ΕΚΤΑΚΤΟ: Πέρασε και τη ζώνη των 12ν.μ. το Oruc Reis: Βρίσκεται στα 11,5 μίλια από τη νήσο Στρογγυλή.

0
424

Εντός της ζώνης των 12ν.μ. στην διακεκαυμένη ζώνη του συμπλέγματος της Μεγίστης κινείται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «marinetraffic»  το σκάφος βρέθηκε κάτω από το όριο των 12ν.μ. από την νήσο Στρογγυλή και πιο συγκεκριμένα στα 11,6ν.μ. (κατά προσέγγιση) και τα 14,2 από το Καστελόριζο, όπου και παραμένει προς το παρόν.

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία καταπάτησε και το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12ν.μ.

Η Τουρκία έτσι, όχι μόνο αμφισβητεί την Ελληνική υφαλοκρηπίδα (αυτό βέβαια έχει γίνει προ πολλού) αλλά τώρα πλέον και αυτά τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα.

Βέβαια κατά τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, δεν υπάρχει λόγος…πανικού, καθώς  υπάρχει χρόνος ακόμη και αυτό  διότι  οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας ξεκινούν ακόμη πιο πίσω στα 6ν.μ. Ακόμη όμως δεν ξέρουμε που τελειώνουν.

Μόλις χθές πληροφορίες έλεγαν ότι η Γερμανία είχε διαμηνύσει στην Τουρκία, να μείνει εκτός περιοχής Καστελόριζου, με αντάλλαγμα την μη επιβολή κυρώσεων εν όψει νέας γερμανικής πρωτοβουλίας διαμεσολάβησης. Προφανώς οι Τούρκοι ανταποκρίθηκαν αμέσως στο Γερμανικό αίτημα.

Σύμφωνα με την Τουρκική «Navtex» της προηγούμενης Κυριακής 11 Οκτωβρίου, το Τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε απόσταση 6 μιλίων +1 μέτρο από το Καστελλόριζο, διεξάγοντας ερευνητικές εργασίες στο όριο των Ελληνικών χωρικών υδάτων καθώς η Κυβέρνησης δήλωσε ότι τα 6ν.μ. είναι τα ΕΧΥ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here