Σαν Επιμνημόσυνη Δέηση.

0
324

Τον εικονιζόμενο Σταυρόν του Ευαγγελιστού Μάρκου Β9 Τάξεως απένειμε το 1981 στον Γεώργιο Ανδρουλάκη ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Νικόλαος Ζ΄ συνοδευόμενο με την  ακόλουθη επιστολή:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ζ΄ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ
Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής

«Η Μετριότης ημών τιμώντες την τε άλλην αρετήν και τας προς την εκκλησίαν και το Έθνος υπηρεσίας του Εντιμοτάτου κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ απονέμομεν αυτόν τον ΤΙΜΙΟΝ ΣΤΑΥΡΟΝ του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου Β9  Τάξεως, ως δείγμα ορατόν της Αποστολικής Ευλογίας εφ’ ώ και εκδίδοται τόδε Πατριαρχικόν Γράμμα».

Εν Αλεξανδρεία τη 20η Δεκεμβρίου 1981
Ο Αλεξανδρείας Νικόλαος

Ο καθηγητής Χειρουργικής Γιώργος Ανδρουλάκης δεν βρίσκεται πια κοντά μας, όμως η παρακαταθήκη που άφησε ιδιαίτερα για τους νέους ιατρούς είναι ανεκτίμητη.

Πέρασαν κιόλας σαράντα ημέρες από τότε που ταξίδεψε στην αιωνιότητα ο σπουδαίος άνθρωπος και κορυφαίος επιστήμονας Γιώργος Ανδρουλάκης. Μαθητές,  συνάδελφοί, φίλοι, ασθενείς του και προσωπικότητες (εν ζωή και μη) που χειρούργησε, τον λάτρευαν και δάκρυσαν στο άκουσμα του θανάτου  αυτού του  πρωτοπόρου γιατρού και λεβέντη της Κρήτης, που υπηρέτησε με αφοσίωση, πάθος και αγάπη το λειτούργημά του.

Στην επιμνημόσυνη δέηση του 40ήμερου που τέλεσε η αρχόντισσα σύζυγός του δικηγόρος Γιούλια Παπαπολίτη στον ιερό ναό Των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στον Πειραιά, παραβρεθήκαμε όσοι τον αγαπούσαμε. Αιωνία η μνήμη του!

Τα επιτεύγματα

Ο Γιώργος Ανδρουλάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης όπου και περάτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Λύκειο «Ο Κοραής». Ήταν  απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και διδάκτωρ της Χειρουργικής.

Κατείχε τον τίτλο της ειδικότητας της Γενικής Χειρουργικής και της Αγγειοχειρουργικής και  στην στρατιωτική  θητεία του υπηρέτησε ως Αρχίατρος  στις Δυνάμεις Καταδρομών. Μεταπτυχιακές σπουδές έκανε στο Postgraduate Medical School στο Λονδίνο και στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης (Harvard Medical School, USA).

Είχε συνεχή ακαδημαϊκή σταδιοδρομία και ανήλθε αξιοκρατικά όλες τις βαθμίδες της με υπευθυνότητα και σεβασμό στον ασθενή. Ήδη στα 29 του ήταν ώριμος χειρουργός. Υφηγητής, εντεταλμένος Υφηγητής, αναπληρωτής Καθηγητής και τέλος Καθηγητής της Χειρουργικής το 1992.

Από το 1982 διηύθυνε Πανεπιστημιακές Κλινικές, σε διάφορα νοσοκομεία, όπως το Αρεταίειο, το Γενικό Κρατικό Νικαίας, το Ιπποκράτειο, το ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε και επισκέπτης Καθηγητής σε πολλές Ιατρικές Σχολές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Δημιούργημά του η πρώτη Μονάδα ΜΕΘ το 1970  στο Αρεταίειο, 15 χρόνια πριν θεσμοθετηθούν οι μονάδες αυτές σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας με το ΕΣΥ το 1985.

