Νέα τουρκική Πρόκληση: Εναέριο τουρκικό «καψόνι» στον Δένδια.

0
229

Κράτησαν 20′ στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Νίκο Δένδια στην Αθήνα.

Οι Τουρκικές αρχές κράτησαν χθες το βράδυ  για περίπου 20’ στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ, αρνούμενες να χορηγήσουν άδεια υπέρ-πτήσης στο σκάφος που μετέφερε τον Yπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια πίσω στην Αθήνα.

Την νέα τουρκική πρόκληση μετέδωσε ο διπλωματικός ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης.

Ειδικότερα το σκάφος «Νεφέλη» είχε αναχωρήσει από το Ιράκ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Yπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην περιοχή. Οι τουρκικές αρχές ειδοποιήθηκαν για τη VIP πτήση και έδωσαν έγκριση για πτήση, ωστόσο την απέσυραν καθώς προσέγγιζε στα σύνορα.

Ξεκίνησε έντονη διπλωματική επικοινωνία και το αεροσκάφος υποχρεώθηκε να χαμηλώσει ύψος και να κάνει κύκλους μέχρι να διευθετηθεί το θέμα, ενώ τέθηκε ζήτημα για το κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος επάρκειας καυσίμων.

Στο μεταξύ, η αναχώρηση Δένδια από το Ιράκ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ιστοσελίδα «defence point»,, ήταν ευρύτερα επεισοδιακή καθώς το αεροσκάφος που επρόκειτο να μεταφέρει τον υπουργό από τη χώρα του Κόλπου πίσω στην Ελλάδα παρουσίασε βλάβη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, άμεσα απογειώθηκε προς το Ιράκ έτερο αεροσκάφος που μετέφερε τεχνικούς και υλικά για την αποκατάσταση της πτητικής αξιοπιστίας του πρώτου αεροπλάνου  και να παραλάβει τον Νίκο Δένδια.

Η πληροφορία πάντως ότι αεροσκάφος τύπου Embraer Legacy 600 απογειώθηκε από την Αθήνα και εισήλθε σε Τουρκικό εναέριο χώρο προκάλεσε αρχικά ερωτηματικά, που γρήγορα όμως διευκρινίστηκαν από Κυβερνητικής πλευράς.

Υ.Γ. Διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα για το χυδαίο τουρκικό νταηλίκι στο κυβερνητικό αεροσκάφος.

Εντολή να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας δόθηκε στην Ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το χθεσινό περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από τη Βαγδάτη στην Αθήνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί βλάβη στο κυβερνητικό αεροσκάφος, εξαιτίας της οποίας αναβλήθηκε η επίσκεψη στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά, με πρωτοβουλία της, παρείχε εξηγήσεις στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα, πριν το διάβημα, αποδίδοντας το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας.

Η Ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα θα επανέλθει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code