Αργότερα θέλω να ζήσω στην Ελλάδα!

0
278

Αυτό δηλώνει ο Χολιγουντιανός υποψήφιος για Όσκαρ δικός μας Φαίδωνας Παπαμιχαήλ.

Ένας ακόμη δικός μας πάει φουλ για Όσκαρ. Ο διάσημος και πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας κατά πρώτον και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ (Phedon) είναι φέτος υποψήφιος για πρώτη φορά, για Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας, για την υπέροχη μαυρόασπρη ταινία «Νεμπράσκα» του άλλου δικού μας ιερού τέρατος του Χόλιγουντ σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέην.

Ομολογουμένως πρόκειται για ένα μικρό σινεφίλ αριστούργημα, για το οποίο ένα από τα πρώτα σχόλια που ακούει κανείς είναι το πόσο μαγευτική φωτογραφία έχει. 

Ενθουσιασμένος ο Παπαμιχαήλ δήλωσε:

«είμαι χαρούμενος γιατί το «Νεμπράσκα» είναι μια μικρή ταινία και είναι πολύ πιο δύσκολο να είσαι υποψήφιος με μια τόσο μικρή ταινία. Αν δούλευα με τον Σκορτσέζε που κάνει εντυπωσιακές ταινίες με έμφαση στην φωτογραφία ίσως, αλλά ο Πέην εστιάζει στους χαρακτήρες. Και για αυτό το λόγο αυτή η υποψηφιότητα είναι πιο σημαντική.

Και ο Αλεξάντερ είναι περήφανος. Εγώ απολαμβάνω τη διαδρομή. Και επίσης θα αγοράσουμε επιτέλους και καινούργια κουστούμια!».

Αστειεύεται. Ε, προς τα ξημερώματα θα το ξέρουμε αφού σήμερα θα γίνει η Απονομή των Όσκαρ.

Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ τζούνιορ, έχει γυρίσει πάνω από 49 ταινίες από το 1988 έως σήμερα και είναι από τα πιο περιζήτητα ονόματα στο χώρο. Συνεργάστηκε με μεγάλους σκηνοθέτες, μεταξύ των οποίων ο Βιμ Βέντερς, ο Όλιβερ Στόουν, ο Γκορ Βερμπίνσκι, ο Τζωρτζ Κλούνεϊ.

Τελευταία συνεργάστηκε για τρίτη φορά μαζί του στο «Μνημείων Άνδρες», κι ήταν αυτός η αφορμή, να ταχθεί και ο διάσημος ηθοποιός υπέρ του επαναπατρισμού των μαρμάρων του Παρθενώνα, που έγινε παγκόσμια ντόρος. Ας είναι καλά το παιδί!

Ποιος είναι – καριέρα

Ο Φαίδωνας Παπαμιχαήλ λοιπόν γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962 από Έλληνα πατέρα – συνονόματοι – και Γερμανίδα μητέρα. Στα χρώματα μοιάζει της μητέρας του, στα χαρακτηριστικά και στο ελληνικό…τσαγανό του πατέρα του.

Στα έξι του η οικογένεια μετακόμισε στην Αμερική, όταν ο πατέρας του, φημισμένος εικαστικός και σκηνογράφος, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον εξάδελφό του Τζον Κασσαβέτη, για να πάει στην Αμερική και να δουλέψουν μαζί.

Ε, η αγάπη για το σινεμά, από εκεί και πέρα, ήρθε μάλλον εύκολα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου φωτογραφία, πήρε πτυχίο στις Καλές Τέχνες και ξεκίνησε να εργάζεται σαν φωτορεπόρτερ , αλλά όταν μια δουλειά του τον έφερε στη Νέα Υόρκη, δοκίμασε και σαν κινηματογραφιστής, και σαν διευθυντής φωτογραφίας σε διαφημιστικά σποτ και βίντεο κλιπ διάσημων καλλιτεχνών όπως οι U2, Περλ Τζαμ, Μπράιαν Φέρι, Έρικ Κλάπτον και ακολούθησε ο κινηματογράφος.

Εκτός από διευθυντής φωτογραφίας σκηνοθέτησε και τέσσερις ταινίες. Ο Φαίδωνας λατρεύει να δουλεύει με τον Αλεξάντερ Πέιν, επειδή γνωρίζονται από παιδιά – 25 χρόνια – έχουν τις ίδιες ιδέες και προτιμήσεις ιδίως στον γιαπωνέζικο κινηματογράφο. Ο Φαίδωνας ήταν που κινηματογράφησε την πτυχιακή ταινία του Πέην. Είναι μέλος της American Society of Cinematographers (ASC).

Η σχέση του με τους ηθοποιούς μέσω του φακού

Ο Φαίδωνας δεν διστάζει να φέρνει κοντά στην κάμερα τα πρόσωπα των ηθοποιών. Το στυλ του αναγνωρίζεται αμέσως. Η σχέση που αναπτύσσει με τους ηθοποιούς είναι ιδιαίτερη, και όπως λέει, οι περισσότεροι είναι πολύ ενδιαφέροντα άτομα.

Στη συνέντευξή του στο greekreporter αναφέρει:

«Είναι πολύ ευαίσθητοι, πολύ ανασφαλείς, και πάντοτε προσπαθούν να ελέγχουν το πεδίο τριγύρω τους. Προσπαθούν να διαβάσουν τα συναισθήματα των άλλων απέναντί τους και προσβάλλονται πολύ εύκολα. Πρέπει να προστατεύουν τους εαυτούς τους συνεχώς. Και αν απορρίψουν το δοκιμαστικό τους τους επηρεάζει ψυχολογικά. Εγώ νιώθω σαν καλλιτέχνης και σαν μηχανικός.

