Στις 25 Ιανουαρίου ξεκινούν οι Διερευνητικές Επαφές…αλλά με ανησυχητικές διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου.

0
296

Ανακοινώθηκε επίσημα πως στις 25 Ιανουαρίου ξεκινά ο 61ος κύκλος συνομιλιών με την Τουρκία, στην Κωνσταντινούπολη ενώ μέχρι πριν το απόγευμα τόσο ο πρωθυπουργός όσο και υπουργός εξωτερικών απέρριπταν το ενδεχόμενο της έναρξης τους.

Καλώς να ορίσουν οι διερευνητικές επαφές λοιπόν. Υπάρχουν όμως κάποιες διαρροές που γίνονται την τελευταία ώρα από το μέγαρο Μαξίμου σε φιλικά μέσα, ερήμην του Υπουργείου εξωτερικών και οι οποίες προκαλούν ανησυχία.

Οι διαρροές αυτές κάνουν λόγο για συνομιλίες με την Τουρκία με «μοναδική διαφορά τις θαλάσσιες ζώνες». Κάνοντας μάλιστα λόγο για τις «θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο»!

Εάν αυτές οι διαρροές επιβεβαιωθούν, τότε έχουμε σαφή υπαναχώρηση από την κόκκινη γραμμή η οποία τηρείτο ανελλιπώς από το 2015 και μετά, σύμφωνα με την οποία η μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, είναι ο καθορισμός της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και της περί αυτής θαλάσσια ζώνη!

Θέση που μάλιστα ήταν σεβαστή και από την κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο οποίος και αυτός με τη σειρά του δεν έχανε την ευκαιρία να το τονίζει σε κάθε δημόσια παρέμβαση του.

Η αόριστη περιγραφή γενικώς των θαλασσίων ζωνών ως διαφορά με την Τουρκία, συνιστά επιστροφή στην εποχή του Σημίτη, δηλαδή στην εποχή του Ελσίνκι και της Μαδρίτης. Θέσεις που τις είχαμε εγκαταλείψει εδώ και πέντε χρόνια επισήμως, θεωρώντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας ως τις μοναδικές βάσεις στις οποίες θα μπορούν να διεξαχθούν οι όποιες συνομιλίες με την Τουρκία.

Εγκατάλειψη λοιπόν αυτής της θέσης, συνιστά στην ουσία εγκατάλειψη των αρχών του διεθνούς δικαίου εις βάρος μάλιστα της χώρας μας! Όπως επιχείρησε να κάνει ο Σημίτης στο Ελσίνκι και την Μαδρίτη, αλλά και στο Κυπριακό με το παράνομο σχέδιο Ανάν! Ένα σχέδιο το οποίο καταστρατηγούσε το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ουσιαστικά πετούσε την Κύπρο εκτός ΕΕ.

Ελπίζουμε ότι αυτές οι διαρροές που δημοσιεύουν φιλοκυβερνητικά μέσα με απευθείας ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, εντέλει δεν θα επιβεβαιωθούν.

Εάν επιβεβαιωθούν, τότε θα μιλάμε για Εθνική Μειοδοσία. Αυτό άλλωστε υποδεικνύει και η ανακοίνωση του Νίκου Δένδια σήμερα το μεσημέρι, ως απάντηση στην πρόταση Τσαβούσογλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code