Έγραψε με συνεργάτες του κι εξέδωσε το βιβλίο «Ανάνηψη των βαριά πασχόντων» που ήταν το πρώτο βιβλίο Εντατικής Θεραπείας στην Ελλάδα. Το 1973 προσκάλεσε από τις ΗΠΑ τον καθηγητή S. Dutrich, πρωτοπόρο ανά τον κόσμο της Τεχνητής Παρεντερικής  Διατροφής από κεντρική φλέβα, που έχει σώσει εκατομμύρια κόσμο και έκανε την πρώτη εφαρμογή στη χώρα μας, για να διδάξει τη μέθοδο.

Από το 1978 διοργάνωνε-κάθε χρόνο-το μετεκπαιδευτικό συμπόσιο (Διημερίδα) «Οι μέρες Ανανήψεως» που παρακολουθούσαν γιατροί απ όλη τη χώρα, αφού μέχρι τότε δεν είχε ξαναγίνει τέτοια εκδήλωση και πολλοί γιατροί από αυτούς μάλιστα έγιναν κατόπιν  Εντατικολόγοι και Διευθυντές ΜΕΘ των νοσοκομείων μας.

Σε όλα τα νοσοκομεία που πήγε ως Διευθυντής, μετέδωσε την γνώση και την εμπειρία του στους μαθητές του, που τον σέβονταν και τον θαύμαζαν. Ίδρυσε τη Μονάδα Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής  ΤΡΑΥΜΑ, στήριξε την ίδρυσή του και το καθιέρωσε με την παρουσία του και το δικό του καταξιωμένο όνομα στον  ιατρικό κόσμο  το νοσοκομείο Metropolitan.

Διετέλεσε πρόεδρος στις Ευρωπαϊκές  Επιστημονικές Εταιρείες: α) Χειρουργικής Έρευνας (ESSR), β) Παρεντερικής και Εντερικής (τεχνητής) Διατροφής (ESPEN) και γ) Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής (ESTES). Για κάθε μια από αυτές τις εταιρείες οργάνωνε σαν Πρόεδρος τα Επιστημονικά Πανευρωπαϊκά Συνέδρια.

Διετέλεσε επίσης μέλος πολλών Διοικητικών Συμβουλίων όπως το Ωνάσειο Καρδιοχειρουγικό Κέντρο, αλλά και το Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Άγιος Σάββας.

Το συγγραφικό του έργο είναι πλούσιο αφού έχει συγγράψει άνω των 300 επιστημονικών εργασιών που είναι δημοσιευμένες σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά. Για πολλά χρόνια αρθρογραφούσε στο «Βήμα» για επίκαιρα θέματα που αφορούσαν  την υγεία, την αξιοπιστία των ιατρικών πληροφοριών του διαδικτύου,  την παιδεία.

Τα πρώτα χρόνια

Στο βιβλίο του ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ που αφιερώνει στην αγαπημένη του γυναίκα Γιούλια, δεν διεκδικεί, όπως αναφέρει, την ιδιότητα  του συγγραφέα, αλλά αφηγείται γεγονότα και ιστορίες που τον συγκίνησαν βαθιά,  τον έκαναν σοφότερο, και κυρίως ήθελε να παρακινήσει τους νέους να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα τους για το καλό και την επιστήμη τους, ακόμη κι αν ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Ούτε ο δικός του ήταν, όταν με μια βαλιτσούλα, τις νουθεσίες και  τις ευχές των  γονιών που τον μεγάλωσαν με αγάπη,  ξεκίνησε για την Αθήνα. Στην πολύβουη πρωτεύουσα  ένιωσε μια απέραντη μοναξιά, όμως το αίσθημα της αυτοσυντήρησης πυροδοτήθηκε μέσα του και ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι του.

Στην αρχή έμεινε σε ένα καλοφροντισμένο δωμάτιο μιας ταράτσας διώροφης κατοικίας στο Παγκράτι, από κει αγνάντευε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα πλημμυρισμένο από μυρωδιές γιασεμιού των αυλών των γύρω σπιτιών. Άλλη Αθήνα τότε…

Για να πετύχει στις εξετάσεις της Ιατρικής έπρεπε να γράφει καλά Ελληνικά, γιατί τα ανακάτευε με την κριτική διάλεκτο. Δεν τον σταμάτησαν ούτε οι 120 εκθέσεις που έπρεπε να γράψει για να  διατυπώνει την γλώσσα σωστά, ούτε τίποτα άλλο.

