Κατέρρευσε κατά 24% η μετοχή της Credit Suisse!…

0
210

-Αναστέλλεται η διαπραγμάτευσή της…

-Κατακρημνίζονται οι Ελληνικές και οι Ευρωπαϊκές τράπεζες!

Επιβεβαιώνεται ο Ρόμπερτ Κιγιοσάκι ότι η επόμενη τράπεζα που θα πτωχεύσει θα είναι η Ελβετική;

Όλα δείχνουν πως έχει ξεσπάσει μία Παγκόσμια Τραπεζική κρίση η οποία πυροδοτήθηκε από την πρόσφατη κατάρρευση των Silicon Valley Bank-Signature Bank στις ΗΠΑ και πλέον οι ανησυχίες των αγορών εστιάζουν στην Ελβετική τράπεζα Credit Suisse της οποίας η μετοχή κατακρημνίζεται έως 24% και υποχωρεί κάτω του ψυχολογικού ορίου των 2 φράγκων (1,7 φράγκα), βουλιάζοντας στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών!

Μάλιστα, οι χρηματιστηριακές αρχές αναγκάστηκαν πριν λίγο να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση των μετοχών τόσο της Credit Suisse όσο και της Societe Generale, η οποία επίσης δεχόταν ισχυρές πιέσεις.

Στον «πάγο» μπήκαν αυτόματα-λόγω απωλειών-και οι μετοχές αρκετών ιταλικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων οι UniCredit, Finecobank και Monte Dei Paschi.

Το νέο μπαράζ ρευστοποιήσεων σχετίζεται με την παρέμβαση του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, δηλαδή της Saudi National Bank, η οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο να «ρίξει» περισσότερα χρήματα, καθώς δεν επιθυμεί το ποσοστό της να ξεπεράσει το όριο του 10% (σήμερα βρίσκεται στο 9,9%). Με λίγα λόγια οι Ελβετοί έλπιζαν σε μία «ένεση» ρευστότητας η οποία όμως δεν ήρθε ποτέ.

Λίγο νωρίτερα, και ο Πρόεδρος της Credit Suisse, Άξελ Λίμαν, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας.

Η κατρακύλα της Ελβετικής τράπεζας, όπως είναι εύλογο, παρασέρνει και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με τον δείκτη Euro Stoxx Banks να περιορίζεται κατά 5,8% και να φθάνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Ιανουαρίου.

Η Γαλλική BNP Paribas, δε, χάνει τουλάχιστον 8%, ενώ πιέσεις ασκούνται και στις μετοχές των Ελληνικών τραπεζών, με την Alpha Bank να κατρακυλάει κατά έως 8,8%.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει ισχυρές απώλειες στο -2,88% και τις 436 μονάδες, καθώς ο Γερμανικός DAX μειώνεται κατά 3,18%, ο Βρετανικός FTSE 100 κατά 2,58%, ο Γαλλικός CAC 40 κατά 3,64% και ο Ιταλικός FTSE MIB κατά 3,97%.

Τα απόνερα, μάλιστα, φθάνουν έως την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τα προ-συμβόλαια του Dow Jones να προμηνύουν βουτιά σχεδόν 600 μονάδων. Βαριές απώλειες αναμένονται και στους S&P 500-Nasdaq.

Η Credit Suisse ανέβαλε τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσής της μετά από κλήση της τελευταίας στιγμής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (SEC), η οποία έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις προηγούμενες οικονομικές καταστάσεις της!

Φυσικά όλο αυτό γίνεται εν μέσω της συγκυρίας της πτώχευσης δύο αμερικανικών τραπεζών μέσα σε τρεις ημέρες, τις SVB και Signature Bank ενώ η First Republic Bank ανακοίνωσε ότι χρειάζεται λίγο χρόνο «για να ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητά της, η οποία αντικατοπτρίζεται στη συνεχιζόμενη ισχύ του κεφαλαίου, της ρευστότητας και των λειτουργιών μας».

Η ασυνήθιστη παρέμβαση της Αμερικανικής Ρυθμιστικής Αρχής είναι το τελευταίο πλήγμα για την πολύπαθη Credit Suisse, καθώς υποφέρει από μια σειρά σκανδάλων και αποτυχιών που έχουν στείλει την τιμή της μετοχής της στα τάρταρα, με μαζικές εκροές.

Η Credit Suisse (η δεύτερη μεγαλύτερη Ελβετική τράπεζα) δήλωσε τότε ότι αποφάσισε να αναβάλει τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης.

«Η διοίκηση πιστεύει ότι είναι συνετό να καθυστερήσει για λίγο τη δημοσίευση των λογαριασμών της, προκειμένου να κατανοήσει σε βάθος τα σχόλια που έλαβε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022 «δεν επηρεάζονται».

Δεν είναι σαφές πότε θα δημοσιευθεί η ετήσια έκθεση του 2022.

Ο αναλυτής και επενδυτής της Wall Street Ρόμπερτ Κιγιοσάκι, ο οποίος είχε προβλέψει την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 αποκάλυψε η επόμενη τράπεζα που θα βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας μετά την ταραχή που προκάλεσε η πτώχευση της Silicon Valley Bank (SVB), είναι η ελβετική Credit Suisse!

«Το πρόβλημα είναι η αγορά ομολόγων, και η πρόβλεψή μου, είχα προβλέψει την πτώχευση της Lehman Brothers πριν από χρόνια, και νομίζω ότι η επόμενη τράπεζα που θα καταρρεύσει είναι η Credit Suisse»…δήλωσε ο συνιδρυτής της Rich Dad Company, Ρόμπερτ Κιγιοσάκι, «επειδή η αγορά ομολόγων καταρρέει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here