ΦΡΑΓΜΟΣ στον διάλογο εντός των Δημοτικών Συμβουλίων, επιβεβαιώνεται ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της Κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση…του Πάνου Σκουρλέτη.

0
243

Η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της ΝΔ στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Διάταξη του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο κατατέθηκε για δημόσια διαβούλευση, καταργεί το δικαίωμα των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να θέτουν στο Δημοτικό Συμβούλιο κατεπείγοντα θέματα για να συζητηθούν εκτός ημερήσιας διάταξης!

Η ισχύουσα διάταξη, του άρθρου 67 του νόμου 3852/2010, προβλέπει ότι θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης μπορεί να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από  πρόταση-εισήγηση του Προέδρου ή του Δημάρχου ή Συμβούλου επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης.

Panos Skourletis on Twitter: "Φραγμός στον διάλογο εντός των Δημοτικών Συμβουλίων, επιβεβαιώνεται ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση -> Δήλωση 8/6/2022 #ΣΥΡΙΖΑ #ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ #ΟΤΑ https://t.co/BRU5eqHHwM" / Twitter

Αυτό το τελευταίο επιδιώκει να καταργήσει η Κυβέρνηση της ΝΔ, με την αιτιολογία, όπως αναφέρεται στην Αιτιολογική Έκθεση  του νομοσχεδίου, ότι «η καταχρηστική εφαρμογή της εν λόγω δυνατότητας, καταστρατηγούσε την πρόβλεψη λόγω της υποβολής παρελκυστικών αιτημάτων και της διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου».

Η Κυβέρνηση αποφάσισε, λοιπόν, ότι το έχουν «παρακάνει» με τα προ ημερήσιας διάταξης θέματα οι επικεφαλής των παρατάξεων, οπότε τους απαγορεύει να τα θέτουν, ακυρώνοντας ουσιαστικά τον ρόλο των Δημοτικών Συμβούλων!

Σε αυτό το κομβικό ζήτημα οφείλουν να πάρουν σαφή θέση οι δήμαρχοι, διαχωρίζοντας τη θέση τους από τις κυβερνητικές κατευθύνσεις.

Γιατί σήμερα, μέσω αυτής της διαδικασίας μπορούν να συζητηθούν στα Δημοτικά Συμβούλια, με έναν άμεσο τρόπο, τα ζητήματα της καθημερινότητας που θέτουν οι πολίτες σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, οι οποίοι μάλιστα, λόγω απλής αναλογικής, «συνομιλούν» με ένα σαφώς ευρύτερο εκλογικό σώμα, μεταφέροντας προβλήματα και θέματα προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η πλήρης διαστρέβλωση της έννοιας του δημοκρατικού διαλόγου μέσα στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι το βασικό μοντέλο που προωθεί η ΝΔ και σε ότι αφορά τη σχέση του δημότη με τη Δημοτική Αρχή.

Είναι ένα πρότυπο φίμωσης και κατάχρησης εξουσίας από την πλειοψηφούσα παράταξη, που έχει ήδη ενισχυθεί με υπερεξουσίες και αυξημένη εκπροσώπηση.

Παρόλο που η Ολομέλεια του ΣτΕ εξέδωσε την  πρώτη απόφασή της, με την οποία κρίνει οριστικά αντισυνταγματική διάταξη νόμου της κυβέρνησης, με την οποία κατάργησε προβλέψεις του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ για τον ορισμό Αντιδημάρχων σε νησιά και κάνει λόγο για νόθευση της βούλησης του εκλογικού σώματος, ενώ υπάρχουν ανάλογες αποφάσεις των Τμημάτων του και για άλλες διατάξεις που είχε προωθήσει ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, η Κυβέρνηση επιμένει στη λογική της βίαιης περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Είναι ένας ακόμη λόγος για να φύγει αυτή η Κυβέρνηση το συντομότερο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here