Ο Πρωθυπουργός υποχρεούται να διαφυλάξει το εθνικό έδαφος, στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

0
835

Η Τουρκία προέβη σε μία αδιανόητη και πρωτοφανή πρόκληση που ισοδυναμεί με μία αναίμακτη (προς το παρόν), εισβολή σε Κυπριακό και Ελληνικό έδαφος.  Είναι η πρώτη φορά μετά το 1974 που επισήμως διεκδικεί μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας.

Όλα αυτά, παραμονές της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και εδώ η Ελλάδα έχει την μοναδική ευκαιρία να αμυνθεί απέναντι σε αυτή την τουρκική εισβολή, θέτοντας την Ευρώπη προ των ευθυνών της.

Διότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν καταπατά μόνο Ελληνικό και Κυπριακό έδαφος. Καταπατά Ευρωπαϊκό έδαφος. Και αυτό θα πρέπει να είναι το Πρώτο Θέμα, η πρώτη λέξη που θα πρέπει να αρθρώσει ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής. Πριν μιλήσει οποιοσδήποτε άλλος.

Η Ευρώπη δέχεται εισβολή και πρέπει να αντιδράσει. Εάν αυτό δεν γίνει στην σύνοδο κορυφής, η Ελλάδα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μία οδυνηρή ήττα, την πλέον οδυνηρή μετά το 1974.

Εάν ο κύριος Μητσοτάκης δεν απόσπαση ρητή δέσμευση και ανακοίνωση για ευρωπαϊκή άμυνα απέναντι στην τουρκική εισβολή, τότε θα πρέπει να αποχωρήσει άμεσα. Και φυσικά, θα πρέπει επιτέλους να δώσει εντολή στο υπουργείο εξωτερικών να αντιδράσει καταθέτοντας συντεταγμένες.

Η επιστολή που ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου κατέθεσε σε παράρτημα τις γεωγραφικές συντεταγμένες με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο του περασμένου Νοεμβρίου.

Η  απαντητική της επιστολή την επομένη μέρα στις 19 Μαρτίου η Ελληνίδα αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη επαναλαμβάνει την κατηγορηματική τοποθέτηση της Ελλάδας ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο «δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και απορρίπτεται στο σύνολό του».

Υ.Γ. Τσίπρας: Απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών.

Την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε η μονομερής κατάθεση από την Τουρκία, συντεταγμένων που καλύπτουν την Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο τέως Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτηση του στο facebook τόνισε τα εξής:

«Η μονομερής κατάθεση συντεταγμένων από την Τουρκία που καλύπτουν προκλητικά την Ελληνική υφαλοκρηπίδα, η οποία έγινε γνωστή παραμονή της εθνικής μας επετείου, αποτελεί απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα.

Η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να ζητήσει την επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία για ενέργειες εταιρειών της επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οποιαδήποτε ενέργεια κατάθεσης συντεταγμένων από την Ελλάδα, πρέπει να συνοδευτεί από σαφές ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία ότι ως εδώ και μη παρέκει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here