ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Συμφωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ για την Υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων Χ.Τ. και Μ.Τ. σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη!

0
376

-Απαραίτητη βέβαια η πλήρης επίγνωση (1) των σωστών Προδιαγραφών και (2) των Δυσκολιών στην υλοποίηση τέτοιων μεγάλων έργων!…

-ΜΗΠΩΣ θα μπορούσε να θεωρηθεί ως Συνέργεια της απόφασης που είχε ήδη παρθεί για την έναρξη του Έργου υπογειοποίησης του δικτύου ρεύματος στην Εκάλη το 2023;;

Τη Συμφωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ για την ένταξη του Δήμου Κηφισιάς στο πρόγραμμα υπογειοποίησης των δικτύων χαμηλής και μέσης τάσης, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Βασίλης Ξυπολυτάς στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της 28ης Φεβρουαρίου.

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Δήμαρχο για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής τους δύο πρώτους μήνες της Διοίκησής της.

Μετά από συνεννοήσεις με την ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει στην υπογειοποίηση όλων των εναέριων καλωδίων στην πόλη μας, ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο ύψους, σε βάθος τριετίας, περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ από κρατικούς φορείς και την ΔΕΔΔΗΕ χωρίς να συνεισφέρει ο Δήμος Κηφισιάς το ελάχιστο!

Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Κηφισιάς, μπορεί να ταλαιπωρηθούμε ως κάτοικοι Λίγο Καιρό (!!) αλλά το αποτέλεσμα θα είναι υπέροχο, επιτέλους θα αποκτήσουμε υποδομές ως πόλη.

ΤΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Η Αστική ανάπτυξη των σύγχρονων πόλεων δεν νοείται χωρίς τη χρήση υπόγειων δικτύων τηλεπικοινωνιών και ρεύματος.

Η υπογειοποίηση των εναέριων δικτύων ρεύματος αποτελεί Στρατηγικό στόχο του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.) και δικαίως, καθώς τα πλεονεκτήματα είναι πολλά για τον πολίτη αλλά και το περιβάλλον.

Η Νέα Δημοτική Αρχή πάντως θα πρέπει να γνωρίζει τις σωστές Προδιαγραφές αλλά και τις Δυσκολίες στην υλοποίηση ειδικά τέτοιων μεγάλων έργων.

Αχαρτογράφητα Δίκτυα

Κύριε Δήμαρχε,

Μια σημαντική δυσκολία που πρέπει να ξεπεραστεί κατά την υλοποίηση αυτών των έργων είναι η ελλιπής χαρτογράφηση των υπόλοιπων δικτύων (που αφορούν επικοινωνίες, ύδρευση, υγραέριο), εξαιτίας της οποίας δεν είναι εξαρχής ξεκάθαρες οι διαδρομές που ακολουθούν.

Από την καταγεγραμμένη εμπειρία προκύπτει ότι τα σημαντικότερα προβλήματα ανακύπτουν από τη σχεδόν παντελή έλλειψη σήμανσης για τους αγωγούς του δικτύου της ΕΥΔΑΠ.

Σ’ αυτή την περίπτωση είναι πιθανό, για παράδειγμα, να βρεθούμε μπροστά σε ένα μετρητή χωρίς να είναι σαφές αν έχουμε να κάνουμε με αγωγό αναχώρησης ή αγωγό εισόδου.

Η αναμενόμενη εικόνα του κεντρικού αγωγού που έχει άμεση λήξη στο μετρητή και οδηγεί στο Χ ακίνητο δεν υφίσταται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Η ελλιπής χαρτογράφηση των υπόλοιπων δικτύων (επικοινωνίες, ύδρευση, υγραέριο) μπορεί να φέρει προσκόμματα στην περάτωση των έργων υπογειοποίησης.

Αν συνυπολογίσουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις ερχόμαστε αντιμέτωποι με σκουριασμένους γαλβανισμένους υδραυλικούς σωλήνες που σπάνε πολύ εύκολα, κατανοούμε τις δυσκολίες που ανακύπτουν κατά τις εργασίες υπογειοποίησης δικτύων ρεύματος.

Και παρότι δεν αποτελεί αντικείμενο του παρόντος άρθρου, ίσως θα ήταν άξιο να αναφερθεί στο σημείο αυτό, ότι πολλά έργα υπογειοποίησης των δικτύων του ρεύματος ανά την Ελλάδα «αποκάλυψαν» την ύπαρξη Υδραυλικών Σωλήνων Αμιάντου(!), υλικού που έχει χαρακτηριστεί καρκινογόνο.

