Μια Επιστολή Επιστημόνων από το πρώτο lockdown που «θάφτηκε»: Τι ζητούσαν να γίνει και ΔΕΝ έγινε ποτέ.

0
406

Την ώρα που η χώρα έχει εισέλθει στο δεύτερο lockdown μέσα στο 2020, μια επιστολή κορυφαίων Ελλήνων ερευνητών, λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων, η οποία εστάλη προς τον πρωθυπουργό, το Υπουργείο Υγείας αλλά και αρμόδιους φορείς πριν από κάποιους μήνες και δεν «είδε» ποτέ το φως τη δημοσιότητας, έρχεται να δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα αναφορικά με το τι δεν έγινε τους τελευταίους μήνες στην διαχείριση της πανδημίας.

Επίσης είναι άκρως αποκαλυπτική αναφορικά με την ριζική αλλαγή στη στάση κάποιων εκ των προαναφερθέντων επιστημόνων σε σχέση με τα όσα ζητούσαν πριν από λίγους μήνες.

Πρόκειται για ένα έγγραφο που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» με ημερομηνία 16 Μαρτίου 2020, πέντε ημέρες δηλαδή μετά το πρώτο lockdown, και υπογράφεται από 9 κορυφαίους επιστήμονες στο είδος τους, πολλοί εκ των οποίων στη συνέχεια διαδραμάτισαν ή διαδραματίζουν κομβικούς ρόλους, είτε στην Ειδική Επιτροπή των Λοιμοξιωλόγων του υπουργείου Υγείας, που εισηγείται όλα τα μέτρα για τον SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, είτε τέθηκαν επικεφαλής επιτροπών και προγραμμάτων που χρηματοδοτήθηκαν για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, την υπέγραφαν οι:

-Καθ. Εμμανουήλ Δερμιτζάκης (Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιου Γενεύης, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας),

-Καθ. Παγώνα Λάγιου (διευθύντρια Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ),

-Καθ. Γκίκας Μαγιορκίνης (Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, ΕΚΠΑ),

-Καθ. Βασίλης Γοργούλης (Τμήμα Ιστολογίας και Παθολογίας, ΕΚΠΑ),

-Δρ. Βασίλης Γρηγορίου (πρόεδρος Δ.Σ. Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών),

-Καθ. Δημήτρης Θάνος (πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών – ΙΙΒΕΑΑ),

-Καθ. Γιώργος Κόλλιας (πρόεδρος Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”),

-Καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης (πρόεδρος Δ.Σ. Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας – ΙΤΕ),

-Καθ. Κωνσταντίνος Σταματόπουλος (διευθυντής Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών-ΙNAB, ΕΚΕΤΑ).

Τι ανέφερε η επιστολή:

Η επιστολή ορθά-κοφτά από τον πρόλογό της αναφέρεται σε ένα «επιθετικό» μοντέλο για τεστ στον ιό, «…όχι μόνο για το κομμάτι της διάγνωσης αλλά και για το κομμάτι της “ανάγνωσης” του πληθυσμού», που «θα δώσει τη δυνατότητα τόσο να εντοπιστούν εν δυνάμει πυρήνες όσο και να γίνει γενικότερα καλύτερη μοντελοποίηση της δυναμικής του ιού και να ληφθούν μέτρα με υψηλότερη ανάλυση και αποτελεσματικότητα με βάση την ακριβέστερη αποτύπωση της πραγματικής διασποράς».

Δηλαδή, ένα μαζικό, με πρωτόκολλα, επιδημιολογικό «σάρωμα» με scanning (έρευνα)-screening (διαλογή) στην κοινότητα, όλης της χώρας, ώστε να φανεί η ταχύτητα, τα σημεία, ο τρόπος και οι τόποι διασποράς του ιού, για στοχευόμενες στρατηγικού τύπου παρεμβάσεις, με στόχο και η κοινωνία να λειτουργεί απρόσκοπτα και να θωρακίζονται εκείνες οι ομάδες του πληθυσμού που κρίνεται ότι πρέπει να προστατευτούν ανάλογα με την ανθρωπογεωγραφία και την ταχύτητα διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ……

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here