Γιγαντιαία Ελληνική Σημαία με τον Άγιο Γεώργιο υψώθηκε στο Καστελλόριζο.

0
320

Μια γιγαντιαία Ελληνική σημαία με τον Άγιο Γεώργιο υψώθηκε στο Καστελλόριζο. Πρόκειται για έργο του ιδιαίτερα ταλαντούχου καλλιτέχνη από την Ξάνθη, Στράτου Μυλωνά.

Όπως αναφέρει το «xanthinea.gr», είναι μία σημαία τεραστίων διαστάσεων, 15x15m, την οποία εμπνεύστηκε ο πατέρας Γεώργιος Μαλτέζος και ο γνωστός καλλιτέχνης από την Ξάνθη ανέλαβε να τη δημιουργήσει για να υψωθεί τελικά στο Καστελλόριζο.

Στο όλο εγχείρημα ήταν καθοριστική και η συνεισφορά του Συλλόγου Χειμερινών Κολυμβητών Ορεστιάδας. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που ο ταλαντούχος Ξανθιώτης έχει δημιουργήσει ένα έργο τεραστίων διαστάσεων.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ποιος ήταν ο Άγιος Γεώργιος-Η ζωή του.

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση, παρόλο που το εορτολόγιο περιλαμβάνει περισσότερες από 50 μορφές με το όνομα Γεώργιος, ο άγιος που εορτάζεται επίσημα είναι ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος.

Ο Άγιος Γεώργιος έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού στα τέλη του 3ου με αρχές του 4ου αιώνα. Καταγόταν από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα την Καππαδοκία και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και αξιωματικός του Ρωμαϊκού στρατού.

Το 303 μ.Χ., όταν άρχισαν οι διωγμοί του Διοκλητιανού, ο Γεώργιος δεν δίστασε να ομολογήσει την χριστιανική του πίστη του, προκαλώντας το μένος του Διοκλητιανού, επειδή κατείχε μεγάλο αξίωμα και ήταν ένας από τους αξιωματικούς που εκτιμούσε πολύ.

Αρχικά του έταξε πλούτη, γη και δούλους για να αλλαξοπιστήσει και όταν ο Γεώργιος αρνήθηκε, ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια.

Ο Γεώργιος τελικά μαρτύρησε με αποκεφαλισμό, την Παρασκευή 23 Απριλίου του έτους 303 μ.Χ. Κατά τον υπολογισμό του χριστιανού ιστορικού και απολογητή Αγίου Ευσεβίου, η ημέρα αυτή αντιστοιχούσε στην Παρασκευή της Διακαινησίμου του Πάσχα.

Άγιος Γεώργιος-Προστάτης του Πεζικού και του Στρατού Ξηράς.

Η πιο γνωστή απεικόνιση του Αγίου είναι εκείνη που σκοτώνει τον δράκο, ο οποίος φρουρούσε το νερό μιας πηγής στη Λιβύη και δεν άφηνε τους κατοίκους να πιουν νερό αν δεν του έδιναν να φάει κάποιον συγχωριανό τους τον οποίο οι κάτοικοι διάλεγαν με κλήρο.

Κάποτε ωστόσο, ο κλήρος έπεσε και στη βασιλοπούλα, την οποία έσωσε ένας νεαρός αξιωματικός πάνω στο άλογό του, φονεύοντας τον δράκο με το κοντάρι του.

Ως στρατιωτικός ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Ελληνικού Στρατού Ξηράς, ενώ γιορτάζεται και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, αφού ήταν ο Άγιος των Σταυροφόρων και ακόμα και στις μέρες μας είναι ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας.

Παράλληλα, ο Αϊ-Γιώργης συνδέεται και με τη γεωργία, αφού το όνομά του προέρχεται από το ουσιαστικό «γεώργιον» (=καλλιεργήσιμο) και η γιορτή του σηματοδοτεί την αρχή της Άνοιξης.

Αγίου Γεωργίου 2022: Το Απολυτίκιον-Η περίληψη της ζωής του.

Το απολυτίκιο, δηλαδή το τροπάριο που κλείνει (απολύει) τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου, είναι το ακόλουθο: «Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής, και των πτωχών υπερασπιστής, ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών».

Το απολυτίκιο είναι στην ουσία μια περίληψη της ζωής και του έργου του Αγίου, σύμφωνα με την Εκκλησία.

Ποιοι γιορτάζουν την ημέρα του Αγίου Γεωργίου.

Με τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου 2022 να είναι φέτος μετά το Πάσχα, και συγκεκριμένα τη Δευτέρα του Πάσχα, την τιμητική τους έχουν οι:

Γεωργία, Γιωργία, Γεωργούλα, Γιωργούλα, Γιωργίτσα, Γίτσα, Γωγώ, Ζωρζέττα, Ζέτα, Ζέττα, Τζίνα, Γεώργιος, Γεωργής, Γιώργος, Γκόγκος, Γιώργης, Γιωργίτσης και Γιωργάκης.

Όπου Γιώργος και Μάλαμα…

Ένα από τα ωραιότερα Ελληνικά τραγούδια για τους Γιώργηδες…

Ο Γιώργος Μητσάκης γράφει (στίχους και μουσική) για ένα Γιώργο, παιδί μάλαμα και μεγάλη καρδιά. Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1956 σε πρώτη εκτέλεση από τους Δημήτρη Ρουμελιώτη και Γεωργία Τζόου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here