Δημοτικός Φωτισμός

Κύριε Δήμαρχε,

Το γεγονός ότι από τα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ «κρέμονται» και τα δίκτυα του Δημοτικού Φωτισμού είναι μια ακόμη παράμετρος που μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για την υλοποίηση έργων υπόγειων δικτύων ρεύματος, δεδομένου ότι απαιτείται ο εκάστοτε Δήμος να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την ευθύνη και το κόστος να «χτίσει» ένα νέο δίκτυο Δημοτικού Φωτισμού.

Γενική Παρατήρηση

Κύριε Δήμαρχε,

Δεν γνωρίζω με βεβαιότητα, αν την Συμφωνία την «έσπρωξε» η Νέα Δημοκρατία ή απλά ήρθε στα χέρια σας ως Δώρο εξ ουρανού, δεδομένου ότι στις εξαγγελίες σας για το πρόγραμμα των πρώτων 120 ημερών, σε δέκα άξονες, της διακυβέρνησης του Δήμου Κηφισιάς, ΔΕΝ περιλαμβάνεται ένα τόσο μεγαλεπήβολο έργο συγχρηματοδοτούμενο ύψους, σε βάθος τριετίας (!!), πέραν των 25 εκατομμυρίων ευρώ από Κρατικούς Φορείς και την ΔΕΔΔΗΕ χωρίς να συνεισφέρει ο Δήμος Κηφισιάς το ελάχιστο!…

Γνωρίζω, μάλιστα, ότι πριν αναλάβετε τον Δήμο, ο Προκάτοχός σας μετά:

(1) από συνεννοήσεις με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της  ΔΕΔΔΗΕ στις 21/02/23,

(2) από την προκαταβολή κάποιου ποσού από τον Δήμο Κηφισιάς,

…είχε παρθεί απόφαση την Άνοιξη του 2023, μετά από την ολοκλήρωση του Διαγωνισμού από την ΔΕΔΔΗΕ, να ξεκινήσουν κάποιες πρόδρομες εργασίες και μετρήσεις στην Πλατεία Αγίας Τριάδας στην Εκάλη, σχετικά με το έργο κατασκευής του Υπόγειου Υποσταθμού Μ.Τ. για την υπογειοποίηση του δικτύου ρεύματος σε συγκεκριμένες οδούς της Εκάλης!…

ΓΙΑΤΙ στη σχετική ανάρτησή Σας στα social media δεν αναφέρθηκε λέξη για τις ενέργειες του πρώην Δήμαρχου κ. Γιώργου Θωμάκου  σχετικά με την απόφαση έναρξης  του έργου της ΔΕΔΔΗΕ για την κατασκευή Υπόγειου Υποσταθμού Μ.Τ. στην Εκάλη;;

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού με την ΔΕΔΔΗΕ, Εσείς και οι Ειδικοί Συνεργάτες σας, έχετε αναλογιστεί/υπολογίσει πόσα χιλιόμετρα εναέριου δικτύου θα χρειαστούν υπογειοποίηση στον Δήμο Κηφισιάς-Νέας Ερυθραίας-Εκάλης, ο οποίος έχει έκταση 34.03τ.χλμ;;

Ένα τόσο μεγαλεπήβολο έργο είναι δυνατόν ποτέ να ολοκληρωθεί σε βάθος ΜΟΝΟ τριετίας;; Μάλλον το «βάθος τριετίας» θα πρέπει να ενταχθεί μέσα σε ένα ευρύ πλαίσιο Επιστημονικής Φαντασίας!!

ΠΑΝΤΩΣ το εναρκτήριο λάκτισμα της μετεκλογικής σας περιόδου «ανεβάζει» μια Μοναδική και Ανεπανάληπτη Παράσταση Εντυπωσιασμού. Υιοθετώντας άκριτα μεθόδους Μάρκετινγκ και Επικοινωνιακές τεχνικές καταφέρατε, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, να εξαφανίσετε τόσο το Υποκείμενο όσο και το Αντικείμενο του πολιτικού σας λόγου.

3η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 28-02-2024 ΚΑΙ ΩΡΑ 18.00.

Δείτε το σχετικό βίντεο από 1.40 και μετά…

Ο πρώην Δήμαρχος  κ. Γιώργος Θωμάκος  αποχώρησε από την αίθουσα επειδή δεν του δόθηκε δικαιωματικά ο λόγος από τον Δήμαρχο και την Πρόεδρο του Δ.Σ. λόγω διαφωνίας επί της ερμηνείας του Νόμου περί «Συζήτησης»  λίγο πριν το 1.52!!

Η κάμερα απέφυγε να  δείξει ή μάλλον διέγραψε την αποχώρηση του κ. Γιώργου Θωμάκου. Φάνηκε η κενή θέση Του, όταν κάποια στιγμή πήρε τον λόγο ο Ευάγγελος Αυλήτης που καθόταν πλάι του!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here