Εκδήλωση για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων.

0
224

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Αττικής είναι η διαχείριση των απορριμμάτων της. Ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος που έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην οικονομία, απασχόλησε την εκδήλωση που διοργάνωσε η Δημοκρατική Αριστερά Κηφισιάς, στην αίθουσα «Δήμαρχος Βασίλειος Γκατσόπουλος» του Δημαρχείου Κηφισιάς την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013.

Στις ομιλίες τους, οι Δημήτριος Βαρελάς Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, ο Δήμαρχος Κηφισιάς και Αντιπρόεδρος του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, Νίκος Γ. Χιωτάκης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς, ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Ποιότητας Ζωής της Περιφέρειας Αττικής, Γιώργος Οικονομόπουλος και ο Πρόεδρος της οικολογικής εταιρείας ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος αναφέρθηκαν στη σωστή διαχείριση των αστικών απορριμμάτων αλλά και στο ζήτημα απορρόφησης Κοινοτικών Πόρων ώστε η Ελλάδα να πάψει να είναι η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων με ένα σύγχρονο τρόπο.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Γ. Χιωτάκης, επανέλαβε ότι:

«η σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων είναι κομβικής σημασίας για την Ελλάδα. Είναι θέμα ποιότητας ζωής και πολιτισμού, για τη χώρα. Όσο δεν αντιμετωπίζεται με υπευθυνότητα, η ήδη κακή κατάσταση θα επιβαρύνεται και το πρόβλημα θα διαιωνίζεται»

επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, με βάση τις εθνικές και Κοινοτικές Οδηγίες, έχει καθυστερήσει σημαντικά».

Ο Νίκος Γ. Χιωτάκης αναφέρθηκε ακόμη στις προσπάθειες, που καταβάλλει ο Δήμος Κηφισιάς στη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων, στα προγράμματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης που εφαρμόζει αλλά και των δημοτών να μειώσουν τον όγκο των απορριμμάτων τους.

Σημείο κλειδί στην λύση του προβλήματος, είναι ο ρόλος του υπεύθυνου πολίτη, που μπορεί να κάνει την διαφορά αλλάζοντας μικρές καθημερινές του συνήθειες προωθώντας την Ανακύκλωση και την Κομποστοποίηση.

Και οι πολίτες του Δήμου Κηφισιάς το έχουν καταφέρει αυτό σε μεγάλο βαθμό, γι’ αυτό άλλωστε προχωρήσαμε και σε μείωση των δημοτικών τελών κατά 6%.

Αυτό λοιπόν θα έλεγα είναι ένα σοβαρό κίνητρο όχι μόνο για τους ΟΤΑ αλλά πολύ περισσότερο για τους πολίτες να ελαττώσουν τα απορρίμματα τους για να μπορεί και ο Δήμος με τη σειρά του να μειώσει τα ανταποδοτικά τέλη»….υπογράμμισε ο Δήμαρχος Κηφισιάς.

ΑΚΟΥΣΑ και ΕΜΑΘΑ πολλά και πόσο κερδοφόρο θα ήταν για τον κάθε Δήμο αν μπορούσε να πείσει τους πολίτες του για την διαλογή των σκουπιδιών μας στην πηγή, δηλαδή στο σπίτι μας!

Σημαντικά στοιχεία που θα έπρεπε να ξέρουμε, να προβληματιστούμε, να εκπαιδευτούμε και να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και το περιβάλλον:

– Από τα σκουπίδια μας ανακυκλώνεται μόνο το 17% των ανακυκλώσιμων και τα υπόλοιπα τα πετάμε στον ΧΥΤΑ. Για την Κηφισιά μας των 70.800 κατοίκων βγάζουμε 52.675 τόνους και από αυτούς 1.809 πάνε για ανακύκλωση στους μπλε κάδους και 2.960 τόνοι ανακυκλώνονται από ανεξάρτητα συστήματα (κλαδιά).

Αν σκεφτούμε ότι οι Σουηδοί και οι Ελβετοί ανακυκλώνουν το 90% των σκουπιδιών τους και προβληματίζονται πως αυτό θα γίνει 92 -95 % καταλαβαίνετε πόσο πίσω είμαστε.

Ξέρετε πόσο πληρώνουμε σαν Δήμος Κηφισιάς για να πετάξουμε χρήσιμα πράγματα 2.451.769 € !! Αν διαιρέσουμε τους κατοίκους με τα χρήματα που ξοδεύονται μας λεει ότι ο κάθε τόνος μας στοιχίζει 300€ σε κάθε κάτοικο! Η Αττική βγάζει 6.000 τόνους σκουπίδια κάθε μέρα!

– Υπάρχει Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης, υπάρχει ανακύκλωση, υπάρχει οικιακή κομποστοποίηση, υπάρχουν κάδοι κομποστοποίησης, υπάρχουν σημεία ανταλλαγής π.χ. οικιακών συσκευών και παρά τα ανωτέρω η Ελλάδα πληρώνει πρόστιμο στην Ε.Ε. 34.000 €/ημέρα για τις ανεξέλεγκτες χωματερές!

Το χειρότερο από όλα είναι η μόνιμη βλάβη στο περιβάλλον.

Πιστεύοντας ότι μπορούμε, προτείνω να ασχοληθούμε με το θέμα, να ενημερωθούμε, να βοηθήσουμε τον Δήμο μας στην διαχείριση και φυσικά την τσέπη μας.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here