Η διαδρομή του δύσκολη, αλλά και η ανταμοιβή μεγάλη με τη θύελλα χειροκροτημάτων των φοιτητών του στα γεμάτα αμφιθέατρα, την αναγνώριση του ιατρικού κόσμου, της καταξίωσης, των βραβείων.

Συγκινούν και διδάσκουν οι μικροί καθημερινοί ήρωες της ζωής του Καθηγητή Χειρουργικής Γιώργου Ανδρουλάκη μέσα από τις σελίδες του βιβλιου του: «ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» που λέει:

«Τώρα που ξετυλίγω το κουβάρι των αναμνήσεών μου, ξαναπερπατώ το δρόμο που έχω διανύσει στην επιστημονική  μου πορεία.

Ένα δρόμο κακοτράχαλο και παραγωγικό. Ένα δρόμο με ικανοποιήσεις αλλά και απογοητεύσεις.

Ένα δρόμο με προσωπικές και οικογενειακές θυσίες, αλλά και το υπέροχο συναίσθημα της κοινωνικής προσφοράς.

Τελικά ο πηγαιμός για την Ιθάκη ήταν ένα υπέροχο ταξίδι που άξιζε τον κόπο να γίνει, ένα ταξίδι γεμάτο εμπειρίες και γνώση».

Σε άλλη σελίδα αναφέρει: «Ποτέ δεν υπήρξα ένας επιτυχημένος επαγγελματίας στόχος μου πάντα ήταν η κορυφή της ακαδημαϊκής ιεραρχίας»…και το πέτυχε.

Γνήσιος Πατριώτης

Ο Γιώργος Ανδρουλάκης έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για την Πολύπαθη Κύπρο, αφού είχε υπηρετήσει στο νησί ως γιατρός της 4ης Μοίρας Καταδρομών και είχε βιώσει την προ της εισβολής ατμόσφαιρα, είχε επισκεφθεί τις μαγευτικές περιοχές της Κερήνειας  και της Αμμοχώστου.

Έτσι όταν συνειδητοποίησε ότι τον προσκάλεσε ο καθηγητής  Μεχμέτ Χαμπεράλ  Πρόεδρος του Iδιωτικού Πανεπιστημίου της Άγκυρας Baskent, να δώσει διάλεξη στις 20 Ιουλίου, ημέρα Εθνικής Εορτής στην Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο, αρνήθηκε για «προσωπικούς» λόγους και πρότεινε να τον καλέσει μια άλλη ημερομηνία, αν και δεν πίστευε πως η πρόσκληση έγινε με υστερόβουλο σκοπό την ταπείνωσή του. Βέβαια δεν προσεκλήθη ποτέ…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

ΣΠΟΥΔΕΣ

Πτυχίο Ιατρικής Σχολής Αθηνών  1961
Ειδικότητα Γενικής Χειρουργικής  1966

Μεταπτυχιακή  Εκπαίδευση:

-Royal Postgraduate Medical School-London 1968
-Massachussetts General Hospital 1977-1979 (Harvard Medical School, USA)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

British Council   1967-1968

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιώς 1957-1961
Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (Θεσσαλονίκη) 1961-1968
Hammersmith Hospital-London 1968
Honorary Clinical Assistant Αρεταίειο Νοσοκομείο 1968-1991
Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιώς 1992-1997
Α΄Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών 1997-2003

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Α΄ Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 1961-1968

Πανεπιστημιακός βοηθός  1963
Διδακτορικό Δίπλωμα  1965
Επιμελητής Πανεπιστημίου  1967

Β΄ Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών 1967-1991

Επιμελητής Πανεπιστημίου 1969
Υφηγητής Πανεπιστημίου  1973
Εντεταλμένος Υφηγητής  1977
Επίκουρος Καθηγητής  1982
Αναπληρωτής Καθηγητής  1986

