Μόνος ο Δένδιας εναντίον Όλων.

0
253

Επιμένει ο Δένδιας στις «κόκκινες γραμμές», Την ώρα που το Βερολίνο στηρίζει την Τουρκία και ο Μακρόν φαίνεται ότι ψάχνει δίαυλο με τον Ερντογάν.

Τις «κόκκινες γραμμές» της Ελληνικής πλευράς στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία χάραξε, με συνέντευξή του σε πορτογαλικό μέσο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Χρησιμοποιώντας αυστηρό ύφος, σε αντίθεση με άλλους Έλληνες αξιωματούχους, ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η χώρα μας όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει οτιδήποτε πέραν της διευθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, αλλά και ότι αυτό θα γίνει μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι με την Τουρκία υπάρχει μεγάλη απόκλιση όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Αυτό είναι μόνο» τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι δεν είναι ζήτημα δύσκολο να επιλυθεί.

«Εάν η Τουρκία συμφωνήσει μαζί μας να συνομιλήσουμε και, σε περίπτωση διαφωνίας, να προσφύγουμε στη Χάγη και να χρησιμοποιήσουμε ως όρο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο, τότε θα είναι εύκολο»…είπε ο Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι, εάν η Τουρκία προσπαθήσει να το επιλύσει χρησιμοποιώντας όρους, όπως η ευθυδικία, τότε είναι αδύνατον να λυθεί, καθώς η Ελληνική πλευρά θα επισημάνει ότι η Τουρκία θέλει να ερμηνεύσει τα πράγματα και – υπό αυτή την ερμηνεία – να χρησιμοποιεί το casus belli, «μια απειλή πολέμου εναντίον μας, εάν ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας για επέκταση των χωρικών υδάτων».

Σήμερα, ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την τακτική ενημέρωση, ακριβώς λόγω της χρονικής στιγμής, μία εβδομάδα πριν από την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, οι αντιδράσεις τους αναμένονται με ενδιαφέρον.

Υ.Γ. Ο Δένδιας «καίει» Χωρικά-Ευθυδικία…του Μανώλη Κοττάκη.

Μια σειρά κινήσεών της την προηγούμενη εβδομάδα μάς προϊδεάζει για τη νέα, αναπροσαρμοσμένη τακτική της σε αυτή τη φάση της κρίσης στις σχέσεις της με τη Δύση.

-Ενσπείρει ζιζάνια στην Κύπρο (αποκαλυπτικό και το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Χουριέτ» κατά του Προέδρου Αναστασιάδη),

-Ενσπείρει ζιζάνια στη Θράκη (αποκαλυπτικές οι δηλώσεις του μουφτή Ξάνθης κατά του Αρχιεπισκόπου, επειδή ο Ιερώνυμος αποκάλεσε το Ισλάμ «πολιτικό κόμμα»),

-Υποκρίνεται πως ζητά διάλογο σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στις διερευνητικές επαφές, αλλά στο τέλος σπεύδει να τον «καπελώσει» πριν καν αρχίσει.

Είτε με διαρροές Τσαβούσογλου για δήθεν επικείμενες συναντήσεις του με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα είτε με δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν έξω από την Αγία Σοφία για πιθανή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έξω από την Αγία Σοφία! Το σημειώνω, γιατί δεν είδα κανέναν να συγκινείται. Προβλέψιμοι λοιπόν οι γείτονες.

Σηκώνουν «σκόνη» για να κρύψουν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν-λέγεται πως ο μισός Τουρκικός λαός αδυνατεί να αγοράσει κρέας.

Με ικανοποίηση διαπιστώνω την τελευταία εβδομάδα, όμως, ότι αυτή που δεν είναι προβλέψιμη, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, είναι η Ελλάς.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code