Μαρίνα Γιώτη.

0
161

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Marketing και Καλές Τέχνες στο Georgetown University της Washington, πήρε πτυχίο το 1997 και έως το 1999 φοίτησε στο Pratt Institute στη Ν. Υόρκη σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας και εικονογράφηση από το οποίο αποφοίτησε με τιμητικές διακρίσεις.

Από το 2003 είναι δημιουργική διευθύντρια και συνέταιρος στην εταιρία συμβούλων Marketing Sonar και πρόεδρος στο αθλητικό κέντρο Sunny Sports Club.

Έχει τιμηθεί με το John Peter’s Publication Award από το Art Directors Club της Ν. Υόρκης και με τα Διεθνή βραβεία Pentawards για τη δουλειά της. «Η Στιγμούλα είναι δυνατή» (Εκδόσεις Διόπτρα) είναι το δεύτερο της βιβλίο. 

Έχει μια κόρη 6 ετών και είναι παντρεμένη με τον γνωστό ηθοποιό κι επίσης συγγραφέα Κώστα Κρομμύδα.

Μαζί μας η Μαρίνα Γιώτη……

Γράψατε δυο παιδικά βιβλία με εκπληκτική δική σας εικονογράφηση. Πως σας ήρθε η ιδέα; Μήπως από τότε που γίνατε μητέρα;

«Η συγγραφή και η εικονογράφηση είναι μια φυσική προέκταση όλων όσων έχω κάνει μέχρι σήμερα. Λόγω σπουδών και δουλειάς χρησιμοποιώ την φαντασία και την δημιουργικότητά μου σε καθημερινή βάση για να φτιάξω «ιστορίες» για τα brands που διαχειρίζομαι.

Ως πρόεδρος του αθλητικού ομίλου Sunny Sports Club έρχομαι σε επαφή με πολλά παιδιά και τους γονείς τους. Όταν γεννήθηκε η κόρη μας θέλησα να της εξηγήσω έννοιες και αξίες μέσα από μια σειρά ιστοριών. Κάπως έτσι γεννήθηκε η «Στιγμούλα» αλλά και άλλες ιστορίες που δεν έχουν εκδοθεί ακόμα.»

Δυο δυναμικές & προικισμένες προσωπικότητες σαν τη δική σας και του συζύγου σας, χωράνε σε μια οικογένεια; Δεν υπάρχει ανταγωνισμός;

«Όχι, δεν υπάρχει με αυτήν την έννοια. Νιώθουμε περισσότερο σαν ομάδα. Συμπληρώνουμε, δεν ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλον. Εκτιμώ και εμπιστεύομαι την γνώμη του Κώστα και συζητάμε πολύ πριν κάνουμε κάτι.»

Ποιο είναι το μυστικό για μια αρμονική συμβίωση ιδιαίτερα όταν υπάρχει ένα παιδί;

«Να μην παίρνει ο ένας τον άλλον δεδομένο και να περνάει το ζευγάρι ποιοτικό χρόνο μαζί, ξεχωριστά από τα παιδιά και μακριά από τις δουλειές. Ένα ποτήρι κρασί το βράδυ, μια βραδιά με φίλους, ένα μικρό ταξίδι. Μικρές καθημερινές στιγμές που να είναι μόνο για εκείνους και θα τους θυμίζουν γιατί ερωτεύτηκαν.»

Από την πρώτη στιγμή που τον γνωρίσατε καταλάβατε ότι αυτός θα είναι ο άνδρας της ζωής σας;

«Από την πρώτη ματιά ήξερα ότι θα γίνει κάποιος άνθρωπος πολύ σημαντικός για εμένα.»

Έχετε ένα πρόγραμμα πολύ γεμάτο προλαβαίνετε να είστε κοντά και με την κορούλα σας;

«Κάνουμε πολλά πράγματα με την κόρη μας. Προσπαθούμε κα κρατήσουμε χρόνο και για τον εαυτό μας, αλλά προτεραιότητα έχει πάντα εκείνη. Από τότε που γεννήθηκε λειτουργούμε πολύ περισσότερο με πρόγραμμα για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε και τις 24 ώρες της ημέρας.»

Ασχολείστε με την εταιρία σας Sonar, το υπέροχο οικογενειακό Sunny Sports Club στην Εκάλη, τη συγγραφή. Έχετε κάνει λαμπρές σπουδές , έχετε τιμηθεί με αξιόλογα βραβεία. Μιλήστε μας γι αυτά τα κεφάλαια στη ζωή σας.

«Μπορεί κάποιοι να βλέπουν την ζωή μου κάπως χαοτική, αλλά μου αρέσει να καταπιάνομαι με διαφορετικά πράγματα. Με κάποιο δικό μου τρόπο, το ένα συμπληρώνει το άλλο. Το Sunny Sports Club είναι το σπίτι μου, μεγάλωσα σε αυτό τα τελευταία 30 χρόνια. Εκεί μεγάλωσαν οι ανιψιές μου και τώρα η κόρη μου.

H Sonar, και η δουλειά μου ως δημιουργική διευθύντρια, είναι αυτό που πάντα ήθελα να κάνω. Με κρατάει δημιουργική , μου έχει χαρίσει μεγάλες χαρές, βραβεία και αναγνώριση, αλλά έχει πολύ άγχος και απαιτεί ενέργεια. Στη συγγραφή έχω την δυνατότητα να διευρύνω τα δικά μου δημιουργικά όρια.

