Ο Ορισμός της Κυβερνητικής κακοδιαχείρισης…του Βασίλη Βιλιάρδου.

0
484

Οι προτεραιότητες μίας πραγματικά Ελληνικής Κυβέρνησης δεν είναι άλλες:

(α) από την αλλαγή του χρεοκοπημένου οικονομικού μοντέλου της χώρας μας που στηρίζεται στα πήλινα πόδια του τουρισμού, χωρίς καν τη σύνδεση του με την εγχώρια παραγωγή και

(β) από έναν σωστό Ισολογισμό του κράτους, αναρτημένο στο διαδίκτυο, όπως συμβαίνει σε ευνομούμενες χώρες, με φωτεινό παράδειγμα τη Νέα Ζηλανδία.

Εν τούτοις, όλες οι στηρίξεις του κράτους συνεχίζουν να κατευθύνονται στον τουρισμό, αδιαφορώντας για την εγχώρια παραγωγή και τον πρωτογενή μας τομέα που έλαβε μόλις 183 εκ. € από τα 50 δις € της πανδημίας-ενώ ο κρατικός Ισολογισμός είναι ότι χειρότερο έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Για παράδειγμα, η αρνητική καθαρή θέση των Πολιτών, δηλαδή όσα θα έμεναν στο δημόσιο εάν πουλούσε ότι είχε και δεν είχε, ήταν στα -352 δις € το 2021, από -340 δις € το 2020, -318 δις € το 2019 και -217 δις € το 2018, όπου ανέλαβε η ΝΔ. Αυτό σημαίνει πως εάν πουλούσαμε τα πάντα, θα μέναμε με χρέος 352 δις €!

Έχουμε δε μία κατακόρυφη αύξηση της αρνητικής καθαρής θέσης κατά 135 δις €, μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια-κυρίως επειδή έχουν διαγραφεί οι περισσότερες απαιτήσεις των 112,8 δις του δημοσίου και έχουν απομείνει μόλις 4 δις €. Εν τούτοις, συνεχίζει να λέει το κράτος πως οι Πολίτες του οφείλουν 112,8 δις € –για να δικαιολογεί προφανώς τις φόρο-επιδρομές.

Η αρνητική καθαρή θέση είναι βέβαια κατανοητή, αφού είτε δεν υπάρχει καμία εκτίμηση των παγίων και των συμμετοχών του δημοσίου, είτε είναι αστεία-όπως στην περίπτωση των λιμανιών μας, η αξία των οποίων εκτιμάται όσο μία πολυκατοικία στα Σεπόλια!

Ακόμη χειρότερα, έχουν μεταφερθεί όλα μας τα περιουσιακά στοιχεία στο Υπέρ-ταμείο και στις θυγατρικές του (ΕΤΑΔ, ΤΑΙΠΕΔ), χωρίς να έχει εκτιμηθεί σχεδόν καθόλου η αξία τους-ούτε από το κράτος, ούτε από το Υπέρ-ταμείο. Κάτι τέτοιο αποτελεί τον ορισμό της ληστείας-εν αγνοία των Πολιτών.

Όλα τα έσοδα δε από τις αποκρατικοποιήσεις, από το 2011 έως το 2021, ήταν μόλις 6,52 δις € –από τα 50 δις € που έλεγε ο Σόιμπλε και τα 300 δις € που τα είχε εκτιμήσει το ΔΝΤ το 2010!

Λογικά λοιπόν πιστεύουμε πως εάν συνεχισθεί η απίστευτη αυτή κακοδιαχείριση, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ξανά-αυτή τη φορά όμως με τον ιδιωτικό τομέα καταχρεωμένο, με διαλυμένο τον παραγωγικό της ιστό και με το δημόσιο εντελώς λεηλατημένο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here