Έρχεται το ιπτάμενο….Ασθενοφόρο-Drone!…..του Μάρκου Μάστρακα.

0
155

Στις περιπτώσεις καρδιακής προσβολής, τα δευτερόλεπτα που θα περάσουν μέχρι να σπεύσει η ιατρική βοήθεια είναι κρίσιμα.

Συχνά, η κάρδιο-αναπνευστική ή καρδιοπνευμονική ανάνηψη (Cardio-Pulmonary-Resuscitation – CPR) δεν είναι αρκετή και χρειάζεται η χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (Automatic-External-Defibrillators – AED) για να επανεκκινήσει η καρδιά του ασθενούς.

Τέτοια μηχανήματα υπάρχουν μόνο σε ασθενοφόρα και τα νοσοκομεία. Ο χρόνος όμως είναι πολύτιμος σε αυτές τις περιπτώσεις και το ασθενοφόρο μπορεί να καθυστερήσει.

Την λύση σε αυτό το πρόβλημα βρήκε ο 23χρονος Alec Mormot, απόφοιτος του πανεπιστημίου TUDelft στην Ολλανδία.

Σχεδίασε ένα ιπτάμενο «drone» το οποίο διαθέτει ενσωματωμένη συσκευή AED. Όταν κάποιος καλέσει για βοήθεια, το Κέντρο Πρώτων Βοηθειών που θα ανταποκριθεί, μπορεί να θέσει σε λειτουργία το ασθενοφόρο-drone και να το στείλει στο σημείο του περιστατικού μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Ο 23χρονος Alec Mormot, απόφοιτος του πανεπιστημίου TUDelft στην Ολλανδία.

Μέσω κάμερας και τηλεπικοινωνιακού συστήματος, οι ειδικοί από το Κέντρο Πρώτων Βοηθειών επικοινωνούν με τον παραλήπτη του drone στο σημείο που έχει ανάγκη κάποιος ασθενής. 

Του εξηγούν βήμα-βήμα τι πρέπει να κάνει για να συνδέσει τον απινιδωτή στον ασθενή και να του κάνει το ηλεκτροσόκ που χρειάζεται για να επανεκκινήσει η καρδιά του.

Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να δοθεί σωτήρια λύση σε περιστατικά που συμβαίνουν σε δύσβατες περιοχές, όπου ένα ασθενοφόρο είναι δύσκολο και χρονοβόρο να φτάσει.

Δείτε στο εντυπωσιακό βίντεο, τον τρόπο που λειτουργεί το «Ambulance-Drone», το οποίο μπορεί να πιάσει ταχύτητες 100χλμ/ώρα στον αέρα:

{videobox}y-rEI4bezWc{/videobox}

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here