Σωκράτης Αλαφούζος.

0
439

Ο Σωκράτης Αλαφούζος, δεν είναι μόνον από τους πιο γοητευτικούς άνδρες και τους πιο ταλαντούχους στο καλλιτεχνικό μας στερέωμα, αλλά έχει κι ένα τρόπο να εκφράζεται και να σκέπτεται που μόνο να τον θαυμάζεις (ή και να τον ζηλεύεις) μπορείς. Έχει καταφέρει πολλά και το κυριότερο – ακόμη και από τη δουλειά του – είναι ο τρόπος σκέψης του.

Σας τον…παραδίδω:

-Κύριε Αλαφούζο, μιλήστε μας για τα παιδικά σας χρόνια, και πως αποφασίσατε να γίνετε ηθοποιός;

«Στα παιδικά μου χρόνια βίωσα συναισθήματα όπως η μοναξιά, ο φόβος, η εγκατάλειψη, η διαφορετικότητα, αλλά και κάποια αντίθετά τους. Αυτά, για πολλά χρόνια, οδήγησαν την ζωή μου και όσο αρνητικά και να φαίνονται, έγιναν τελικά ο θησαυρός μου.

Για παράδειγμα η μοναξιά, με οδήγησε στην εσωτερική σκέψη, στο όνειρο και την φαντασία, έγινε η δύναμή μου, το καύσιμο μου για να μπορέσω να εκφραστώ καλλιτεχνικά. Έγινα ηθοποιός, γιατί είχα ανάγκη να εκφράσω τον εσωτερικό μου κόσμο. Το θέατρο και ο κινηματογράφος, που αγαπούσα από παιδί, άγγιζαν την φαντασία και το όνειρο, που για μένα ήταν βασικά συστατικά για να μπορέσω να επιβιώσω.»

-Κερδίζοντας μια υποτροφία στην Υποκριτική το 1991 πήγατε στην Αμερική και γνωρίσατε καθηγητές, που με τη φιλοσοφία τους ( που μεταλαμπαδεύσατε αργότερα και στους φοιτητές σας) σας έκαναν να αλλάξετε τη στάση ζωής σας. Μιλήστε μας για την περίοδο εκείνη, και γιατί γυρίσατε πίσω;

«Η υποτροφία από το Ίδρυμα Φούλμπραϊτ, ήταν δώρο ζωής. Ήθελα να πάω στην Αμερική και πιστεύω, πως γι' αυτό μου προσφέρθηκε η ευκαιρία, που άλλαξε την πορεία μου. Για πρώτη φορά, βρέθηκα σε ένα περιβάλλον χωρίς κριτική, που τόσο γενναιόδωρα με υποστήριξε, με επιβράβευσε, με αγκάλιασε.

Για πρώτη φορά κάποιος ασχολήθηκε με τον Σωκράτη και τα προσωπικά του εμπόδια, που η αναγνώριση τους και η συνειδητή αλλαγή τους, θα τον έκαναν και καλύτερο ηθοποιό αλλά και καλύτερο άνθρωπο.

Για πρώτη φορά μου είπαν ότι αυτή την μεγάλη δύναμη που έχω μέσα μου, πρέπει να την βγάλω προς τα έξω και να μην φοβάμαι τίποτα. Για πρώτη φορά κατάλαβα ότι η προσωπική αλλαγή, είναι ο μόνος δρόμος.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον άνοιξα τα φτερά μου και πέταξα ψηλά. Άρχισα να δουλεύω στο Χόλιγουντ, κάτι που μέχρι τότε φαινόταν άπιαστο όνειρο. Όμως, ο εσωτερικός μου κόσμος δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει ένα τόσο καλό σενάριο και την μεγάλη επιτυχία.

Έτσι με οδήγησε πάλι προς τα γνωστά μονοπάτια, όπου αισθανόμουν ασφαλής και σαν τον Ίκαρο, όταν έφτασα ψηλά, τα φτερά μου άρχισαν να λιώνουν και έπεσα. Έτσι γύρισα στην Ελλάδα. Σιγά – σιγά απέκτησα πιο γερά φτερά, που πια δεν πρόκειται να λιώσουν».

-Έχετε αντιμετωπίσει τους φόβους σας και τι φοβάται ένας άνθρωπος;

«Να αναγνωρίσει την μοναδικότητα του, τα ταλέντα του, την ιδιοφυΐα που κρύβει μέσα του. Προτιμάμε να μένουμε στον φόβο, γιατί είναι πιο βολικός και είναι η δικαιολογία για να μένουμε στο γνωστό και να μην παίρνουμε την ευθύνη να αλλάξουμε. Ήμουν πολύ φοβισμένο παιδί και μετέπειτα ενήλικας. Ξεπέρασα πολλούς φόβους μου, με το να κάνω αυτά που φοβόμουν.»

-Έχετε πει σε συνέντευξή σας: «Ξεπέρασα τους εφιάλτες μου, χάρη στα όνειρα μου». Ποιοι ήταν οι εφιάλτες και ποια είναι τα όνειρά σας;

«Στην ζωή δεν υπάρχει μόνο καλό η μόνο κακό. Δεν υπάρχει το όμορφο, αν δεν υπάρχει το άσχημο. Για να ξεπεράσω τους εφιάλτες μου χρησιμοποίησα τα όνειρά μου. Όμως η πιο ωραία θέση είναι όταν είμαι ανάμεσα στα όνειρα και τους εφιάλτες και αγκαλιάζω και αποδέχομαι και τα δυο ως κομμάτια μου.»