Αντίπαλος είναι ο εαυτός μου και προσπαθώ κάθε φορά να κάνω ένα καλύτερο βιβλίο από το προηγούμενο. Με ενθουσιάζει η σχέση με τα παιδιά και η ιδέα ότι τα βιβλία είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον όλων μας.»

Τι είναι η Μαρίνα; Επιχειρηματίας, συγγραφέας, σύζυγος ή μητέρα; Και πως είναι σαν χαρακτήρας;

«Όλα τα παραπάνω. Νιώθω σήμερα πιο ολοκληρωμένη από πότε. Σας χαρακτήρας είμαι πολύ ειλικρινής, τελειομανής και προσπαθώ να ζω την ζωή μου κάθε στιγμή σε μέγιστο βαθμό.»

Αφήνετε την κορούλα σας να βλέπει τηλεόραση;

«Ναι, αλλά με μέτρο. Δεν νομίζω ότι μπορείς να απαγορεύσεις στα παιδιά να έχουν επαφή με τις νέες τεχνολογίες ή με το παράθυρο στον κόσμο που λέγεται τηλεόραση. Δεν θα ζήσουν στην απομόνωση, αλλά σε έναν κόσμο που θα χρειάζονται αυτές τις δεξιότητες και την συλλογική γνώση. Άλλωστε, οι απαγορεύσεις γεννούν επιθυμίες.»

Για τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα του bulling που μας συγκλόνισαν, τι θα επισημαίνατε;

«Το σχολείο, αλλά και το σπίτι έχουν μεγάλη ευθύνη. Τέτοια φαινόμενα συνήθως γίνονται μπροστά σε άλλους. Αν δεν μάθουμε τα παιδιά από μικρή ηλικία να αναγνωρίζουν τέτοια φαινόμενα και να αντιστέκονται στην πίεση των συνομηλίκων τους τότε δεν θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τέτοια γεγονότα. Είναι σημαντικό να μάθουμε τα παιδιά μας να σέβονται τον διπλανό τους άσχετα από το πόσο διαφορετικός είναι.»

Τι εκτιμάτε περισσότερο σε έναν άνθρωπο;

«Την ειλικρίνεια. Με κουράζει απίστευτα η ψευτιά και δεν έχω το χρόνο να ασχοληθώ με ανθρώπους που δεν μπορώ να εμπιστευτώ.»

Σκέφτεστε να γράψετε βιβλία και για μεγαλύτερες ηλικίες;

«Δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μου, αλλά ανακάλυψα ότι στη ζωή πότε δεν ξέρεις που θα σε βγάλει μια πόρτα που ανοίγεις. Προς το παρόν ενθουσιάζομαι με τα εικονογραφημένα βιβλία και έχω επικεντρωθεί σε αυτό.

Τα βιβλία για τις μικρές ηλικίες συνδυάζουν μοναδικά τον λόγο και την εικόνα δίνοντάς στον δημιουργό πολλά εργαλεία για να πλησιάσει τους μικρούς αναγνώστες.

Είναι μεγάλη ευθύνη το να δημιουργείς βιβλία για παιδιά 3-6 ετών, καθώς είναι ιδιαίτερα εύπλαστα και ένα μεγάλο μέρος του χαρακτήρα τους ακόμα διαμορφώνεται.»

Τι θα είχατε να πείτε στους πολιτικούς μας;

«Ότι δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο και πρέπει να σοβαρευτούν. Δεν θέλω η γενιά μου να γίνει μια χαμένη γενιά. Θα πρέπει να μας αφήσουν επιτέλους να δουλέψουμε σε ένα περιβάλλον χωρίς στρεβλώσεις και ρουσφέτια.

Θα ήθελα μια χώρα που να επιβραβεύει τους άριστους και να λειτουργεί με αξιοκρατικά κριτήρια. Η αναξιοκρατία τσακίζει ότι καλύτερο έχει να δώσει αυτή η χώρα.»

Οι νέοι σήμερα πιστεύετε ότι έχουν απογοητευτεί από τη γενική κατάσταση της χώρας; Θα σκεφτόσαστε να φύγετε από την Ελλάδα;

«Έζησα αρκετά χρόνια στην Αμερική και έμαθα να μην περιορίζομαι από τα σύνορα της Ελλάδας. Θεωρώ τον εαυτό μου πολίτη του κόσμου και εύκολα θα ζούσα εκτός. Με έχει απογοητεύσει η ανικανότητα αυτής της χώρας να αλλάξει και να εξελιχθεί. Φοβάμαι ότι η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της.»

Ετοιμάζετε τώρα κάτι άλλο;

«Μέχρι τα μέσα Ιουνίου έχω πολλές παρουσιάσεις για το δεύτερο βιβλίο μου «Η Στιγμούλα είναι δυνατή!», ενώ παράλληλα ετοιμάζω το τρίτο βιβλίο μου, το πρώτο από μια νέα σειρά, με τις εκδόσεις Διόπτρα.

Γράφω ένα θεατρικό που μου ζητήθηκε με ήρωα την «Στιγμούλα» για δύο παραγωγές. Τώρα είναι μια εποχή που το Sunny Sports Club μπαίνει δυναμικά στα καλοκαιρινά του προγράμματα και ασχολούμαι πολύ με αυτό.»

Μια ευχή σας για το μέλλον;

«Υγεία και σε παγκόσμιο επίπεδο εύχομαι να σταματήσει όλη αυτή η βία στον κόσμο. Δεν αντέχω να βλέπω τόσα παιδιά να υποφέρουν.»

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here