Οι έξι περιοχές στις οποίες θα «επιταχυνθούν» οι Έρευνες Υδρογονανθράκων.

0
255

Πέντε θαλάσσιες και μια χερσαία-Ποιες κοινοπραξίες συμμετέχουν…

Όπως ανέφερε και νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, οι έρευνες υδρογονανθράκων θα προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό τις διεργασίες για τη διερεύνηση της ύπαρξης κοιτασμάτων σε πέντε θαλάσσιες και μια χερσαία περιοχή.

Πρόκειται για τις περιοχές:

-Βορειοδυτικά της Κέρκυρας,
-Ιόνιο,
-Κυπαρισσιακός κόλπος,
-Θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης,
-Τα Ιωάννινα.

Στις περιοχές της Κρήτης η ερευνητική κοινοπραξία αποτελείται από τις εταιρίες Total, Exxon Mobil και Ελληνικά Πετρέλαια ενώ στην Κέρκυρα δραστηριοποιείται η κοινοπραξία Energean-ΕΛΠΕ, στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό τα ΕΛΠΕ και στα Ιωάννινα η Energean.

Το status

Οι λοιπές χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα που είχαν παραχωρηθεί για έρευνα (Αιτωλοακαρνανία, ‘Αρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος) επεστράφησαν στο Ελληνικό Δημόσιο ενώ στην ίδια κατεύθυνση προσανατολίζονται οι εξελίξεις και για την θαλάσσια περιοχή του δυτικού Πατραϊκού κόλπου όπου οι ενδείξεις από τις έρευνες που προηγήθηκαν οδηγούν στο συμπέρασμα για ύπαρξη πετρελαίου και όχι φυσικού αερίου.

Αυτές είναι οι έξι περιοχές στις οποίες θα «τρέξουν» οι έρευνες υδρογονανθράκων

Στις περιοχές Ιόνιο και Κυπαρισσιακός κόλπος, τα ΕΛΠΕ ολοκλήρωσαν πρόσφατα δισδιάστατες σεισμικές έρευνες και ακολουθεί τώρα η ερμηνεία των δεδομένων προκειμένου να προσδιοριστούν τα σημεία όπου θα γίνουν τρισδιάστατες έρευνες μεγαλύτερης ευκρίνειας.

Στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα ύστερα από προσφυγές, ενώ στα Ιωάννινα η Energean προγραμματίζει την πραγματοποίηση γεώτρησης.

Υ.Γ. Στον «πάγο» επ’ αόριστον οι έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη;

ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ότι τον περασμένο Απρίλιο και δια στόματος του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών ο οποίος μίλησε στο Arab News, επισημοποιήθηκε ότι «Η Ελλάδα πιστεύει στις ΑΠΕ και δεν πρόκειται να κάνει εξορύξεις για αέριο και πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο», κάνοντας «κουρελόχαρτο» την Εθνική Πολιτική έρευνας και εκμετάλλευσης των εγχώριων υδρογονανθράκων.

Για να μην ξεχνιόμαστε, η συνέχεια στην ΠΗΓΗ ΕΔΩ……..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here