ΔΗΛΩΣΗ για την απλή αναλογική της Αγγελικής Παπάζογλου-Δημοτική Σύμβουλος Κηφισιάς και επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Κοινωνία Παρούσα».

0
292

…σχετικά με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Εσωτερικών για την κατάργηση της απλής αναλογικής και τις άλλες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση.

Η προϊούσα οριστική κατάργηση της απλής αναλογικής και του «Κλεισθένη» όπως εξαγγέλθηκε από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, αποτελεί τη συνέχεια και την επικράτηση του δόγματος της «κυβερνησιμότητας» με επαναφορά του Δήμαρχο-κεντρικού μοντέλου, εκλογή του Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό γύρω στο 40%, πλαφόν για την είσοδο των δημοτικών παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο και κατάργηση της κάλπης για διαμερισματικούς και κοινοτικούς συμβούλους.

Έχει ήδη προηγηθεί η αλλαγή στη σύνθεση των Επιτροπών του Δημοτικού Συμβουλίου, η υπέρ-ενίσχυση με μεταφορά κρίσιμων αρμοδιοτήτων στην Οικονομική Επιτροπή, η απίσχναση του δημοτικού συμβουλίου από αποφασιστικές αρμοδιότητες.

Όλες οι ενέργειες της Κεντρικής Διοίκησης και συνακόλουθα οι νομοθετικές παρεμβάσεις τείνουν να αλλοιώσουν τη βασική αποστολή της αυτοδιοίκησης ως θεσμού λαϊκής συμμετοχής και αντιπροσώπευσης, ως ένα δημοκρατικό κύτταρο που θα προωθεί τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, τη συνεργασία και τις συνέργειες με φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε τοπικό επίπεδο.

Η αυτοδιοίκηση μετατρέπεται με ταχείς ρυθμούς σε ένα κλειστό κύκλωμα για ειδικούς, ένα δαιδαλώδες σύστημα άκριτης και αν-εμπνευστής διαχείρισης μέσα στο οποίο ενδημεί δυνητικά η αδιαφάνεια και συνακόλουθα η διαπλοκή, οι πελατειακές λογικές, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες κατά το δοκούν. Πάει περίπατο, δηλαδή, μαζί με τη συμμετοχή των πολιτών και η δυνατότητα ελέγχου και κοινωνικής λογοδοσίας.

Ο «Κλεισθένης», καρδιά του οποίου αποτέλεσε η απλή αναλογική και ο οποίος έμεινε δυστυχώς στα χαρτιά και δεν του δόθηκε καμία απολύτως ευκαιρία να εφαρμοστεί στην πράξη, βρίσκονταν στον αντίποδα της πιο πάνω παγιωμένης αντίληψης για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Κύρια στόχευση του «Κλεισθένη» υπήρξε η ανατροπή της μόνο-παραταξιακής λογικής στις διοικήσεις των ΟΤΑ με συνθέσεις και συνεργασίες, η ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας, της δημοκρατικής έκφρασης και της συμμετοχής των πολιτών αλλά και των δομών ελέγχου και κοινωνικής λογοδοσίας καθώς επίσης και η ενίσχυση των Κοινοτικών Συμβουλίων με νέες αρμοδιότητες και πόρους.

Συνέχεια της μεταρρύθμισης αναμένονταν η αποκέντρωση επιπλέον αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ α΄και β΄ βαθμού με ανάλογη μεταφορά πόρων.

Μέσα από την εφαρμογή του «Κλεισθένη» την τρέχουσα δημοτική περίοδο  θα δινόταν η δυνατότητα να διορθωθούν τυχόν αστοχίες του συστήματος αλλά ταυτόχρονα θα διαμορφώνονταν και στη χώρα μας, όπως σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η κουλτούρα του διαλόγου, της συνεργασίας και των συνθέσεων, οι συνέργειες με τους ενεργούς πολίτες των τοπικών κοινωνιών, στοιχεία σημαντικά που προάγουν και θωρακίζουν το δημοκρατικό κεκτημένο.

Ως Δημοτικοί Σύμβουλοι, ως δημοτικές παρατάξεις έχουμε χρέος να μιλήσουμε για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη σύγχρονη εποχή που μαζί με το αναπτυξιακό πρόσημο θα πρέπει να συμβάλλει στην άρση των ανισοτήτων, στην κοινωνική συνοχή και στη γνήσια αντιπροσώπευση των πολιτών.

Υ.Γ. Αυτούσιος ο νέος εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δημοσιεύουμε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών ΕΔΩ……….

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ της Kifisia Press: Μία πρώτη και βασική παρατήρηση. Το άρθρο 22 είναι εντελώς Αντιδημοκρατικό!!!

Άρθρο 22

Επιτυχών συνδυασμός Δημάρχου και επιλαχόντες συνδυασμοί του Δημοτικού Συμβουλίου-Εκλογή Δημάρχου.

  1. Στις εκλογές των Δημάρχων και των Δημοτικών συμβούλων, θεωρείται επιτυχών ο συνδυασμός που πλειοψήφησε με ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τρία τοις εκατό (43%+1 ψήφο) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων και επιλαχόντες συνδυασμοί του Δημοτικού Συμβουλίου αυτοί που έλαβαν έστω και μία έδρα, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 24.
  2. Δήμαρχος εκλέγεται ο επικεφαλής του επιτυχόντος συνδυασμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here