Τέτοιο debate να μας λείπει!

0
394

Καθώς η 1η Ιουλίου φτάνει και ενόσω δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να είναι παρών στο debate, εξαιτίας της μετάθεσης της ημερομηνίας της επόμενης Συνόδου Κορυφής για την 30η Ιουνίου, όλα δείχνουν ότι αυτή η τηλεμαχία ουσιαστικά δεν έχει κανέναν λόγο να πραγματοποιηθεί.

Όχι γιατί δεν χρειάζεται ο διάλογος, αλίμονο. Ούτε επειδή μετά την χθεσινή εκδήλωση έχει πέσει πλήρες φως στο πρόγραμμα της ΝΔ που διεκδικεί την εξουσία. Αντιθέτως.

Ο διάλογος, η προγραμματική αντιπαράθεση και η «έκθεση» των πολιτικών αρχηγών σε ουσιαστικές και σκληρές δημοσιογραφικές ερωτήσεις είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητες για να αποφασίσουν οι πολίτες τί θα επιλέξουν στις 7 Ιουλίου, σε μία τόσο κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα.

Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσω παράλληλων μονολόγων. Και η διαδικασία που αποφασίστηκε στην διακομματική επιτροπή δεν περιποιεί τιμή ούτε για τα πολιτικά κόμματα που την καθόρισαν, αλλά ούτε για τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ που καλούνται να την «νομιμοποιήσουν» με την παρουσία τους.

Οι δημοσιογράφοι καλούνται να συμμετάσχουν σε μία προκαθορισμένη διαδικασία, όπου ουδείς θα μπορεί να πιέσει έναν πολιτικό αρχηγό κάνοντας δεύτερη και τρίτη ερώτηση επί του θέματος -έως ότου πάρει την απάντηση που θέλει. Επίσης, οι δημοσιογράφοι καλούνται να ετοιμάσουν ερωτήσεις για θεματικές ενότητες που…επέλεξαν άλλοι γι’ αυτούς.

Κι όλα αυτά σε μία διαδικασία παράλληλων μονολόγων, που «μπάζει» από παντού: είτε μιλάμε για συγγενικές σχέσεις που «θολώνουν» την έξωθεν καλή μαρτυρία και το τεκμήριο αντικειμενικότητας που πρέπει να συνοδεύει κάθε δημοσιογράφο που ρωτά σε ένα debate, είτε για την μονομερή συμμετοχή καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας και τον παράλληλο αποκλεισμό περιφερειακών καναλιών, ραδιοφώνων, εφημερίδων, αλλά και ιστοσελίδων, η προγραμματισμένη τηλεμαχία φαίνεται σχεδιασμένη για να αποτύχει πριν καν ανάψει το κόκκινο λαμπάκι του τηλεοπτικού αέρα.

Εξάλλου, το πρόβλημα ξεκίνησε από την αρχή: από το σημείο εκείνο, δηλαδή, που οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων αποφάσισαν μόνοι τους, τους όρους με τους οποίους θα…δέχονταν να εκτεθούν σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις οι αρχηγοί τους.

Τέτοιες διαδικασίες ξεκινούν ανάποδα: μαζεύονται οι δημοσιογράφοι στην ΕΣΗΕΑ, συζητούν και αποφασίζουν μία «ζωντανή» διαδικασία, που δε θα επιτρέπει σε κανέναν πολιτικό να πετά την μπάλα στην εξέδρα και δε θα αφήνει κανένα είδος δημοσιογραφίας και θεματική ενότητα «παραπονεμένη».

Αφού καταλήγουν στους όρους, στον τόπο και στα πρόσωπα, τότε απευθύνονται στα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους γνωστοποιούν την διαδικασία. Και όποιος θέλει, ας συμμετάσχει. Όποιος επιμένει στους παράλληλους μονολόγους, ας κριθεί γι’ αυτό.

ΛΑΒΕΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ – ΠΑΝΩ ΔΕΞΙΑ: Πρέπει να γίνει τηλεοπτικό debate ανάμεσα Τσίπρα – Μητσοτάκη εν όψει των Εθνικών Εκλογών;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here