Έχω μία συγκεκριμένη γνώση και δυνατότητα και αυτό προσφέρω. Ακόμη, προτιμώ τις απλές ταινίες που βασίζονται στις ερμηνείες χαρακτήρων κι όχι τις υπερπαραγωγές.»

Ο Φαίδων προσαρμόζεται πολύ εύκολα σε μια τεράστια γκάμα διαφορετικών ταινιών, από πολεμικές σε ρομαντικές κωμωδίες και από ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά σε ντοκιμαντέρ, διαλέγοντας πολύ προσεκτικά τις συνεργασίες του.

Το φιλμ του Τζορτζ Κλούνι «Μνημείων Άνδρες», όπου σκηνοθετεί, πρωταγωνιστεί και έχει συνγράψει το σενάριο ο Τζορτζ, είναι ίσως από τα πιο εμπορικά πετυχημένα πρότζεκτ που έχει στο βιογραφικό του ο Φαίδων Παπαμιχαήλ και προβλέπεται να πάρει μια γενναία μερίδα από τα 22 εκατομμύρια δολάρια που κέρδισε η ταινία το πρώτο Σαββατοκύριακο που βγήκε στους κινηματογράφους της Αμερικής. «Δεν κάνουμε πολλές ώρες γύρισμα»….λέει. Ο Τζορτζ ξέρει ακριβώς τι θέλει.

Τα πλατό του είναι πολύ απλά και αρκετά μικρά, μεταδίδουν αμέσως μια οικειότητα. Δεν υπάρχουν πολλές και πολύπλοκες λήψεις, το γυρίζουμε μια ή δυο φορές και μου λέει «έχω αυτό που χρειάζομαι».

Πάντα η Ελλάδα

Παρά το φορτωμένο πρόγραμμά του βρίσκει το χρόνο να παρακολουθεί και τα τεκταινόμενα στον ελληνικό κινηματογράφο. Και είμαστε μια χώρα, που αν δεν υπήρχε η γραφειοκρατία και η ακρίβεια, κάνοντας δύσκολη τη ζωή των παραγωγών, θα γυρίζονταν πολλές ξένες ταινίες στην πατρίδας μας, αλλά προτιμούν τη Βουλγαρία ή την Τουρκία που είναι φθηνότερα.

Είμαστε στενόμυαλοι δυστυχώς και στον τομέα αυτό!! Ε, αρμόδιοι, ξυπνήστε!!

Αλλά εδώ η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της θα πείτε. Εδώ ο Λάνθιμος, με Κάννες, με βραβεία και υποψηφιότητα στα Όσκαρ, αναγκάστηκε να γυρίσει τη νέα του ταινία με…δανεικά στην Αγγλία. Καμιά στήριξη από την πατρίδα του. Ο.Κ. ας διώξουμε όλους τους νέους από ΄δω……..

Ο Φαίδων έχει σπίτι στο Λεωνίδιο πάνω στη θάλασσα, κι ένα ιταλικό σκαφάκι – που τα καλοκαίρια κάνει βόλτες με την οικογένειά του- δεμένο μπροστά του.

«Στη δύση της ζωής μου σκοπεύω να ζήσω στο Λεωνίδιο, οι συγγενείς μου ζουν εκεί. Στο Λος Άντζελες είναι μόνον η δουλειά, τίποτα άλλο δεν με κρατά εκεί.»

Δική του Σχολή

Παράλληλα με όλα, ο Φαίδωνας ετοιμάζει δική του Σχολή Διεύθυνσης Φωτογραφίας μαζί με άλλους δυο διάσημους τον Γουάιλι Πφίστερ και τον Γιάνους Καμίνσκι ενώ έχει κι εταιρία παραγωγής την «Diaspora Film».

«Υπάρχει μια νέα γενιά ταλαντούχων κινηματογραφιστών, λεει, και θέλω να τους μυήσω στα καλύτερα, αφού η δουλειά αυτή αλλάζει διαρκώς μέσα από την προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία.

Πριν από αυτό κανείς δεν καταλάβαινε τι έκαναν οι κινηματογραφιστές. Γυρνούσαν συνεχώς μ΄ ένα φωτόμετρο και μετρούσαν. Τώρα με το ψηφιακό βίντεο μπορείς να δεις το τελικό προϊόν σχεδόν στο σύνολό του στην οθόνη, ενώ η σκηνή έχει μόλις ολοκληρωθεί.»

Ο έρωτας

Ο Φαίδωνας είναι παντρεμένος από το 2006 με την Γεωργιανή Έκα Τσιτσούα κι έχουν τρία παιδιά . Στο παρελθόν είχε δεσμό και με την Ντρου Μπάρριμορ.

Tου αρέσει:

– να ακούει έθνικ και κυρίως γεωργιανή μουσική, Μπρέγκοβιτς αλλά και ρεμπέτικα,
– να διαβάζει βιβλία,
– να διαβάζει στα 6άχρονα δίδυμά του ποιήματα το βράδυ για να κοιμηθούν, αντί για τα τετριμμένα παραμύθια,
– να ασχολείται με το Instagram,
– να οδηγεί τα αυτοκίνητά του.  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here