη από βασιλιά δις».

Έχετε γράψει μια επαγγελματική καριέρα στο χώρο της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Τι είναι αυτό που σας έχει κερδίσει το ενδιαφέρον; Προτιμάτε την ηθοποιία ή την δημοσιογραφία;

«Δημοσιογράφος δεν είμαι. Στο παρελθόν υπήρξα μέλος συντακτικών ομάδων χωρίς όμως να γίνω επίσημα δημοσιογράφος. Έχω δυο πτυχία αφού έχω τελειώσει Αγγλική Φιλολογία στο Deree College και υποκριτική στη σχολή της Μαίρης Βογιατζή Τράγκα.

Το ραδιόφωνο ήταν η επαγγελματική μου αφετηρία στα 19 μου και ύστερα ήρθαν τα υπόλοιπα. Το πάθος μου όμως είναι πάντα το ραδιόφωνο με σποραδικές «απιστίες» τηλεοπτικών σειρών, με τελευταία «Το Κόκκινο Ποτάμι η Συνέχεια» του Μανούσου Μανουσάκη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here