Η Tαπείνωση του Biden από τους Σαουδάραβες και η αύξηση των επιτοκίων έφεραν νέα «βουτιά» στην Wall Street!…του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου.

0
96

Oι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τον Αμερικανό Πρόεδρο…

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία καθώς η Aμερικανική οικονομία θα χρειαστεί να υποστεί και αύξηση των επιτοκίων αλλά και να αντιμετωπίσει την μείωση ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ.

Οι Αμερικανοί επενδυτές λένε ότι ταπεινώθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Biden από τους Σαουδάραβες, οι οποίοι Σαουδάραβες κάποτε υπάκουγαν στα Aμερικανικά κελεύσματα χωρίς δισταγμό.

Αυτή η ταπείνωση έκανε την εμφάνισή της και στις Αμερικανικές αγορές ενώ προκλήθηκαν ισχυρές αναταράξεις στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου οι δείκτες πραγματοποίησαν «βουτιά» μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας, με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι θα επηρεάσουν την πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια.

Με μία απόφαση «βόμβα» οι ισχυρές πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ προεξαρχόντων της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, απάντησαν «σκληρά» στην απόφαση της ΕΕ να επιβάλλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, δηλαδή να αγοράζεται φθηνότερα από τις διεθνείς τιμές.

O ΟΠΕΚ αποφάσισε να στηρίξει τη Ρωσία αλλά και τις οικονομίες των πετρελαιοπαραγωγών κρατών και να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα!

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Bιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 629 μονάδες ή 2,1% για να κλείσει στις 29.297 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε κατά 2,8% στις 3.639 μονάδες. Ο Nasdaq έκανε «βουτιά» 3,8% στις 10.652 μονάδες.

Γενικά ήταν μία ακόμα «ωραία ημέρα» για τις χρηματαγορές.

Οι απώλειες της Παρασκευής περιόρισαν τα εβδομαδιαία κέρδη, ωστόσο οι δείκτες σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισαν σε θετικό έδαφος. Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 2%, ενώ ο S&P υψηλότερα κατά 1,5%. Ο Nasdaq με άνοδο 0,8%.

Σε ανοδική τροχιά παρέμειναν για τρίτη μέρα οι αποδόσεις των Aμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,87% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,30%.

Τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκαν στις 263.000 τον Σεπτέμβριο από 315.000 τον Αύγουστο. Ο δείκτης ανεργίας, ωστόσο, υποχώρησε στο 3,5% από 3,7% προηγουμένως.

Η Fed ανεβάζει τα επιτόκιά της προκειμένου να πετύχει την αναχαίτιση του ιστορικού πληθωρισμού 8,3% που καταγράφηκε τον Αύγουστο, θυμίζοντας εποχές Β’ ΠΠ.

Το βασικό σενάριο για τη Federal Reserve, ως εκ τούτου, προβλέπει ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη επόμενη συνεδρίαση του Νοεμβρίου (1-2/11).

Κι αυτό, παρά το γεγονός τις προηγούμενες ημέρες είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για μια ηπιότερη παρέμβαση, μικρότερη των 75 μ.β.

Μία τόσο μεγάλη παρέμβαση ενδέχεται να δημιουργήσει επιπλέον δυσπιστία στους Αμερικανούς επενδυτές και να αυξήσει την ανεργία καθώς τίθεται θέμα εμπιστοσύνης στις πολιτικές της Κυβέρνησης Biden αλλά και κατά πόσο τυγχάνει σεβασμού εκτός συνόρων.

Στην Σ. Αραβία πάντως δεν δείχνουν να την υπολογίζουν ιδιαίτερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here