Υπογράφηκε η συμφωνία Aegean με Airbus για 42 αεροσκάφη έναντι 5 δις Ευρώ.

0
15061

Υπογράφηκε η τελική συμφωνία μεταξύ της Aegean Airlines και της κατασκευάστριας αεροσκαφών Airbus για την προμήθεια 42 νέων αεροσκαφών τύπου Α320 neo, ύψους 5 δισ. ευρώ.

Τη συμφωνία που προβλέπει την απόκτηση 30+12 αεροσκαφών υπέγραψαν ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχιος Βασιλάκης, και ο CEO της Airbus Dr Tom Enders.

Παρουσία πλήθους επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου , καθώς το «παρών» έδωσαν οι:

Γιάννης Δραγασάκης, Χρίστος Σπίρτζης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Σταύρος Θεοδωράκης, Στέφανος Μάνος, Mιχάλης Σάλλας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Θεόδωρος Φέσσας, Οδυσσέας Αθανασίου, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Πάνος Λασκαρίδης, Γιάννης Βαρδινογιάννης, Γιώργος Περιστέρης, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Χάρης Δαυίδ, Ανδρέας Ανδρεάδης, Γιώργος Βερνίκος, Τζίνα Μαμιδάκη, Γιώργος Βερνίκος, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, εκπρόσωποι των μεγαλύτερων φορέων και Ενώσεων της χώρας αλλά και πολλοί ακόμη επιχειρηματίες ήταν, μεταξύ άλλων, αυτοί που έδωσαν το «παρών» στην επίσημη τελετή υπογραφής που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνική Βάση της Aegean στο Ελ. Βενιζέλος.

Μεγάλος απών ο εκλιπών ιδρυτής του ομίλου Θεόδωρος Βασιλάκης:

«Το όραμα ενός έγινε το όραμα όλων μας και σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε αυτό το όραμα στο δρόμο που μας άνοιξε ο εμπνευστής μας».

Η συμφωνία ύψους 5 δις δολαρίων σε τιμές καταλόγου, αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα και δημιουργεί νέες προοπτικές ανάπτυξης για την εταιρία, τον κλάδο του τουρισμού και τη χώρα συνολικά. 

Τα νέα αεροσκάφη προσφέρουν δυνατότητες νέων υπηρεσιών προς τους επιβάτες, καθώς και αυξημένη εμβέλεια για πρόσβαση σε νέους προορισμούς. Παράλληλα, ενισχύουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της εταιρίας, μέσω των υπερσύγχρονων κινητήρων που βελτιώνουν την κατανάλωση καυσίμου και μειώνουν τις εκπομπές ρύπων.

«Η συμφωνία αφορά έως 42 αεροσκάφη. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε 13 χρόνια που επενδύουμε σε νέα αεροσκάφη. Υλοποιούμε μία νέα επένδυση που θωρακίζει την εταιρεία μας και αυξάνει την ανταγωνιστικότητά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ομίλου κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, προσθέτοντας ότι η Aegean είναι ένα σημαντικό μέρος της εθνικής υποδομής της χώρας. 

«Το ταξίδι της Αegean ξεκίνησε με όραμα τη δημιουργία ενός ποιοτικού αερομεταφορέα. Από την πρώτη στιγμή της Aegean επιλέξαμε να δώσουμε το δικό μας ποιοτικό στίγμα.

Η Aegean χτίστηκε με πίστη στην Ελλάδα που υποστηρίζουμε έμπρακτα, ξεκινώντας από την εικόνα που δίνουμε μέσα από το ταξίδι, την προβολή των προορισμών, την προώθηση τοπικών προϊόντων κ.τ.λ. συνεισφέροντας παράλληλα 350 εκατ. ευρώ στα ετήσια έσοδα του Δημοσίου. Κάθε ένα ευρώ που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι και μέτοχοί μας γίνονται 3 ευρώ για το Δημόσιο.

Κάθε ένα αεροπλάνο επιπλέον που προστίθεται στο στόλο μας μεταφράζεται σε 6,5 εκατ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο και 90 επιπλέον θέσεις εργασίας. 

