Ολόκληρη η Μυστική Συμφωνία με την Palantir και τα γκρίζα σημεία της.

0
442

Όταν μια κυβέρνηση δεν αναρτά στη Διαύγεια μια συμφωνία της με ιδιωτική εταιρία αλλά η κοινή γνώμη ενημερώνεται ετεροχρονισμένα για την ύπαρξή της από τους ιδιώτες, δημιουργείται σοβαρό θέμα διαφάνειας.

Όταν ο αρμόδιος υπουργός δίνει στην αντιπολίτευση τη σύμβαση αυτή έναν και πλέον μήνα μετά το σχετικό αίτημα, η αίσθηση ότι κάτι δεν έχει γίνει σωστά τροφοδοτείται περισσότερο.

Όταν από την, έστω πολύ καθυστερημένη, απάντηση προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά, υπάρχει σχεδόν βεβαιότητα ότι το δημόσιο συμφέρον έχει μείνει εκτεθειμένο. Και τέλος όταν η κυβέρνηση αυτή αποφασίζει να μην ανανεώσει τη σύμβαση την αναγκαιότητα της οποίας υπογραμμίζει στην απάντησή της, μπορεί να εκληφθεί και ως έμμεση παραδοχή ενοχής.

Προφανώς το παράδειγμα δεν είναι τυχαίο αλλά περιγράφει την ιστορία της συμφωνίας που υπέγραψε ερήμην του ελληνικού λαού τον περασμένο Μάρτιο η ελληνική κυβέρνηση με τον αμφιλεγόμενο γίγαντα της εξόρυξης και επεξεργασίας «μεγάλων δεδομένων» της Palantir.

Πρόκειται για την εταιρεία που εμπλέκεται στο τεράστιο σκάνδαλο του Facebook – Cambridge Analytica, με την παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων για τη διαμόρφωση απόψεων πολιτών με στόχο να επηρεάσει το αποτέλεσμα των Αμερικανικών εκλογών του 2016, αλλά και του δημοψηφίσματος στη Βρετανία υπέρ του Brexit.

Έφυγε η Palantir…ήρθε η PWC.

-Τερμάτισε η κυβέρνηση τη συνεργασία με την Palantir μετά τις αντιδράσεις.

-Έγινε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων πολιτών, όπως φαίνεται από τις συμβάσεις.

-Το αρνείται η κυβέρνηση, αλλά δεν πείθει.

-Νέα σύμβαση με την εταιρεία PriceWaterhouse-Coopers για την «παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα Αναλύσεων Δεδομένων στην ομάδα διαχείρισης PLFs για την Πανδημία Covid-19».

Έπειτα από 40 μέρες αφωνίας η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα την απόρρητη (εκτός ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ) μέχρι χθες σύμβασή της με την εταιρεία τεχνολογίας Palantir σε μια κίνηση που προκάλεσε ακόμα περισσότερα ερωτήματα.

Ως αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης και των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων για την κρυφή – επί 9 μήνες – συνεργασία της κυβέρνησης με τη σκιώδη εταιρεία «εξόρυξης δεδομένων» ως προς τη διαχείριση των δεδομένων της πανδημίας, η κυβέρνηση διέκοψε στο τέλος του 2020 την εν λόγω συνεργασία, την οποία πρόσφερε…αφιλοκερδώς η Palantir.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης απάντησε στις ερωτήσεις και στην αίτηση κατάθεσης εγγράφων που υπέβαλαν 63 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και σε αυτές του ΜέΡΑ25 και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., στέλνοντας μαζί με την απάντηση τα εξής:

Τη σύμβαση με την εταιρεία Palantir που υπεγράφη στις 24 Μαρτίου 2020 με διάρκεια 6 μήνες, την τροποποίηση της σύμβασης στις 26 Μαρτίου όπου γίνονται κρίσιμες αλλαγές και την επέκταση της σύμβασης για άλλους 3 μήνες με ισχύ από 24 Σεπτεμβρίου έως 23 Δεκεμβρίου του 2020.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here