Τεράστιο Σκάνδαλο Μητσοτάκη με φωτογραφικές «άδειες» για Ανεμογεννήτριες!

0
400

Πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει εκατομμύρια σε ημετέρους με φωτογραφικούς όρους σύνδεσης στις ΑΠΕ…

Τεράστιο σκάνδαλο Μητσοτάκη με φωτογραφικές «άδειες» για ανεμογεννήτριες!

Νέους εκατομμυριούχους δημιουργεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις φωτογραφικές υπουργικές αποφάσεις που εκδίδει για τους όρους σύνδεσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας….

Οι φωτογραφικές διατάξεις που ξεκίνησαν με την απόφαση που επέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στις 12 Αυγούστου 2022 και ξεσήκωσαν πλήθος αντιδράσεων συνεχίζονται.

Νέα απόφαση που εκδόθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2023, τροποποιεί την υπουργική απόφαση του Αυγούστου με τους επαΐοντες της αγοράς ΑΠΕ να μιλούν για ξεκάθαρη πριμοδότηση ενεργειακής ΙΚΕ ημετέρων της κυβέρνησης, που πλέον μπορεί να πάρει κατά προτεραιότητα όρους σύνδεσης.

Από αεριτζήδες εκατομμυριούχοι

Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και συγκεκριμένα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν δίνουν λύση στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο για την απορρόφηση της νέας ισχύος από ΑΠΕ και σίγουρα δεν σκοπεύουν στο να προχωρήσουν ώριμα έργα.

Αυτό που πετυχαίνουν είναι να ευνοήσουν «αεριτζήδες» που έσπευσαν να πάρουν όρους σύνδεσης για να πουλήσουν στη συνέχεια τις άδειες και να αποκομίσουν τεράστιες υπεραξίες.

Για να γίνει κατανοητό μια άδεια ΑΠΕ για φωτοβολταϊκά χωρίς όρους σύνδεσης έχει μηδενική αξία. Αν όμως πάρει όρους σύνδεσης, τότε ανά 1 MW αυτή η άδεια μπορεί να αξίζει από 85.000 έως 150.000 ευρώ (ανάλογα το κόστος σύνδεσης)! Έτσι, όσοι βρέθηκαν με τις υπουργικές αποφάσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να παίρνουν όρους σύνδεσης, έγιναν μέσα σε μια στιγμή εκατομμυριούχοι!

Μέχρι σήμερα ο ΑΔΜΗΕ έχει δώσει όρους σύνδεσης για έργα συνολικής ισχύος 10 GW ακολουθώντας το υφιστάμενο πλαίσιο αξιολόγησης των αιτημάτων βάσει σειράς προτεραιότητας, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός, που σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες αντιστοιχεί στο ένα τρίτο περίπου, να αφορά λιμνάζοντα έργα που δεν έχουν βρει ακόμη αγοραστή για να υλοποιηθούν.

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται αιτήσεις για όρους σύνδεσης με το δίκτυο για έργα συνολικής ισχύος άνω των 23 GW, ενώ οι νέες βεβαιώσεις παραγωγού που έχει εκδώσει η ΡΑΕ αθροίζουν νέα ισχύ 100 GW. Από το σύνολο αυτών των έργων, στο τέλος της ημέρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΡΑΕ που στηρίζονται σε ιστορικά στοιχεία, θα υλοποιηθεί ένα 10%.

Η απόφαση Σκρέκα της 12ης Αυγούστου κατήργησε ουσιαστικά την επετηρίδα για τη χορήγηση προσφοράς όρων σύνδεσης, δίνοντας προτεραιότητα κυρίως σε έργα ημετέρων.

«Σημαδεμένη τράπουλα»

«Σημαδεύονταν την τράπουλα» η Κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα σε ΑΠΕ άνω των 100 MW που θα εγκατασταθούν σε απόσταση έως 30 χλμ. από τα σύνορα της χώρας, σε σταθμούς ενέργειας που έχουν χαρακτηριστεί ως στρατηγικές επενδύσεις, σε σταθμούς με ισχύ άνω των 300 MW με ενσωματωμένη μονάδα αποθήκευσης ανά σταθμό τουλάχιστον 250 MW.

Ειδικό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον έχουν τα έργα που εγκαθίστανται αποκλειστικά εντός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και σταθμοί με ισχύ άνω των 50 MW στη γεωγραφική Περιφέρεια Ηπείρου και των περιφερειακών ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Θήβας.

Δεν είναι τυχαίο πως οι φωτογραφικές αυτές διατάξεις ξεσήκωσαν σοβαρές αντιδράσεις με τα παράπονα και τις καταγγελίες να πέφτουν βροχή στο Μέγαρο Μαξίμου από ξένες κατά βάση εταιρείες. Η υπόθεση βρέθηκε και στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ωστόσο η κυβέρνηση συνέχισε στη λογική «business as usual».

Έτσι φτάσαμε στις 20 Ιανουαρίου 2023, οπότε με νέα απόφαση του Κώστα Σκρέκα επήλθε και νέα φωτογραφική αλλαγή στους όρους σύνδεσης.

Το πρώτο άρθρο της υπουργικής απόφασης είναι ενδεικτικό του «απεικονιστικού» του χαρακτήρα:

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ………

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here