Νίκος Αναστασιάδης: «Πολιτική αυτοχειρία αν επιτρέψω θετική ατζέντα για την Τουρκία χωρίς την Κύπρο».

0
259

Την πρόθεσή του να ασκήσει βέτο σε προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ αποκάλυψε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στο euronews και την Έφη Κουτσοκώστα.

Xαρακτήρισε ως «πολιτική αυτοχειρία» την αποδοχή της υιοθέτησης θετικής ατζέντας με την Τουρκία η οποία δεν θα περιλαμβάνει την Κύπρο, δεδομένου ότι η Άγκυρα συνεχίζει τη μία μετά την άλλη τις προκλήσεις της.

Μάλιστα, χαρακτηρίζει ως πρόκληση την πρόταση για λύση δύο κρατών κατά παράβαση των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Θετική ατζέντα υιοθετείται όταν υπάρχει θετική συμπεριφορά. Όταν αντίθετα οι προκλήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, θα ήταν μια πολιτική αυτοχειρία να αποδεχθώ εν γνώση μου θετική ατζέντα η οποία δεν περιελάμβανε την Κύπρο. Είναι κάτι που δεν έχω επιλογή»είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Συνεπώς είστε έτοιμος να ασκήσετε βέτο;»…ρώτησε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας η δημοσιογράφος του euronews, «Οριστικά ναι»…απάντησε κοφτά ο Κύπριος Πρόεδρος.

Σε ερώτηση της Έφης Κουτσοκώστα αν έχει αντιληφθεί διάθεση από την Άγκυρα να πέσουν οι τόνοι και αν αυτές οι κινήσεις της Τουρκίας μπορεί να μετριάσουν και την προαναγγελόμενη από τον ίδιο σκληρή κυπριακή στάση, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε:

«Το γεγονός ότι ανέστειλαν επί του παρόντος ερευνητικά προγράμματα με τα ερευνητικά σκάφη του διαθέτουν, δηλαδή συνέχιση της αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, δεν θεωρείται αρκετό».

Μάλιστα, ο Νίκος Αναστασιάδης συνέχισε: «Για την Αμμόχωστο συνεχίζονται οι σχεδιασμοί (σσ. της Τουρκίας). Πέρα από αυτό όμως, είναι και η νέα πρόκληση με την πρόταση για λύση δύο κρατών. Στην ουσία αυτό που επιδιώκουν είναι είτε την προσάρτηση είτε την προσχηματική ύπαρξη ενός κράτους το οποίο όμως θα είναι μια επαρχία της Τουρκίας υπό καθεστώς ανεξαρτησίας; Υπό ποιας ανεξαρτησίας; Αυτό καθορίζεται από τον βαθμό ελέγχου της Τουρκίας»…σχολίασε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code