Η Τράπεζα Κύπρου αφού Κερδοσκόπησε, Κάλυψε και Εξυπηρέτησε τους ολιγάρχες, τώρα κλείνει τους λογαριασμούς των Ρώσων πελατών της.

0
326

Η Τράπεζα Κύπρου άρχισε να ενημερώνει τους πελάτες της που είναι πολίτες της Ρωσίας ότι θα κλείσουν οι λογαριασμοί τους, γράφει η Ρωσική έκδοση του Περιοδικού Forbes επικαλούμενη την εταιρεία Main Partner Trust, η οποία παρέχει χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε πελάτες της στην Κύπρο.

Την εν λόγω πληροφορία επιβεβαίωσε στο Forbes πηγή στον Τραπεζικό τομέα.

Σύμφωνα με την διευθύντρια της Main Partner Trust Αλιόνα Σάχαροβα, η τράπεζα άρχισε να στέλνει ενημερωτικές επιστολές την περασμένη εβδομάδα.

Στις επιστολές που στέλνει προς τους πελάτες της η Τράπεζα τους κοινοποιεί ότι οι λογαριασμοί τους θα κλείσουν σε διάστημα δύο μηνών από την στιγμή που λάβουν τη σχετική ενημέρωση, επειδή τα στοιχεία του χρήστη δεν ανταποκρίνονται στους κανονισμούς της διαδικασίας «γνώριζε τον πελάτη σου».

Όπως διευκρινίζει η Εταιρεία Main Partner Trust, ένας από τους λόγους των ενεργειών αυτών στις οποίες προβαίνει η τράπεζα σε σχέση με τους Ρώσους πελάτες της ενδέχεται να είναι το καθεστώς φορολογούμενου κατοίκου της Ρωσίας.

Επίσης αφορμή για το κλείσιμο λογαριασμού μπορεί να είναι η ύπαρξη εισοδήματος από Επιχειρηματική Δραστηριότητα στην Ρωσία που υπόκειται σε κυρώσεις (για παράδειγμα μερισμάτων ή μισθών υπαλλήλων εταιρειών που υπόκεινται σε κυρώσεις οι οποίοι εργάζονται με τηλεργασία), όπως επίσης και «άτυπη» άδεια διαμονής (θεώρηση «επισκέπτη») ή διαμονή στην Κύπρο με θεώρηση «ψηφιακού νομάδα».

Πηγή της Ρωσικής έκδοσης του Forbes στην τραπεζική αγορά λέει ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει κλείσει λογαριασμούς Ρώσων και κατά το παρελθόν. Συχνά μάλιστα υπό έπιπταν σ’ αυτήν διαδικασία ακόμη και παλιοί λογαριασμοί πελατών που ζουν εδώ και χρόνια στην Κύπρο.

Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική οι κυρίαρχοι της αγοράς

Προβλήματα με το κλείσιμο λογαριασμών δεν αντιμετωπίζουν μόνο πελάτες της Τράπεζας Κύπρου αλλά και όσοι εξυπηρετούνται στα υποκαταστήματα της Ελληνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, γράφει το Forbes.

Η Εταιρεία Main Trust Partner αποδίδει το κλείσιμο των τραπεζικών λογαριασμών Ρώσων στους φόβους για επιβολή Βρετανικών και Αμερικανικών κυρώσεων, οι οποίες απαγορεύουν την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, υπηρεσιών μάρκετινγκ, πληροφορικής, νομικών και τεχνικών υπηρεσιών σε εταιρείες και ιδιώτες από τη Ρωσία.

Οι περιορισμοί για την Κυπριακή Τράπεζα σχετίζονται με την πρόσφατη επέκταση των κυρώσεων αποκλεισμού των ΗΠΑ για τη βοήθεια στην παράκαμψη προηγούμενων κυρώσεων.

Η Τράπεζα Κύπρου δαπανά σημαντικούς πόρους για να συμμορφωθεί με όλους τους περιορισμούς. Σε μια τέτοια κατάσταση, είναι ευκολότερο για την τράπεζα να κλείσει τους Ρωσικούς λογαριασμούς παρά να αντιμετωπίσει πρόστιμα ή άλλα προβλήματα, σύμφωνα με δικηγόρους που ερωτήθηκαν από το Forbes.

Η Τράπεζα Κύπρου θεωρείται η μεγαλύτερη στην Κύπρο. Στο τέλος του περασμένου έτους, οι Ρώσοι (εξαιρουμένων των Κυπριακών Εταιρειών που ανήκουν σε Ρώσους πολίτες) διατηρούσαν περισσότερες από επτακόσιες χιλιάδες ευρώ σε τραπεζικές καταθέσεις, 6% τοις εκατό περισσότερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Περίπου το 15% του συνόλου των Ρώσων που ζουν στην Κύπρο ενδέχεται να έχουν λογαριασμούς στην Τράπεζα Κύπρου. Η τράπεζα δεν έχει επί του παρόντος δραστηριότητες στη Ρωσία και την Ουκρανία, αναφέρει το πιστωτικό ίδρυμα σε έκθεσή του, καθώς πούλησε τη ρωσική «θυγατρική» της, Uniastrum Bank, το 2015.

Κυρώσεις από ΗΠΑ σε Κύπριους και εταιρείες με έδρα την Κύπρο-Δείτε τη λίστα | Inbusiness

Στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ υπάρχει η Διεύθυνση Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) που παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τις κυρώσεις, ενώ διατηρεί επίσης έναν κατάλογο SDN.

Το να συμπεριληφθεί μια Τράπεζα στον κατάλογο SDN σημαίνει ότι παγώνουν τα περιουσιακά της στοιχεία στις ΗΠΑ και απαγορεύεται να πραγματοποιεί πληρωμές σε δολάρια σε οποιονδήποτε αμερικανικό αντισυμβαλλόμενο. Απαγορεύεται επίσης η αγορά ξένων μετοχών και νομισμάτων μέσω χρηματιστών αυτών των τραπεζών.

Το 2022, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δημιούργησε την ομάδα KleptoCapture που παρακολουθεί αν σε όσους επιβλήθηκαν κυρώσεις ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συμμορφώνονται με αυτές.

ΠΗΓΗ: Ρωσική έκδοση του Περιοδικού Forbes.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here