Δ΄Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών 1991-1997

Διευθυντής-Καθηγητής 1993

Α΄Προπαιδευτική Χειρουργική  Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών 1997-2003

Διευθυντής-Καθηγητής

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Διδασκαλία τεταρτοετών και εκτοετών φοιτητών της Ιατρικής Σχολής Θεσ/κης-Αθηνών επί 37 χρόνια.
•Οργάνωση του Ετησίου  Μεταπτυχιακού Συμποσίου «Ημέρες Ανανήψεως» από το 1978.
•Συμμετοχή σε μεγάλο αριθμό μεταπτυχιακών προγραμμάτων Πανεπιστημιακών Κλινικών  και εταιρειών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
•Διδασκαλία Χειρουργικής και Πρώτων Βοηθειών στη σχολή Μαιών  του Νοσοκομείου « Αλεξάνδρα » (1975-1988).
•Εκδόσεις Διδακτικών Συγγραμμάτων.
•Πρόγραμμα ATLS-Course Director.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

1) Επιστημονικές  Εργασίες 263

Ελληνικές 180
Ξενόγλωσσες  83

Επίσης έχουν δημοσιευτεί Ξενόγλωσσες Εργασίες  στα κάτωθι Sites:

Στην National library  of Medicine, 55 Εργασίες.
Στην ISI Web of SCIENCE, 76 Εργασίες.
Κλινικοερευνητικές 24
Πειραματικές  32
Κλινικές  206

2) Πανεπιστημιακά Συγγράμματα

•Γ. Ανδρουλάκης: «Ανάνηψη Βαριά Πασχόντων » Εκδόσεις Γ. Παρισιάνος, Αθήνα 1982.

•Ι. Παπαδημητρίου, Γ. Ανδρουλάκης: «Αρχές Γενικής Χειρουργικής» Εκδόσεις Παρισιάνος 1988.

•Σύγχρονος οδηγός Αντιμετώπισης Τραύματος. Εκδόσεις Ζήτα 1996.

•Περιεγχειρητική Φροντίδα. Εκδόσεις Πασχαλίδης, 2002.

•Trauma Management. Εκδόσεις Landres 2000, USA.

•Βασικές Αρχές της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής, 2002.

•Μεταφράσεις Ξενόγλωσσων Συγγραμμάτων.

α) ΑΤΛΑΣ χειρουργικών Τεχνικών-Economou, 2001
β) Επείγουσα Αντιμετώπιση του Τραύματος-Sculetta  AT, Schaider J 5, 2001
γ) Χειρουργική Σημειολογία-P. Bouteliere, 2003

3) Συμμετοχή σε Συγγράμματα

•Γ. Ανδρουλάκης: Εγκαύματα, Μονάδες Εντατικής Παρακολούθησης, Χειρουργική Αρτηριών. Κ. Τούντας  «Χειρουργική» Εκδόσεις Παρισιάνος, Αθήνα 1975.
•Γ. Ανδρουλάκης: Νεφραγγειακή Υπέρταση. Π. Δημακάκος «Κλινική Αγγειολογία» Εκδόσεις  Παρισιάνος, Αθήνα.
•Γ. Ανδρουλάκης: Θρεπτική Υποστήριξη. Δ. Λαζαρίδης «Μεταπτυχιακή Χειρουργική» Εκδόσεις  University Studio Press,  Θεσσαλονίκη .

4) Μονογραφίες 12

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Έχει συμβάλλει στην εκπόνηση μεγάλων αριθμών Διδακτορικών Διατριβών και Υφηγεσιών.
Είναι μέλος σε πολλές Επιστημονικές Εταιρείες  της χώρας μας και σε ξένες, όπου υπήρξε και Πρόεδρος.
Επίσης η συμμετοχή του σε Ελληνικά και Ξένα Συνέδρια είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

-Οργάνωση Μονάδας Εντατικής Θεραπείας  Αρεταιείου Νοσοκομείου .

