Πώς μεταδίδεται ο ιός Έμπολα;…..του Μάρκου Μάστρακα.

0
215

Οι ανησυχίες για το θανατηφόρο ιό Έμπολα εντείνονται μέρα με τη μέρα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, καθώς τα καταγεγραμμένα κρούσματα πληθαίνουν με ταχύτατο ρυθμό και μάλιστα αρχίζουν να καταφθάνουν σε Ευρώπη και Αμερική.

Πώς μεταφέρεται ο ιός και πόσο εύκολο είναι να κολλήσει κάποιος; Δείτε τις απαντήσεις στα συχνότερα ερωτήματα που αφορούν στη μετάδοση του Έμπολα.

1. Πώς εξαπλώνεται;

Ο Έμπολα μεταδίδεται από έναν ασθενή σε ένα υγιές άτομο με τα σωματικά υγρά, καθώς μερικά από τα βασικότερα συμπτώματα της λοίμωξης είναι ο συχνός εμετός, η αιμορραγία και η διάρροια. Εάν ο ασθενής βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ο ιός είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί με το αίμα, τα κόπρανα και τον εμετός ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες.

Η επαφή με το δέρμα δεν είναι επικίνδυνη, ο ιός όμως μπορεί να μεταδοθεί εάν υπάρχουν στην επιδερμίδα μικροσκοπικές πληγές ή αν υπάρξει επακόλουθη επαφή με το στόμα, τα μάτια ή τη μύτη.

2. Μεταδίδεται με τον ιδρώτα;

Ο ιδρώτας δεν περιέχει σημαντική ποσότητα DNA του ιού. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν έχει απομονωθεί ποτέ ο ιός σε ενεργή μορφή από δείγμα ιδρώτα.

3. Μεταδίδεται με το σάλιο;

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το σάλιο και τα δάκρυα των ασθενών σε προχωρημένο στάδιο της λοίμωξης μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα, όμως οι σχετικές μελέτες δεν έχουν καταλήξει σε πάγια συμπεράσματα. Ο ιός έχει επίσης ανιχνευθεί στο μητρικό γάλα.

4. Μεταδίδεται από τις κοινόχρηστες τουαλέτες;

Ναι. Ο ιός είναι μεταδοτικός μέσω των κοπράνων και των ούρων. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος εντός των νοσοκομείων που νοσηλεύονται τα βαριά περιστατικά.

5. Μεταδίδεται με το σεξ;

Ναι. Ο ιός μπορεί να εντοπιστεί στο σπέρμα των ασθενών που έχουν αναρρώσει έως και 90 ημέρες μετά.

6. Μεταδίδεται από τα πόμολα και άλλες κοινόχρηστες επιφάνειες;

Ναι, εάν η εν λόγω επιφάνεια έχει μολυνθεί από το αίμα, τον εμετό ή τα κόπρανα του ασθενούς και το άτομο που θα αγγίξει την επιφάνεια έχει κάποια επιδερμική πληγή ή αγγίξει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του. Εάν έχει προηγουμένως πλύνει τα χέρια του, δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

Εν ολίγοις, για να προσβληθεί κάποιος από τον Έμπολα πρέπει ο ιός να μεταφερθεί από τα σωματικά υγρά του ασθενούς στον οργανισμό του υγιούς ατόμου.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της Guardian, ο ιός δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και καταστρέφεται με σχετική ευκολία από την υπεριώδη ακτινοβολία, τις υψηλές θερμοκρασίες, το νερό και το σαπούνι ή το τζελ αλκοόλης.

Ο ιός επιβιώνει λίγες μόλις ημέρες στα σωματικά υγρά του ασθενούς, εάν επικρατούν κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here