Ποινές μαμούθ για όσους δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ!!

0
278

Η εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από απλήρωτο ΦΠΑ στα 13,463 δις ευρώ στο τέλος Ιουλίου σήμανε συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών, η ηγεσία του οποίου ετοιμάζει αυστηρότερες κυρώσεις για όσους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος φόρος εισπράττεται από τους επαγγελματίες και τα καταστήματα για να αποδοθεί στο Δημόσιο και στη μέση του δρόμου μένει στις τσέπες κάποιων, το υπουργείο θα προχωρά πλέον στη δημοσιοποίηση των στοιχείων των ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρηματιών που δεν αποδίδουν τον φόρο στο Δημόσιο.

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής στο ΦΠΑ προβλέπουν την ανάρτηση στο διαδίκτυο των Αριθμών Φορολογικών Μητρώου των επιχειρήσεων και επιτηδευματιών που δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις και τη μη αναγνώριση των τιμολογίων που εκδίδουν ή λαμβάνουν για έκπτωση του ΦΠΑ.

Ειδικότερα, το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προβλέπει:

-Την ανάρτηση στο διαδίκτυο, και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, των ΑΦΜ επιχειρήσεων και επιτηδευματιών που δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Τα στοιχεία θα επικαιροποιούνται καθημερινά από αυτά που θα στέλνουν οι εφορίες της χώρας.

-Οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες, πριν από τη δημοσίευση των ΑΦΜ τους στο διαδίκτυο, θα ενημερώνονται τηλεφωνικά ή με ηλεκτρονικό μήνυμα και θα καλούνται να υποβάλουν τη δήλωση ΦΠΑ. Όσοι δεν ανταποκρίνονται θα βλέπουν τον ΑΦΜ τους δημοσιευμένο στο διαδίκτυο.

-Όλοι οι συναλλασσόμενοι θα ενημερώνονται για τους ΑΦΜ που δεν είναι φορολογικά ενήμεροι. Δηλαδή θα γνωρίζουν εκ των προτέρων εάν οι επιχειρήσεις με τις οποίες συναλλάσσονται έχουν υποβάλει ή όχι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

-Στην περίπτωση όπου κάποια επιχείρηση ή επιτηδευματίας προχωρήσει σε συναλλαγή με επιχείρηση ή με επιτηδευματία που δεν έχει υποβάλει δήλωση ΦΠΑ, η εφορία δεν θα αναγνωρίζει το τιμολόγιο και κατά συνέπεια δεν θα είναι δυνατή η έκπτωση του ΦΠΑ του συγκεκριμένου τιμολογίου.

Όπως προαναφέρθηκε, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ΦΠΑ ανέρχονται σε 13,463 δις ευρώ και καλύπτουν το 22,4% του συνόλου των χρεών προς το Δημόσιο (περίπου 60,2 δις ευρώ).

Μόνο μέσα στον Ιούλιο δημιουργήθηκαν 144 εκατ. ευρώ νέα ληξιπρόθεσμα χρέη από ΦΠΑ.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here