Η Hρωίδα Σουλεϊμάν Σαμπιχά κατακεραυνώνει την ΕΡΤ για το «Oδοιπορικό στην Θράκη»!

0
327

«Ειδικές αποστολές»-Θράκη: Η μουσουλμανική μειονότητα μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Την ώρα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κομβικό σημείο κι ενώ η Άγκυρα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εργαλειοποιεί τη μειονότητα της Θράκης, οι «Ειδικές αποστολές» της ΕΡΤ και ο Πιέρρος Τζανετάκος πραγματοποιούν ένα οδοιπορικό στη Ροδόπη και την Ξάνθη.
Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……

Απάντηση των Ρομά στην εκπομπή της ΕΡΤ «Ειδικές Αποστολές» για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Την υπογράφει ένα πρόσωπο που δίνει θαρραλέα τη δική του μάχη στη Θράκη: Έναντι του Τουρκικού Προξενείου αλλά και πολλών προκαταλήψεων, η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΡΟΜΑ Σουλεϊμάν Σαμπιχά, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Δροσερού Ξάνθης, παλεύει για τα δικαιώματα 10.000 ανθρώπων από τους οποίους 3.000 παιδιά.

Τι γράφει το δελτίο τύπου που εξέδωσε:

Δυστυχώς, δεν κλήθηκε κανένας, ούτε από την κοινότητα των Ρομά, ούτε των Πομάκων να μιλήσει στο ειδικό αφιέρωμα στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, στην εκπομπή «Ειδικές Αποστολές», που έκανε πρεμιέρα στην ΕΡΤ στις 15 Μαρτίου του 2021.

Ο κ. Πιέρρος Τζανετάκος, που παρουσίασε το αφιέρωμα, επισκέφθηκε αρκετές πόλεις της Θράκης που έχουν μεγάλο πληθυσμό Μουσουλμάνων, και πήρε συνέντευξη από πολλούς ανθρώπους.

Επίσης παρουσίασε επιγραμματικά την ιστορία της μειονότητας, και ανέφερε ότι η Ελληνική Διοίκηση έχει αναγνωρίσει τους Πομάκους και τους Ρομά ως ξεχωριστές κοινότητες μέσα στην μειονότητα.

Εντούτοις, όλοι όσοι μίλησαν στην εκπομπή εκ μέρους της μουσουλμανικής μειονότητας αυτό-προσδιορίζονται ως Τούρκοι, και εκφράζουν την ελπίδα ότι μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα φιλίας ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Ο κ. Τζανετάκος αναφέρει ότι το «ισχυρό στοιχείο της μειονότητας δεν δέχεται την ταυτοτική διάκριση των υπολοίπων». Αποκλείοντας όμως τις φωνές των Πομάκων και των Ρομά, η εκπομπή δίνει την εντύπωση, ίσως ακουσίως, πως δέχεται αυτήν την άποψη. Με αυτόν τον τρόπο, αφήνει αυτούς που αυτό-προσδιορίζονται ως Τούρκοι να μιλάνε για όλη την μειονότητα.

Οι Πομάκοι, οι Ρομά, και οι περίπου χίλιοι Αφρό-Έλληνες της Ξάνθης είναι κομμάτι της Μουσουλμανικής μειονότητας, αλλά δεν έχουν κανένα κοινό πολιτισμικό ή άλλο στοιχείο με την Τουρκία. Ένα από τα κύρια θέματα για το ΚΙΕΦ, το κόμμα αυτών που αυτό-προσδιορίζονται ως Τούρκοι, όπως λένε στην εκπομπή, είναι να διατηρήσουν τα μειονοτικά σχολεία που διδάσκουν τουρκικά και δίνεται ισχυρή έμφαση στην ισλαμική θρησκευτική εκπαίδευση.

Ο σύλλογος «Η ΕΛΠΙΔΑ» αντιπροσωπεύει έναν από τους μεγαλύτερους μόνιμους οικισμούς Ρομά στην Ελλάδα, και ένας από τους κύριους στόχους μας είναι να δεχθούν τα παιδιά του οικισμού στα ελληνικά δημόσια σχολεία της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μας μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση στην κοινωνία ως Έλληνες πολίτες, να ολοκληρώσουν επιτυχώς την εκπαίδευσή τους, και να μπουν στην αγορά εργασίας. Αυτή η θέση μας διαχωρίζει από το κομμάτι της μειονότητας που αυτοπροσδιορίζεται ως τουρκικό.

Συμφωνούμε με αρκετούς προσκεκλημένους στην εκπομπή που τονίζουν το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητάς τους. Όταν όμως οι φωνές μας αποκλείονται από τον δημόσιο διάλογο, πόσο μάλλον στην Κρατική Τηλεόραση, το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό χάνει την ουσία του.

Η μη συμπερίληψη στην εκπομπή αντιπροσώπων των κοινοτήτων των Ρομά και των Πομάκων της Θράκης είχε ως αποτέλεσμα την μονόπλευρη προσέγγιση του θέματος της συνείδησης της Μουσουλμανικής μειονότητας. Θα θέλαμε να καλέσουμε τις «Ειδικές Αποστολές» να το διορθώσουν, κάνοντας ένα δεύτερο αφιέρωμα στο οποίο θα ακουστούν και οι δικές μας φωνές.

Μπορείτε να δείτε την εκπομπή ΕΔΩ……

Για τον σύλλογο «Η ΕΛΠΙΔΑ» sullogoselpida@gmail.com και  www.drosero.eu

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:  Μάρτιος 2021

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ρομά Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ» ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2006, από πρωτοβουλία 20 γυναικών Ρομά.

Επιθυμία και ανάγκη αυτών των γυναικών ήταν να δημιουργήσουν ένα θεσμικό όργανο, μέσα από το οποίο θα μπορούσαν να εκφραστούν συλλογικά ως Ρομά γυναίκες, με δικαιώματα και υποχρεώσεις μέσα στην Ελληνική κοινωνία.

Με εκτίμηση,
Σουλεϊμάν Σαμπιχά
Πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code