Αποκατάσταση του Αρχοντικού Αναργύρου, ενός πραγματικά Κοσμήματος του Νησιού των Σπετσών.

0
423

Υπεγράφη στις Σπέτσες η σχετική προγραμματική σύμβαση από τον Περιφερειάρχη Αττικής και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών».

Σε μια πανηγυρική εκδήλωση στις Σπέτσες εορτάστηκε στις 31/08/2022, τόσο η αποκατάσταση του Αρχοντικού Αναργύρου, ενός κοσμήματος του νησιού καθώς και η υπογραφή της τριμερούς προγραμματικής σύμβασης, Περιφέρειας Αττικής, Υπ. Πολιτισμού και  Ιδρύματος  «Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών» Α.Κ.Σ.Σ..

Με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης εξασφαλίζονται από πόρους της Περιφέρειας Αττικής 2.497.360,00€, με στόχο την  αποκατάσταση του Αρχοντικού και τη δημιουργία ενός σημαντικού Πολιτιστικού Πόλου για τη φιλοξενία εκθέσεων και συναφών δράσεων.

Στο πλαίσιο της πανηγυρικής εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια του κτιρίου “Δ”, που εκσυγχρονίστηκε και μετατράπηκε σε ξενώνα με  επιδοτήσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από την Υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως.

Τόσο τα εγκαίνια, όσο και η υπογραφή της σύμβασης, η οποία έγινε από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Π. Πετρακόπουλο, πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κ. Κατσαφάδου,  των Βουλευτών Γ. Μελά, Ν. Μανωλάκου, Ν. Δούνια, των Αντιπεριφερειάρχών Νήσων Β, Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη και Οικονομικών Ν. Πέππα, του Δημάρχου Σπετσών Π. Λυράκη,  του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αθ. Λαμπρόπουλου,  αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, μελών του Ιδρύματος και εκπροσώπων φορέων.

Τις θερμές τους ευχαριστίες προς τον κ. Πατούλη, για τη χρηματοδότηση του έργου από την Περιφέρεια Αττικής διατύπωσαν τόσο οι  εκπρόσωποι της Πολιτείας, όσο και οι Τοπικές Αρχές και οι εκπρόσωποι των Τοπικών Φορέων.

Με αφορμή την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, καθώς σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα για να αποδώσουμε ξανά στους πολίτες και τους επισκέπτες των Σπετσών, το Αρχοντικό του Σωτηρίου Αναργύρου, ένα εμβληματικό αρχιτεκτονικό μνημείο-όχι μόνο για το νησί, αλλά και για όλη την Αττική – πλήρως αποκαταστημένο, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και την απαράμιλλη αισθητική του.

Ένα στολίδι των Σπετσών, που για περισσότερα από 20 χρόνια είχε αφεθεί στην εγκατάλειψη και τη φθορά, περνά σε μια νέα εποχή και μετατρέπεται σε πολυχώρο πολιτισμού και εκθέσεων.

Με την προγραμματική σύμβαση γίνεται πραγματικότητα ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων των Σπετσών, του νησιού που αποτελεί πόλο έλξης των φίλων του πολιτισμού και της τέχνης για κάθε εποχή του χρόνου.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οικία Αναργύρου, του μεγάλου αυτού εθνικού ευεργέτη, έχει χαρακτηρισθεί ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον, ενώ αποτελεί αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα. Για εμάς ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, ούτε πάρεργο.

Αντιθέτως, αποτελεί βασικό στοιχείο του στρατηγικού σχεδιασμού μας, ένα κοινωνικό δημοκρατικό αγαθό, το οποίο πρέπει να είναι άμεσα και ελεύθερα διαθέσιμο σε κάθε πολίτη, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις.

Θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία το Υπουργείο Πολιτισμού, με την πολιτική ηγεσία του οποίου μοιραζόμαστε έναν κοινό οραματισμό για την ανάδειξη του αρχαίου και σύγχρονου πολιτισμού σε κάθε γωνιά της Αττικής, καθώς και τα δραστήρια μέλη της διοίκησης του Ιδρύματος της Αναργύρειου και Κοργιαλένειου Σχολής, με την επιμονή και το μεράκι των οποίων ένα όνειρο δεκαετιών λαμβάνει πλέον σάρκα και οστά.

