Ρόμπερτ Ντάουνι τζούνιορ.

0
807

Θεωρείται σαν ο δεύτερος μεγαλύτερος ηθοποιός! Είναι χαρισματικός, ωραίος, γοητευτικός, τον λατρεύεις ή τον απεχθάνεσαι, προκαλεί με την εμφάνιση και τον ροκ σταρ τρόπο ζωής του, που μέρος της έχει περάσει στη φυλακή, σε κέντρα αποτοξίνωσης για ναρκωτικά και αλκοόλ, απασχολώντας πάντα όμως σε μεγάλο βαθμό τα ταμπλόιντς.

Είναι ο Ρόμπερτ Ντάουνι τζούνιορ, αξέχαστος σαν Τσάρλι Τσάπλιν – αν και έχει 1.76 μ. ύψος – το 1992 που προτάθηκε για Όσκαρ α΄ ανδρικού ρόλου και κέρδισε το BAFTA, αλλά και ως αναντικατάστατος, όπως λένε οι Αμερικανοί κριτικοί του κινηματογράφου….Iron Man.

Ποιος είναι

Ο Ρόμπερτ Ντάουνι τζούνιορ γεννήθηκε στο Μανχάτταν της Νέας Υόρκης στις 4 Απριλίου – Κριός – του 1965.

Ο πατέρας του, Ρόμπερτ Ντάουνι σήνιορ (Ελίας είναι το πραγματικό του επίθετο που το άλλαξε όταν λιποτάκτησε από το στρατό και πήρε το επίθετο του πατριού του) ήταν ηθοποιός , παραγωγός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος κι η μητέρα του Έλσι Φορντ τραγουδίστρια και χορεύτρια.

Η αδελφή του Άλλισον είναι δυο χρόνια μεγαλύτερή του. Σε ηλικία πέντε ετών έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, σε ταινία του πατέρα του και μετά σ ένα άλλο φιλμ του πατέρα του μαζί με τη μητέρα του.

Η οικογένεια μετοικούσε από μέρος σε μέρος λόγω δουλειάς . Έτσι στα δέκα του βρίσκεται στο Λονδίνο όπου σπούδασε και κλασικό μπαλέτο. Το 1977 οι γονείς χώρισαν κι εκείνος έμεινε στη Νέα Υόρκη με τη μητέρα του ενώ η Άλλισον στην Καλιφόρνια με τον πατέρα.

Έπειτα από λίγο καιρό πηγαίνει στο Λος ‘Αντζελες με την αδελφή και τον πατέρα του. Στα 15 του πήρε μέρος πάλι σε μια ταινία του πατέρα του, ενώ το πάθος του για την υποκριτική όλο και μεγάλωνε. Στα 17 του , με την άδεια του πατέρα του, εγκατέλειψε το σχολείο για να αφοσιωθεί στην τέχνη και να γίνει επαγγελματίας ηθοποιός.

Όμως ο πατέρας του, εθισμένος στα ναρκωτικά, ήταν ό,τι χειρότερο για το μικρό Ρόμπερτ. Ήδη από τα 8 του κάπνιζαν μαζί μαριχουάνα κι ο πατέρας του μ αυτό το λανθασμένος τρόπο του έδειχνε το δεσμό που υπήρχε μεταξύ τους.

Μετακομίζοντας μαζί με την αδελφή του στο Μανχάταν για να προωθήσει την καριέρα του, για να βιοπορίζεται έκανε διάφορες δουλειές, όπως πωλητής υποδημάτων, ντελιβεράς, και σε κλαμπ του Σόχο σαν «ζωντανή τέχνη» (στεκόταν γυμνός κι ακίνητος για ώρες).

Οι ρόλοι που υποδύθηκε πολλοί και διαφορετικοί, σε όλους όμως ήταν εκ-πλη-κτι-κός. Δυο υποψηφιότητες στα Όσκαρ, τρεις Χρυσές Σφαίρες, BAFTA, MTV, Βραβείο Αμερικανικού Κινηματογράφου και πολλά άλλα στη συλλογή του.

Η…..κόλαση και οι γάμοι

Από το 1982 έως το ’91 είχε δεσμό με την Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, αλλά χώρισαν λόγω του εθισμού του. Το 1992 έπειτα από γνωριμία 42 ημερών, παντρεύτηκε την ηθοποιό και μουσικό Ντέμπορα Φαλκόνερ, απέκτησαν ένα γιο – 21 χρόνων σήμερα – και χώρισαν το 2001, αφού τα χρέη , η φυλακή κι η κόλαση που βυθιζόταν με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ , έκαναν το βίο αβίωτο στη γυναίκα και το παιδί του.

Το 2003 στα γυρίσματα του «Γκόθικα» γνώρισε κι ερωτεύτηκε την παραγωγό Σούζαν Λέβιν. Εκείνη αντιδρούσε γιατί πίστευε ότι μόλις τέλειωνε η ταινία θα τέλειωνε κι έρωτάς τους, πράγμα που δεν συνέβη. Το αντίθετο μάλιστα, της έκανε και πρόταση γάμου.

