Γερμανία: Η «Ατμομηχανή» της Ευρώπης θα συμπαρασύρει σε πτώση την ΕΕ;

0
556

Το θέμα των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γερμανική και συνολικότερα η ευρωπαϊκή οικονομίες, συζητούν ο Δημήτρης Λιάτσος και ο καλεσμένος του, Δημοσιογράφος, Αναλυτής στον όμιλο των Μέσων Ενημέρωσης της «Ναυτεμπορικής» κ. Μιχάλης Ψύλλος.

0:00 Έναρξη εκπομπής, έκκληση για εγγραφή και στο κανάλι Φιλογνώστης.

0:50 Παρουσίαση καλεσμένου. Φράση Μεντβέντεφ: Ψεύδεται ο Γερμανός! Εξευτελισμός του καγκελάριου Σολτς.

3:10 Η γερμανική ατμομηχανή βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Κοινωνικό πρόβλημα σε όλη την Ε.Ε

5:00 Οι Γερμανοί νεοφιλελεύθεροι πιέζουν να μπει «στενός κορσές» στις κοινωνίες της Νότιας Ευρώπης.

6:40 Γερμανικά αυτοκίνητα με βάση το επιδοτούμενο ρωσικό αέριο! Τώρα;

8:00 Οικονομική καταστροφή χωρίς τη ρωσική ενέργεια. Μεταφορά βιομηχανιών στις ΗΠΑ!

9:20 Αποβιομηχανοποίηση γηραιάς Ηπείρου. Αποσύνδεση της από Ρωσία-Κίνα. Μείωση απασχόλησης σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου

10:40 Ναι, αλλά ποιοι τίναξαν τον αγωγό στη Βαλτική; Σολτς πλήρως υποταγμένος στις επιταγές των συμφερόντων των ΗΠΑ!

12:50 Αμερικανικό γκάζι πέντε φορές πιο ακριβό. Ωστόσο το ρωσικό συνεχίζει ξανά να φτάνει στην Ευρώπη

15:10 Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μπούμερανγκ κατά των εμπνευστών τους. Η Ρωσία ανακτά τους ρυθμούς ανάπτυξης

17:25 Politico: Αποτυχία των κυρώσεων που πλήττουν κυρίως την Ε.Ε. Αμερικανικοί κύκλοι αναγνωρίζουν την αποτυχία στην Ουκρανία. Ουκρανία-βαρέλι χωρίς πάτο!

19:30 Η διαφθορά στην Ουκρανία έγινε πλέον… κατανοητή! Η αντίθεση σήμερα είναι μεταξύ ρεαλιστών και όσων έχουν αυταπάτες.

21:25 Οι στρατηγοί κατανοούν ότι χρειάζεται ειρηνική διευθέτηση, ενώ οι πολιτικοί έχουν ακόμα αυταπάτες.

22:15 Η πτώση του βιοτικού επιπέδου στην Ευρώπη, κίνδυνος ανόδου των φασιστοειδών στοιχείων. Γερμανία οδηγείται σε πρόωρες εκλογές;

24:00 Έκφραση ελπίδας για μια καλύτερη χρονιά. Διευκρίνιση ότι πολλές επιχειρήσεις δε φεύγουν μόνο για ΗΠΑ, αλλά και για Κίνα και Ν.Α Ασία.

25:10 Κλείσιμο της εκπομπής, προτροπή για νέες εγγραφές

Πρόσφατα, υπό το βάρος των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων της Γερμανίας, αλλά και τη δημοσκοπική κατάρρευση του Κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων, Φιλελευθέρων, ο καγκελάριος, Ολαφ Σόλτς, έριξε για μια ακόμη φορά την ευθύνη στον…Πούτιν. Επειδή, λέει, έκοψε το Ρωσικό αέριο στη Γερμανία.

Οι αλήθειες, όμως, είναι οι εξής:

– Η ΕΕ, υπό την πίεση των ΗΠΑ, προχώρησε στο σπάσιμο των ενεργειακών σχέσεων με τη Ρωσία, τη στιγμή που δεν έχει βρει άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Ψάχνεται με το πανάκριβο αμερικανικό και Καταριανό υγροποιημένο αέριο (LNG).

– Το αμερικανικό LNG που πωλείται στην Ευρώπη είναι πέντε φορές ακριβότερο απ’ ότι στις ΗΠΑ.

– Οι τιμές του LNG είναι διπλάσιες σε σχέση με το αέριο μέσω των ρωσικών αγωγών.

– Η Ευρώπη εισάγει κυρίως αμερικανικό αέριο. Όμως, όσο κι’ αν φαίνεται περίεργο, παρά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, το ρωσικό LNG έρχεται δεύτερο (17%) και τρίτο το Καταριανό (10%).

– Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, διακόπηκε η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και την ΕΕ. Και όμως, η διοχέτευση ρωσικού αερίου θα διπλασιαζόταν εάν δεν είχαν ανατινάξει τους υποθαλάσσιους αγωγούς αερίου στη Βαλτική, Nord Stream. Έως τώρα, ουδείς έχει πει ποιος βρίσκεται πίσω από το σαμποτάζ.

– Ο ένας από τους τέσσερις αγωγούς του δικτύου αγωγών, Nord Stream 1 και 2, υπάρχει. Δεν καταστράφηκε. Αύριο κιόλας, είπε ο Πούτιν, εάν το ζητήσει η Γερμανία με το πάτημα ενός κουμπιού, θα διοχετευθούν δισεκατομμύρια κυβικά ρωσικού αερίου στη Γερμανία.

Επιπλέον, ορισμένες από τις βασικές επισημάνσεις στην εκπομπή είναι οι εξής:

– Η πράσινη ανάπτυξη δεν προχωράει τόσο γρήγορα. Είναι τεράστιο το κόστος της, και σε μεγάλο βαθμό καλούνται να το πληρώσουν τα νοικοκυριά. Κάτι που προκαλεί αντιδράσεις.

– Η Γερμανία βρίσκεται σε ύφεση. Γι’ αυτό πιέζει για νέο κύμα λιτότητας στην ΕΕ. Να μπει στενός κορσές. Ειδικά για τον ευρωπαϊκό Νότο αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη.

– Στη Γερμανία συζητούν ακόμα και για πρόωρες εκλογές, μαζί με τις ευρωεκλογές, τον Ιούνιο του ’24, διότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν «τραβάει» και, όπως χαρακτηριστικά λέγουν, η χώρα κινδυνεύει να χάσει για τρίτη φορά έναν μεγάλο πόλεμο.

– Η στρατηγική για διακοπή των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα δεν αποδίδει. Αντίθετα, θα οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα για την ανάπτυξη της Ευρώπης, η οποία ήδη μαστίζεται από υψηλό πληθωρισμό και κινδύνους ακόμα και για μείωση της απασχόλησης, ειδικά στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία.

– Τα 12 ευρώ-πακέτα κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας γύρισαν μπούμερανγκ για την ΕΕ.

– Υπάρχει κίνδυνος αποβιομηχάνισης της Γηραιάς Ηπείρου. Εταιρείες κολοσσοί της ΕΕ εξετάζουν σοβαρά τη μεταφορά τους στις ΗΠΑ.

– Η κατάσταση οδηγεί στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ενώ στη Γερμανία το κόμμα AFD, βάσει των δημοσκοπήσεων, είναι δεύτερη δύναμη, μετά τους Χριστιανοδημοκράτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here