Σε μια εποχή που ο παραδοσιακός τουρισμός υποχωρεί έναντι του θεματικού, ο πολιτισμός αποτελεί μια επιπρόσθετη αξία για τα ήδη δημοφιλή σε παγκόσμιο επίπεδο νησιά της Αττικής».

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η συνεργασία των συμβαλλομένων μερών για την υλοποίηση του έργου με τίτλο: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙΚΙΑΣ Σ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΥ ΣΤΙΣ ΣΠΕΤΣΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΟ-ΧΩΡΟ ΕΚΘΕΣΕΩΝ».

Σκοπός του έργου είναι η αξιοποίηση του ακινήτου της οικίας Σωτ. Αναργύρου  στην Ντάπια Σπετσών, για τη δημιουργία ενός σημαντικού Πολιτιστικού Πόλου για τη φιλοξενία εκθέσεων και συναφών δράσεων.

Το κτίριο της οικίας Σωτ. Αναργύρου ιδιοκτησίας του Ιδρύματος «Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών»», είναι χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο διότι παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον, αποτελεί αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα στις Σπέτσες και υπήρξε κατοικία Εθνικού Eυεργέτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη οι εργασίες που θα εκτελεστούν συνοπτικά είναι οι εξής:

-Επισκευή του κτιρίου από δομικής πλευράς, συμπεριλαμβανομένης και της απαιτούμενης ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού.

-Παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού (πυρασφάλεια, εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ κτλ).

-Αποκατάσταση του διακόσμου του εξωτερικού περιβλήματος του κτιρίου.

-Αποκατάσταση του διακόσμου του ισογείου και του κλιμακοστασίου του κτιρίου.

-Προστασία του διακόσμου του ορόφου του κτιρίου.

-Τοποθέτηση ελαφρών αναστρέψιμων κατασκευών για την αξιοποίηση του ορόφου ως χώρου εκθέσεων.

-Εκσυγχρονισμός των Η/Μ εγκαταστάσεων του κτιρίου.

-Προσθήκη ειμί-υπαίθριου χώρου εκθέσεων, σε συνδυασμό με τον εξωραϊσμό του μεγάλου τοίχου του όμορου κινηματογράφου.

-Αποκατάσταση, συντήρηση και εκσυγχρονισμός του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Οι ανωτέρω εργασίες αποκατάστασης που θα εκτελεστούν δύνανται να καλυφθούν από τους εξασφαλισμένους πόρους της Περιφέρειας Αττικής ύψους 2.497.360,00€;;

Για τους κάτωθι Βασικούς Λόγους:

1. Η τροποποίηση κοστολόγησης του έργου με προϋπολογισμό 2.500.000€ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) πραγματοποιήθηκε στις  09/06/21

2. Μέγγενη θα αποτελέσει για την αποκατάσταση του Αρχοντικού Αναργύρου, οι γεωμετρικές αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών παγκοσμίως που φυσικά επηρεάζουν και τη χώρα μας.

Η αύξηση αυτή σύμφωνα με πηγές της αγοράς άρχισαν να παρατηρούνται από τα τέλη του περασμένου χρόνου και συνέχισαν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του έτους.

Οι αυξήσεις αυτές αφορούν σχεδόν στο σύνολο των υλικών που χρησιμοποιούνται στα εργοτάξια και τις οικοδομές.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Οι φωτογραφίες του Αρχοντικού Αναργύρου για Πρώτη Φορά στη δημοσιότητα.

Αποκαθίσταται ένα στολίδι των Σπετσών, το Αρχοντικό Αναργύρου στις Σπέτσες, και μετατρέπεται σε Πολιτιστικό Χώρο.

Εγκρίθηκε η αποκατάσταση για το στολίδι των Σπετσών, το Αρχοντικό Αναργύρου, και η μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού.

Οι μοναδικές εικόνες που έρχονται για πρώτη φορά στο φως από τις εγκαταστάσεις του δείχνουν την πολυτέλεια και όλη την αίγλη μιας ολόκληρης εποχής στο εσωτερικό του Αρχοντικού του Σωτηρίου Αναργύρου.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here