Ο «Κλεισθένης 1» φέρνει έντονες ζυμώσεις στα επιτελεία των Δημοτικών Παρατάξεων!…..του Γιάννη Μπεθάνη.

0
294

«Καυτό» είναι και φέτος το καλοκαίρι σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μετά το ρήγμα στον ΧΥΤΑ Φυλής και την πλημμύρα της Μάνδρας, ήρθε και η ώρα του «Κλεισθένη 1».

Το αυτοδιοικητικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή για να έχει ψηφιστεί ως τις 13 Ιουλίου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Εφόσον αυτό συμβεί (γιατί έχουμε και τις απώλειες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει καλοκαιριάτικα), τα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν, ειδικά ως προς τη διεξαγωγή των εκλογών με απλή αναλογική, θα αναγκάσουν πολλά επιτελεία δημοτικών παρατάξεων να «τρέξουν» τις διαδικασίες τους, αν όχι μέσα στον συνήθως «νεκρό» Αύγουστο, σίγουρα από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τα «στοιχήματα» είναι πολλά:

-Η στελέχωση των συνδυασμών με τα κριτήρια του νέου νόμου, 

-Οι εσωτερικές ζυμώσεις και ισορροπίες, 

-Οι εξωτερικές επαφές και προσεγγίσεις για ενδεχόμενους «συμμάχους» την…..ώρα της κρίσης, είναι μερικά από αυτά.

Οι επιπτώσεις του «Κλεισθένη 1» είναι ορατές πριν καν ψηφιστεί. Σε πολλούς Δήμους ήδη παρατηρείται το φαινόμενο να συγκροτούνται συνδυασμοί, οι οποίοι, με μια πρώτη ανάγνωση, μπορεί να μην παρουσιάζουν τη δυναμική για μεγάλα πράγματα, αλλά να χρησιμεύουν ως οχήματα για μελλοντικές πολιτικές συμμαχίες, παίζοντας τον ρόλο του στηρίγματος στις παρατάξεις που θα επικρατήσουν. 

Κοινώς, αρκετοί μικροί συνδυασμοί αναμένεται να γίνουν……περιζήτητοι, όταν θα φτάσουμε στο φλέγον ζήτημα της άσκησης διοίκησης.

Όσο για τις «παρενέργειες» και τους κινδύνους που κρύβει αυτή η προοπτική, έχουμε πάρει θέση εγκαίρως και σαφώς από εδώ: Όχι μόνο δεν θα λείψουν τα προβλήματα, αλλά ενδεχομένως να είναι και δυσεπίλυτα, αν όχι ανυπέρβλητα, σε κάποιες περιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το καλοκαίρι αναμένεται ενδιαφέρον και από Σεπτέμβρη αναμένεται……«φουλάρισμα» των μηχανών.

Υ.Γ. Ο Π. Καμμένος υπέρ του 3% για είσοδο των δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών στην T.A.

Υ.Γ.1. Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης του υπουργού Εσωτερικών με δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις επίμονες πιέσεις των αιρετών του κόμματός του να βάλει πλαφόν 3 ή 5% προκειμένου να ενισχύσει, έστω και στοιχειωδώς, την κυβερνησιμότητα, τόνισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία αλλαγή αναφορικά με την απλή αναλογική.

Υ.Γ.2. Δέσμευση Σκουρλέτη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here