Με Βρετανικούς Πυραύλους έπληξε το φράγμα η Ουκρανία για να «αποσπάσει την προσοχή».

0
393

Κανένας μεγάλος οικισμός δεν απειλείται από πλημμύρα μετά την εν μέρει καταστροφή του Υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο, στην περιφέρεια της Χερσώνας, ανακοίνωσαν σήμερα οι διορισθείσες από τη Μόσχα αρχές της.

Αξιωματούχος: Με «βρετανικούς πυραύλους» έπληξε το φράγμα «η Ουκρανία» για να «αποσπάσει την προσοχή»!

«Σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, η στάθμη των υδάτων έχει ανέβει (…) σε επίπεδο που εκτιμάται μεταξύ των 2 και των 4 μέτρων, κάτι το οποίο δεν απειλεί τους μεγάλους οικισμούς», που βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από το φράγμα κατά μήκος του ποταμού, σημείωσε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Αντρέι Αλεξέγενκο, διορισθείς από τη Μόσχα επικεφαλής των αρχών της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία.

Συνολικά τα παρόχθια χωριά 14 οικισμών, όπου κατοικούν πάνω από 22.000 άνθρωποι, απειλούνται από πλημμύρα, διευκρίνισε.

«Αν χρειαστεί είμαστε έτοιμοι να απομακρύνουμε τους κατοίκους», διαβεβαίωσε ο Αλεξέγενκο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν απειλείται η ζωή τους και ότι «η κατάσταση είναι απολύτως υπό έλεγχο».

Από την πλευρά του, ο διορισθείς από τις ρωσικές δυνάμεις δήμαρχος της Νόβα Καχόβκα Βλαντίμιρ Λεοντίεφ ανακοίνωσε λίγο αργότερα την απομάκρυνση των κατοίκων «περίπου 300 σπιτιών» που βρίσκονται ακριβώς πάνω στις όχθες του Δνείπερου.

«Προχωράμε στην απομάκρυνση», σημείωσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλούνται τα Ρωσικά Πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Λεοντίεφ πρόσθεσε ότι οι Ουκρανικές δυνάμεις, τις οποίες η Μόσχα κατηγορεί ότι έβαλαν στο στόχαστρο το φράγμα της Καχόβκα καταφέρνοντας «πολλά πλήγματα» στη διάρκεια της νύχτας, συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς.

«Η πόλη συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο πυραυλικών πληγμάτων», σημείωσε ο Λεοντίεφ.

Με «Βρετανικούς πυραύλους» έπληξε το φράγμα η Ουκρανία για να «αποσπάσει την προσοχή»

Διορισμένος από τη Ρωσία αξιωματούχος στην Oυκρανική πόλη Νόβα Καχόβκα απέδωσε επίσης το ρήγμα που προκλήθηκε στο φράγμα της πόλης σε Ουκρανικά πλήγματα, όπως μετέδωσε το Ρωσικό Κρατικό Πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σύμφωνα το TASS, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το φράγμα συνεχίζει να καταρρέει και ότι το νερό ρέει «ανεξέλεγκτα».

Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης στην Oυκρανική περιοχή της Χερσώνας δήλωσε ότι το Κίεβο έπληξε το φράγμα της Νόβα Καχόβκα για να αποσπάσει την προσοχή από τις αποτυχίες, όπως τις χαρακτήρισε, της αντεπίθεσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram, ο Βλαντίμιρ Σάλντο δήλωσε ότι δεν θα χρειαστεί μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης των κατοίκων μετά το ρήγμα στο φράγμα.

Σύμφωνα με το TASS, οι Yπηρεσίες έκτακτης βοήθειας ανέφεραν ότι η Ουκρανία έπληξε την περιοχή με πυραύλους Storm Shadow που είχαν δοθεί στο Κίεβο από τη Βρετανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here