Η Σούζαν απάντησε ότι πρώτα έπρεπε να γίνει «καθαρός» και μετά να παντρεύονταν. Εκείνος στηρίχτηκε πάνω της κι η Σούζαν του συμπαραστάθηκε , του άλλαξε τη ζωή, είναι η δεύτερη καρδιά του, το Θείο δώρο και η τέλεια σχέση, όπως λέει .

Ο Ρόμπερτ άρχισε θεραπεία, μπήκε σε πρόγραμμα διαλογισμού, γιόγκα, Κουνγκ Φου και ομολογεί πως ήταν σα να ξύπνησε από κώμα 20 ετών. Όταν συνήλθε απογειώθηκε κι η καριέρα του.

Με την Sony Music κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ «The Futurist» το 2004. Τα οκτώ τραγούδια που έγραψε και τραγούδησε, αποκάλυψαν και τη μουσική φλέβα του.

Το 2005 παντρεύτηκε την αγαπημένη που, το 2010 ίδρυσαν δική τους εταιρία παραγωγής την Team Downey , το 2012 απέκτησαν ένα γιο – δυο ετών σήμερα – και ζουν στη Βενετία του Μαλιμπού στην Καλιφόρνια. Το 2008 συγκαταλέχθηκε από το Times Magazine ανάμεσα στους 100 ανθρώπους του πλανήτη με τη μεγαλύτερη επιρροή . Ακόμη κάνει Κουνγκ Φου τρεις φορές την εβδομάδα επί τρεις ώρες τη φορά .

Όταν πήγαν στην Ιαπωνία το 2008 για να παραβρεθούν στην πρεμιέρα του Iron Man, οι αστυνομικοί του αεροδρομίου βλέποντας τις πολλές καταδίκες του στο διαβατήριό του τον ανέκριναν για 6 ώρες. Και τον άφησαν μόνο για την πρεμιέρα, απαγορεύοντάς του την είσοδό ξανά στη χώρα.

Ο Σέρλοκ Χολμς του Γκάι Ρίτσι και το Iron Man του Τζον Φαβρώ του χάρισαν πάλι την αίγλη του και το σεβασμό του κοινού. Στα 49 του, είναι πια απόλυτα σίγουρος για τον εαυτό του και τις ικανότητές του να φέρνει εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις στους παραγωγούς.

Δίκαιος ο…..μισθός του των 33 εκ. δολαρίων της τελευταίας του ταινίας. Προφητεύει δε ότι είναι ζήτημα χρόνου ν αγκαλιάσει ένα Όσκαρ. Τον νέο αδιαμφισβήτητο βασιλιά του Χόλιγουντ, όλες οι μεγάλες εταιρίες βλέπουν σαν μια κινούμενη, ομιλούσα μηχανή που κόβει όχι χρυσή, αλλά πλατινένια μονέδα, αν και η εποχή που θεωρείτο παρίας και στη φυλακή έπαιρνε 8 σεντς την ώρα για να πλένει τηγάνια, δεν απέχει πολύ.

Από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013 έβγαλε 75 εκατ. δολάρια. Φυσικά όλα αυτά του έχουν προσφέρει έναν πλουσιοπάροχο τρόπο ζωής , μια εκκεντρικά διακοσμημένη έπαυλη στο Μαλιμπού με θέα στον Ειρηνικό , ιδιωτικά αεροπλάνα, προσωπικό σεφ. Είναι Εβραίος- Βουδιστής.

Το 2015 θα προβληθεί το σήκουελ της ταινία του The Avengers: Age of Ultron και το The Judge.

Trivia

*Μπορεί να λέει ανέκδοτα και να μένει σοβαρός.
*Συχνά υποδύεται έξυπνους αλλά εκκεντρικούς ήρωες.

Λέει:

* «Ξέρω πολύ λίγα για υποκριτική τέχνη , είμαι ένας απίστευτα ταλαντούχος απατεώνας».
* «Όταν δέχτηκα το ρόλο του Τσάπλιν δεν μου είπαν ότι έπρεπε να είμαι κι ακροβάτης. Κι αυτό μου κόστισε πολύ ιδρώτα, δάκρυα κι αίμα, γιατί δεν είχα αντικαταστάτες. Προσπάθησα πάρα πολύ , αλλά αν ήταν να το ξανακάνω, θα το ξανάκανα ακριβώς το ίδιο».
* «Η πειθαρχία είναι σεβασμός προς τη ζωή».
*«Κάποια στιγμή θα μου δώσουν κι εμένα ένα Όσκαρ. Έστω και στα γεράματα, που θα πάει».
* «Ποτέ δεν θα πω τι τράβηξα στη φυλακή, όπου ήμουν στόχος των κρατουμένων και ξυπνούσα πολλές φορές μέσα σε λίμνη από το αίμα μου.».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here