-Τι θα πρέπει να προσέχεις σε μια σχέση;

«Εδώ δεν φτάνουν λίγες γραμμές….Εν συντομία θα πω ότι δεν πρέπει να σχετιζόμαστε με όσους μας έχουν ανάγκη και έτσι να τους ελέγχουμε. Να μην σκεφτόμαστε ότι θα αλλάξουμε τον άλλο. Να είμαστε αληθινοί, για να μας αγαπάνε γι αυτό που είμαστε κι όχι γι' αυτό που παριστάνουμε για να μας θέλει ο άλλος. Να φροντίζουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας, για να μπορούμε να δίνουμε και αγάπη . Δεν μπορείς να δώσεις κάτι που δεν έχεις.

-Ο Σωκράτης πως είναι σαν χαρακτήρας;

«Για πολλά χρόνια ήμουνα το καλό παιδί. Τώρα θέλω να είμαι εγώ.»

– Η φιλοσοφία σας;

«Αναφέρω απλά, κάποια λόγια του Ιησού από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο: «Ζήτα και θα σου δοθεί, ψάξε και θα το βρεις, κοίτα και θα σου ανοιχτεί.»

-Έχετε πάρει 11 συνολικά βραβεία στα Φεστιβάλ ανά τον κόσμο που συμμετείχατε, με την μικρού μήκους 15 μόλις λεπτών ταινία που σκηνοθετήσατε και πρωταγωνιστήσατε «Ο Μικρός Βασιλιάς». Μόνο με δικά σας χρήματα; Τι μήνυμα θελήσατε να περάσετε μέσα από αυτή;

«Πολλοί άνθρωποι βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί η ταινία και τους ευγνωμονώ . Ο καθένας μπορεί να πάρει το δικό του μήνυμα. Η ταινία αγγίζει θέματα, όπως ο φόβος, ο καταπιεσμένος θυμός, η βία, η παιδική κακοποίηση.»

-Κλείσατε συμβόλαιο για παγκόσμια διανομή, με μια μεγάλη αγγλική εταιρία που πρακτορεύει ταινίες βραβευμένες με Όσκαρ;

«Αισθάνομαι πολύ όμορφα, που η πρώτη μου ταινία, κατάφερε να τραβήξει το ενδιαφέρον διανομέων από το εξωτερικό και να υπογραφεί τελικά συμβόλαιο με την Shorts International. Τώρα, διατίθεται σε μεγάλες αγορές, όπως της Αμερικής, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας iTunes και Amazon.com.»

-Συμμετέχετε στην πρωτότυπη παράσταση «Καλώς ήρθατε ντετέκτιβ Πουαρώ», στο Μουσείο Αυτοκινήτου του Μεγάρου Θ. Χαραγκιώνη. Θέλετε να μας μιλήσετε γι αυτή;

«Η παράσταση είναι πράγματι πρωτότυπη και θα έλεγα ένα μοναδικό θέαμα, με χιούμορ, μυστήριο, δράμα, έρωτα, αγωνία. Όλα διαδραματίζονται μέσα σε ένα εκπληκτικό σκηνικό χώρο, στο Μουσείο Αυτοκινήτου και με τις δικές μας παρεμβάσεις, δημιουργούνται όμορφες εικαστικές εικόνες.

Η παρουσία του Χρ. Φερεντίνου προσφέρει και την πιο ανάλαφρη και χιουμοριστική πλευρά. Για μένα προσωπικά έχει ενδιαφέρον μια και για πρώτη φορά στην θεατρική μου καριέρα, ερμηνεύω έναν, φαινομενικά, τόσο κακό και μισητό χαρακτήρα.»

-Πως βιώνετε την κρίση στη χώρα μας; Σκεφθήκατε να φύγετε, αφού ήδη ξέρετε από εξωτερικό;

«Είναι και επιλογή του καθένα μας πως θα βιώσει την κρίση. Η πιο εύκολη λύση είναι να της δώσει άλλο όνομα, π. χ να την ονομάσει ευκαιρία. Ευκαιρία για να φέρει στην επιφάνεια και να ανακαλύψει δυνάμεις που δεν πίστευε ότι είχε η τις είχε αγνοήσει . Ευκαιρία για νέα ξεκινήματα, ευκαιρία για αλλαγή.

Εγώ επέλεξα να ακολουθήσω την προσωπική αλλαγή, που με οδήγησε στην δημιουργία και την πραγματοποίηση στόχων που επιθυμούσα πολλά χρόνια. Άνοιξα νέους δρόμους και είμαι χαρούμενος γι' αυτό.

Ο εξωτερικός πλούτος μπορεί εύκολα να χαθεί. Τον εσωτερικό πλούτο δεν μπορεί να τον πάρει κανείς. Στο εξωτερικό θα περνάω όσο χρόνο χρειάζεται για την πραγματοποίηση των στόχων μου. Στην ταινία μεγάλου μήκους που σχεδιάζω & μέρος της θα γυριστεί εκτός Ελλάδας.»

-Τι θα είχατε να πείτε στους πολιτικούς μας;

«Να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να ρωτήσουν τον εαυτό τους, γιατί τα κάνω όλα αυτά, τι πραγματικά κερδίζω; Και να είναι ειλικρινείς».

– Μια συμβουλή στους νέους;

«Να μιλάνε πάντα για το τι θέλουν να κάνουν και όχι για το τι δεν θέλουν. Να αναγνωρίσουν τα ταλέντα τους και να πάρουν την ευθύνη να τα χρησιμοποιήσουν συνειδητά για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Αν θέλουν να αλλάξουν κάτι στην ζωή τους, να αλλάξουν και τον τρόπο που κάνουν τα πράγματα. Αν συνεχίζουν να κάνουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο που τα έκαναν πάντα, θα έχουν συνέχεια τα ίδια αποτελέσματα.»

-Σας ευχαριστώ , καλή επιτυχία και καλές γιορτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here