-Οργάνωση Αγγειοχειρουργικού Τμήματος της Β΄ Χειρουργικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

-Οργάνωση Μονάδας Εντατικής Θεραπείας  της Α΄ Μαιευτικής  και Γυναικολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

-Οργάνωση Δ΄ Χειρουργικής Κλινικής  Πανεπιστημίου Αθηνών .

-Δημιουργία Κέντρου Μελέτης Τραύματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας- Πειραιώς.

-Οργάνωση τριών Διεθνών Συνεδρίων:
European Society for Surgical  Research (1983), European Society for Enteral  and Parenteral Nutrition (1989) και European Society for Trauma and Emergency Surgery (1997).

-Οργάνωση Μονάδα Τραύματος στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο.

-Οργάνωση Ερευνητικής Μονάδας, Πειραματικής Χειρουργικής στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

α)Μέλος της Εφορίας του Αρεταίειου  Νοσοκομείου.
β)Τακτικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ.
γ)Αναπληρωτής αντιπρόεδρος και επί έξη χρόνια τακτικό μέλος  του διοικητικού Συμβουλίου του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού  Κέντρου.
δ)Διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα επί 2 θητείες

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ-ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Governor  του American College of Surgeons ( F.A.C.S.).

President της  European Society for Surgical Research (1983- 1984).

President της European Society for Enteral and Parental Nutrition  (ESPEN) 1989-1990.

President της European Society of Trauma and Emergency Surgery.

Πρόεδρος της Εταιρείας της Εντατικής Νοσηλείας  και Θεραπείας (1987-1989).

Πρόεδρος της Επιστημονικής Ενώσεως Αρεταιείου Νοσοκομείου.

Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αγγειοχειρουργικής Εταιρείας.

Τακτικό Μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για την χορήγηση Ειδικότητας Χειρουργικής. Ως Πρόεδρος από το 1997-2003.

Μέλος του Editorial Board του περιοδικού Clinical Nutrition.

Μέλος του Editorial Board του περιοδικού Surgical Research Communications.

Μέλος του Editorial Board του περιοδικού Injury.

Μέλος του Editorial Board του περιοδικού Zentralblatt fur Chirurgie.

Μέλος της εφορίας του Αρεταιείου Νοσοκομείου.

Επίτιμος Μέλος της Χειρουργικής  Ακαδημίας  της Ανατολ. Γερμανίας.

Εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στο Standing  Committe  της  ΕΟΚ.

Μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής  του British Council  για την χορήγηση υποτροφιών.

Τιμητική Διάκριση ( Blue Metal of Science) από το Πανεπιστήμιο της Σόφιας.

Επισκέπτης Καθηγητής (Visiting Professor):

α) Technischen Universitat Muncher  (Γερμανία)
β) Linkoping Medical School              (Σουηδία)
γ) Massachussetts General Hospital Harvard Medical  School  (ΗΠΑ)
δ) Tulane University, N. Orleans        (ΗΠΑ)
ε) Πολωνική Ακαδημία Επιστημών     (Βαρσοβία)
στ) Humboldt Universitat zu Berlin    (Γερμανία)
ζ) Medical College of Winsconsin       (ΗΠΑ)
η) University of Illinois                     (ΗΠΑ)
θ) Ιατρική Ακαδημία Σόφιας             (Βουλγαρία)
ι) University of Cincinnati                 (ΗΠΑ)
κ) Διευθυντής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος ATLS, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Γιώτινγκ-Ιστιοπλοΐα
Πληροφορική
Φωτογραφία
Αρθρογραφία στο Βήμα

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ Kifisia Press: Τα Θερμά μας συλλυπητήρια στην αξιαγάπητη σύζυγό του Δικηγόρο Γιούλια Παπαπολίτη  και στους οικείους του.

Να εμπνευστούμε από την αξιοπρέπεια και τις αξίες με τις οποίες χάραξε ο ίδιος την Πατριωτική και Επαγγελματική του διαδρομή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here