Σήμερα επενδύουμε στην πιο επιτυχημένη οικογένεια αεροσκαφών παγκοσμίως που θα μας δώσει τη δυνατότητα να καλύψουμε πιο μακρινούς προορισμούς. Το κύριο συστατικό της επιτυχίας μας παραμένουν οι άνθρωποι του ομίλου, πάνω από 3.100 εργαζόμενοι που έχουν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια την εταιρεία».

Νέες επενδύσεις

Ο κ. Βασιλάκης ανακοίνωσε και μία ακόμη νέα επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ στην περιοχή του Ελ. Βενιζέλος. Η AEGEAN έχοντας στον πυρήνα της φιλοσοφίας της την εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού της, αναλαμβάνει μια νέα, σημαντική δέσμευση. 

Συγκεκριμένα, η εταιρία προχωρά άμεσα και με ορίζοντα ολοκλήρωσης 18-24 μήνες, στην κατασκευή εκπαιδευτικού κέντρου 12.000 τ.μ., συνολικής επένδυσης 30 εκατ. ευρώ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. 

Το κέντρο θα παρέχει ειδικά διαμορφωμένους χώρους διδασκαλίας, αλλά και υπερσύγχρονους ιδιόκτητους εξομοιωτές πτήσεων και θα καλύπτει πλέον στην Ελλάδα όλο τον κύκλο των αναγκών του πτητικού προσωπικού της AEGEAN, των πιλότων, αλλά και των πληρωμάτων καμπίνας.

Ταυτόχρονα, η AEGEAN ξεκινά άμεσα ένα πρόγραμμα υποτροφιών για 100 υποψήφιους πιλότους το 2018-2019, προκειμένου να προσφέρει την ευκαιρία σε νέους που επιθυμούν να γίνουν πιλότοι, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το σύνολο του κόστους των σχολών φοίτησης, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 60.000-70.000€ ανά υποψήφιο.

«Για να δώσουμε μια πιο γρήγορη πνοή, ξεκινάμε ένα νέο πρόγραμμα υποτροφιών σε 100 υποψήφιους πιλότους για την επόμενη διετία», επεσήμανε ο κ. Βασιλάκης, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς:

«Χρειάζεται το κατάλληλο πλαίσιο ως προς την λειτουργία και την ποιότητα των υποδομών, την ανταγωνιστικότητα τελών, τη διαμόρφωση φορολογικού πλαισίου και του ΦΠΑ, το ύψος των εισφορών στην εργασία. Ο βαθμός της ανάπτυξης συναρτάται και από αυτό το πλαίσιο.»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Γερογιάννης: 

«Σήμερα υπογράφουμε μία πολύ σημαντική συμφωνία με την Airbus, ξεκινώντας ένα νέο κύκλο ανάπτυξης. Με τη νέα συμφωνία και τη νέα τεχνολογία των αεροσκαφών μειώνεται το λειτουργικό μας κόστος, απαραίτητη προϋπόθεση μέσα στο ανταγωνιστικό πλαίσιο όπου δραστηριοποιούμαστε.

Η συμφωνία αφορά την παραγγελία 30 έως 42 νέα αεροσκάφη, ένα ακόμη μεγάλο ορόσημο για την Aegean, με την οποία αναβαθμίζεται η εικόνα της χώραςμας στο εξωτερικό. Παράλληλα, εγκαινιάζουμε μία νέα πρωτοβουλία που στοχεύει στην εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού, ενισχύοντας τις δυνατότητες μας με ένα νέο εκπαιδευτικό κέντρο 12.000 τ.μ. που θα ολοκληρωθεί μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. 

Ταυτόχρονα από σήμερα και μέχρι την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού κέντρου ξεκινάμε το πρόγραμμα υποτροφιών για την περίοδο από το 2018 έως το 2019, μία σημαντική πρωτοβουλία αν ληφθεί υπόψη ότι το συνολικό κόστος για την εκπαίδευση ενός πιλότου ανέρχεται από 75.000 έως 80.000 ευρώ».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus κ. Τom Enders ανέφερε ότι η 22η Ιουνίου είναι «μία καλή μέρα για την Ελλάδα μετά και τα νέα από τις Βρυξέλλες και σίγουρα μία πολύ καλή μέρα για την Aegean», χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον πρόεδρο της Aegean ως έναν «πολύ καλό διαπραγματευτή».

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here