Η ΑΛΑΣΚΑ ΑΝΑΓΕΝΝΑΤΑΙ!!……μια παλιά αναμνηστική ταινία που θυμίζει στους Κηφισιώτες το πάλαι ποτέ επιβλητικό χώρο στο Κεφαλάρι.

0
3742

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το πάρκο στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς σίγουρα αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα μοναδικό σημείο της περιοχής όπου προσφέρει ηρεμία και φαντάζει σαν ένας ιδανικός τόπος συνάντησης για μία φυσικά όμορφη βόλτα στο κέντρο της πολύβουης πόλης. 

Λίγο πιο πέρα σε μικρή απόσταση ένα σημείο αναφοράς της Κηφισιάς δέσποζε, από την δεκαετία του 40, πάντα επιβλητικά σε αναμνήσεις, φωτογραφίες και ταινίες του παλιού Ελληνικού Κινηματογράφου.

Στο κέντρο του Κεφαλαρίου υπήρχε το θρυλικό καφενεδάκι ΑΛΑΣΚΑ όπου φιλοξένησε πλειάδα διάσημων ηθοποιών της εποχής και αποτέλεσε σκηνικό πολλών ταινιών.

Το 100μ² κτίριο της ΑΛΑΣΚΑΣ της δεκαετίας του 1960, το κοσμικό ζαχαροπλαστείο της περιοχής, σήμα κατατεθέν με τα μοναδικά τραπέζια από κορμούς δέντρων.

Αμέτρητες σκηνές από ελληνικές κωμωδίες και δράματα, αστυνομικά κι ερωτικά φιλμ έχουν γυρισθεί στην ΑΛΑΣΚΑ, έχοντας απαθανατίσει το υπέροχο φυσικό περιβάλλον.

Το 1996 ο τότε «γνωστός» επιχειρηματίας κ. Ιωαννίδης εκμεταλλευόμενος την κοσμικότητα του ζαχαροπλαστείου ΑΛΑΣΚΑ, προχώρησε στην ίδρυση νέου καταστήματος περίπου 340μ², χωρίς μάλιστα να προβλεφθεί Άδεια Λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος!

Σήμερα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική………

Με τον χώρο της ΑΛΑΣΚΑΣ να παραμένει κλειστός, μετά και από την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε, για αδιευκρίνιστους λόγους, λίγο μετά τις 13:00 Κυριακή μεσημέρι, τον Αύγουστο 2003, επί Δημαρχίας Χιωτάκη, όπου και κατέστρεψε ολοκληρωτικά το χώρο, η….γωνία της ΑΛΑΣΚΑΣ φαντάζει πιο πολύ σαν φάντασμα που στοιχειώνει τις αναμνήσεις των Κηφισιωτών.

Ακόμα και τα πανό που έχουν μπει «σκεπάζοντας» τον εν λόγω χώρο δεν είναι ικανά να «σκεπάσουν» την ιστορία της, περιμένοντας κάποια στιγμή να……. ξαναζήσει.

Οι Δημαρχίες Χιωτάκη, προσπάθησαν, από το 2003 μέχρι και το 2014, να βρουν  λύση για την αναμόρφωση αυτού του χώρου, αλλά μόνο στα λόγια!

Πολλοί θα σκεφτούν μάλιστα, και όχι άδικα, ότι η ΑΛΑΣΚΑ αποτελούσε το μεγαλύτερο θύμα μιας διαχρονικής πολιτικής αδιαφορίας της Δημοτικής Αυτοδιοίκησης από το 2003 μέχρι το 2014. Οι διάφορες «συμφεροντολογικές»  προτεραιότητες, δεν την άφηναν  να ασχοληθεί μαζί της!!……….

Όλοι μας  περιμέναμε εναγωνίως την  στιγμή που ο εν λόγω τόπος που «ζει» μέσα από όλες σχεδόν τις Ελληνικές ταινίες της εποχής του 60’, να  ξαναζήσει ακόμα πιο επιβλητικός, και η βόλτα με το παραδοσιακό αμαξάκι της Κηφισιάς να έχει στο τελείωμα του μια……δροσερή λεμονάδα στο Περιβάλλοντα χώρο της ΑΛΑΣΚΑΣ……

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ που έγινε πραγματικότητα.

Στην μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στις 16 Μάιου 2014, στο χώρο των πηγών του Κεφαλαρίου και των νεανικών μας  ραντεβού που αργοπεθαίνει, την «ΑΛΑΣΚΑ», ο υποψήφιος Δήμαρχος  ξεκίνησε την ομιλία του με μια δέσμευση για το πρώην αναψυκτήριο  που ξεσήκωσε τον κόσμο.

«Για την Διοίκηση είναι απλά ένα κτίριο. Για μας σε αυτό το σημείο συναντιέται η νοσταλγία με την ταυτότητα της πόλης! Το κουφάρι της ΑΛΑΣΚΑΣ θα ξαναζωντανέψει και στην διαχείριση θα μετέχει μάλιστα και ο Δήμος» δήλωσε ο κ. Θωμάκος και εισέπραξε το πιο δυνατό χειροκρότημα.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν ο πιο παλιός και σοφός πρώην Αντιδήμαρχος Κηφισιάς κ. Σταύρος Βόλκος, ανέβηκε στο βήμα και δανειζόμενος το τίτλο του βιβλίου του Αντώνη Σαμαράκη φώναξε «Ζητείται Ελπίς…..και η Ελπίς είναι δίπλα μας» δείχνοντας τον Γιώργο Θωμάκο.

Δείτε το συγκινητικό βίντεο που έμεινε «ανεξίτηλο» μέχρι σήμερα.

Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Θωμάκος την τότε ΔΕΣΜΕΥΣΗ του, την έκανε σήμερα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!!……

Μετά την έκδοση της Οικοδομικής άδειας 15703/04-02-19, ξεκίνησαν οι εργασίες στο κουφάρι της ΑΛΑΣΚΑΣ με εντατικούς ρυθμούς, βάσει της  οριστικής αποτύπωσης των  αρχιτεκτονικών σχεδίων του  κτιρίου.

Η μελέτη προβλέπει ότι ο χώρος του κτιρίου θα καταλαμβάνει τα μισά τετραγωνικά μέτρα σε σχέση με τα επιτρεπόμενα με σημαντική μείωση τους στο ισόγειο και μικρή διατήρηση τους στον πρώτο όροφο, με συνέπεια και την μείωση του όγκου του κτιρίου.

Συγκεκριμένα ο εσωτερικός χώρος του κτιρίου θα περιοριστεί:

-στο Ισόγειο σε περίπου 227,83 μ²,

-στον Όροφο (πατάρι) σε περίπου 86,11 μ²,

-το δε Υπόγειο σε περίπου 179,94 μ².

Τα αρχιτεκτονικά σχεδία  αποτυπώνουν ένα κτίριο που φέρνει την εικόνα του παλαιού εναρμονισμένο με τα σύγχρονα χαρακτηριστικά της περιοχής.

Στα σχέδια προβλέπεται επίσης μεγαλύτερος χώρος από ποτέ σε εξωτερικούς χώρους όπως ανοιχτοί (π.χ. ταράτσα) και ημιυπαίθριοι οι οποίοι θα έχουν άμεση επαφή με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον του Άλσους Κεφαλαρίου.

Σύμφωνα με τον εργολάβο, η αποπεράτωσης των εργασιών του νέο κτιρίου της ΑΛΑΣΚΑΣ αναμένεται τον Ιούλιο-Αύγουστο 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here