Κολοσσιαία συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου 37 δις μ3 ανά έτος «έκλεισε» η Ρωσία με την Κίνα!

0
237

Μεγάλη συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου 37 δις κυβικών μέτρων ανά έτος έκλεισε η Ρωσία με την Κίνα δημιουργώντας μια δεύτερη τεράστια αγορά για τους ενεργειακούς της πόρους.

Η συμφωνία θα «σφραγιστεί» τον ερχόμενο Μάιο, αυτή είναι η έμμεση απάντηση της Μόσχας σε όσους διατείνονται ότι η Ρωσία έχει μεγαλύτερη ανάγκη την ΕΕ από ότι η ΕΕ την Ρωσία.

Μετά από αυτήν την συμφωνία (ήδη οι αγωγοί είναι σχεδόν έτοιμοι) η Ρωσία θα μπορεί χωρίς να είναι κρίσιμο για αυτήν οικονομικά ακόμα και να προκαλέσει εμπάργκο φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Αντίθετα η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2025 τουλάχιστον για να υπάρξει σοβαρή εναλλακτική λύση στις πηγές φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου (Ισραηλινά, Κυπριακά, και πιθανόν Ελληνικά).

Σημειώνεται ότι το αλγερινό φυσικό αέριο ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την Gazprom η οποία έχει αναλάβει την εμπορία του, και το ίδιο ισχύει και για τα ισραηλινά.

Η Ρωσία ήδη αναζητεί νέες αγορές για τους ενεργειακούς της πόρους, και στρέφεται στον ασιατικό γίγαντα την Κίνα, που έχει ανάγκη από τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου αναφέρει τo Reuters.

Στην Δύση αναζητούν τρόπους για να μειώσουν την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, την απώλεια αυτή η Ρωσία θα την αναπληρώσει με μεγάλη συμφωνία, που θα υπογράψει ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν με τον ομόλογό του Xi Jinping τον ερχόμενο Μάιο.

Οι δύο υπερδυνάμεις βρίσκονται σε πορεία προσέγγισης εδώ και αρκετό καιρό. Η πρώτη επίσκεψη του Xi Jinping σε ξένη χώρα έγινε στην Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν ευχαρίστησε μόλις χθες την Κίνα για την κατανόησή της στο ουκρανικό ζήτημα, ενώ ανέφερε ότι στις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping "οι θέσεις τους ήταν συγκλίνουσες" παρά την ευαισθησία της Κίνας σε δημοψηφίσματα λόγω του Θιβέτ και της Ταϊβάν.

Το πόσο εκτιμά τους δεσμούς με την Ρωσία ο Κινέζος πρόεδρο Xi Jinping το έδειξε με την παρουσία του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι, την στιγμή που πολλοί δυτικοί ηγέτες τους μποϊκόταραν γιατί ενοχλούνταν από τον νόμο Πούτιν για την απαγόρευση της διάδοσης της ομοφυλοφιλίας.

Φυσικά με βάση την ανερχόμενη κινεζική μεσαία τάξη και τις αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες, η τροφοδοσία αναμένεται να επεκταθεί σε πολύ μεγαλύτερα νούμερα στο άμεσο μέλλον.

Στην ΕΕ ποντάρουν πολλά στο αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο, αλλά είναι πολύ αμφίβολο πόσο θα κρατήσει αυτό από την στιγμή που θα προξενήσει ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές καταστροφές και μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα η εξόρυξή του στην αμερικανική ύπαιθρο.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος της Gazprom «Ο Μάιος είναι στα σχέδια μας, περιμένουμε την συμφωνία με την επίσκεψη Πούτιν στην Κίνα». Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν ταξιδεύει επί ματαίω.

«Όσο χειρότερες γίνονται οι σχέσεις με την Δύση τόσο πιο κοντά θα θέλει η Ρωσία να είναι με την Κίνα. Εάν σε υποστηρίζει η Κίνα, κανείς δεν μπορεί να πει ότι είσαι απομονωμένος» είπε ο Vasily Kashin, ειδικός στα κινεζικά θέματα στο Analysis of Strategies and Technologies (CAST).

Μάλιστα ο ίδιος αναφέρει και την πιθανότητα να πουλήσει η Ρωσία στην Κίνα μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi SU-35.

Ήδη η Κίνα έχει ξεπεράσει την Γερμανία σαν αγοραστής ακατέργαστου πετρελαίου χάρις τις συμφωνίες της Rosneft μέσω του αγωγού East Siberia-Pacific Ocean και ενός άλλου μέσω του Kazakhstan.

Εάν η Δύση συνεχίσει την αντί-ρωσική συμπεριφορά τότε η Κίνα θα προχωρήσει σε συνεργασίες πέραν της ενέργειας αναφέρει το Reuters.

H Kίνα ενδιαφέρεται να επενδύσει στη Ρωσία στις υποδομές, σε ενέργεια και στα είδη πολυτελείας, και μειούμενος κύκλος εργασιών με την Δύση θα ανάγκαζε την Μόσχα αν ξεπεράσει τις επιφυλάξεις της και να επιτρέψει στην Κίνα ν πραγματοποιήσει επενδύσεις σε στρατηγικές βιομηχανίες.

«Μετά τις δυτικές κυρώσεις η ατμόσφαιρα μπορεί να αλλάξει υπέρ της Κίνας» είπε ο Brian Zimbler Managing Partner της Morgan Lewis νομικής εταιρείας από το γραφείο της στη Μόσχα

Η αύξηση στις εμπορικές συναλλαγές των δύο υπερδυνάμεων είναι της τάξεως του 8.2% και στα 8.1 δις δολάρια, αλλά ακόμα η Ρωσία δεν είναι ούτε στους 10 πρώτους εισαγωγείς κινεζικών προϊόντων, κάτι που μπορεί να αλλάξει άρδην, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Αντίθετα η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα εμπορικός εταίρος.

Εάν δεν έρθουν Ρώσοι τουρίστες φέτος στην Ελλάδα, οι οποίοι ξοδεύουν και τα περισσότερα χρήματα, ποιος θα μας πληρώσει τα «σπασμένα»; Ή θα μας πουν «δεν πειράζει βάλτε τα κορόιδα τους πολίτες σας να τα πληρώσουν με νέους φόρους».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here