Τεράστιας αξίας τα κοιτάσματα στο Καστελόριζο!

0
325

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται τι ακριβώς σημαίνει το Καστελόριζο και για ποιόν λόγο η Τουρκία επιμένει στο να το θεωρεί «επιπλέον» νησί, χωρίς υφαλοκρηπίδα, άρα και χωρίς δικαίωμα στην οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ.

Σε μία σειρά από δημοσιεύματα του Μανώλη Κοττάκη καθίσταται σαφές πως το Καστελόριζο (και η ΑΟΖ που οριοθετείται από αυτό) βρίσκεται στο επίκεντρο του ενεργειακού ενδιαφέροντος όχι μόνο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη.

Πριν από 2 χρόνια είχαμε δημοσιεύσει την άκρως μυστική επίσκεψη της κυρίας Κλίντον στην περιοχή, συνοδεία αμερικανών εμπειρογνωμόνων. Μάλιστα, η συγκεκριμένη επίσκεψη (της τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ) έγινε με την κάλυψη της Σούδας και δύο πλοίων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το ενδιαφέρον των αμερικανών εμπειρογνωμόνων δεν ήταν στο φυσικό αέριο ή στο πετρέλαιο της περιοχής αυτής, αλλά εστιαζόταν αποκλειστικά στους ιδρυτές μεθανίου, τεράστια κοιτάσματα (μεγάλης ποσότητας και ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας) των οποίων υπάρχουν στην ΑΟΖ του Καστελόριζου, με αποτέλεσμα να τραβήξουν το απόλυτο ενδιαφέρον των ΗΠΑ (και όχι μόνο)…

Σύμφωνα με το ΑΡΘΡΟ «Το σκάκι «αγριεύει» γύρω από το Καστελόριζο» που δημοσίευσε ο κ. Κοττάκης, δεν επιδέχονται καμίας απολύτως αμφισβήτησης, τα κοιτάσματα του Καστελόριζου έχουν εντοπιστεί μετά από έρευνες του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου και ξένης εταιρείας που συνέπραξε.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι γνωστά στην ελληνική κυβέρνηση και αξιοποιήθηκαν κατά την πρόσφατη – προ έτους – επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ. Τα επικαλέστηκε σε κλειστές συναντήσεις ο σύμβουλος του κυρίου Σαμαρά σε αμερικανούς αξιωματούχους και όταν εκείνοι ρώτησαν συνεργάτες τους «αν είναι έτσι και από πότε το ξέρουμε αυτό», απάντησαν «for several years»…..

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι υπάρχει άφθονο – στερεοποιημένο – σχιστολιθικό αέριο κάτω από το Καστελόριζο.

Αναφέρονται, μάλιστα, σε «πέντε οικόπεδα, εκ των οποίων τα τέσσερα θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει η Ελλάδα και το ένα η Τουρκία», στο πλαίσιο μίας απόφασης Διεθνούς Δικαστηρίου στο οποίο θα προσφύγουν τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «και ένα οικόπεδο σχιστολιθικού αερίου να δοθεί στην Τουρκία, αυτό αρκεί για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες και να κάνει και εξαγωγές σε χώρες της Ασίας».

Και η απολύτως λογική ερώτηση έρχεται αυθόρμητα: Τι κάνει η Ελληνική κυβέρνηση (ή κυβερνήσεις;) για το συγκεκριμένο θέμα;

Προφανώς οι κυβερνώντες δια της υπόγειας οδού (γι αυτό ίσως ο αρμόδιος υπουργός κ. Μανιάτης, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς θα κληθούν στο μέλλον να καταθέσουν τις ποινικές -και όχι πολιτικές- ευθύνες τους) ξεπουλάνε το φυσικό αέριο, για να επιτύχουν διαγραφή χρέους, προφανώς μέσω εμπράγματων εγγυήσεων.

Μόνο που η αξία των κοιτασμάτων είναι απροσδιόριστου μεγέθους, για την ακρίβεια τεράστιου οικονομικού μεγέθους, υπερπολλαπλάσια του χρέους της χώρας. Για να πάμε, όμως, λίγο πίσω στον χρόνο…

Πριν το 2010, και πριν ο ΓΑΠ μας έβαλε τεχνηέντως και με φούσκωμα του ελλείμματος, στον δανεισμό και στην τρόικα…Το χρέος της χώρας μας τότε ήταν ομολογιακό και διαχειρίσιμο…

Με την υπογραφή του προδοτικού μνημονίου έγιναν κατά κύριο λόγο τα εξής:

Διόγκωση του χρέους, εκχώρηση ασυλίας και εθνικής κυριαρχίας και μετατροπή του σε ενυπόθηκο (αγγλικό δίκαιο) με την άσκηση εγγυήσεων.

Τότε όπως θυμάστε ο ΓΑΠ μας έλεγε ότι πετρέλαια δεν υπάρχουν:

{videobox}c8GAle7VOmw{/videobox}

Τους τελευταίους μήνες ξαφνικά… και πετρέλαια βρήκαμε και συνεκμετάλλευση θα κάνουμε με τον Ολάντ και ΚΑΖΑΝ ΚΑΖΑΝ θα πορευτούμε με τους Τούρκους για την ΑΟΖ… και κύριος είδε με ποιόν άλλο θα «συνεργαστούν» οι «ταγοί» μας, ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ και όχι για να υπάρξει το μέγιστο της απόδοσης – υπέρ της Ελλάδας – των συγκεκριμένων κοιτασμάτων.

Εδώ βρίσκεται και το όλο θέμα, αφού τα κοιτάσματα της Ελλάδας ετοιμάζονται να τα παραδώσουν στους δανειστές αντί πινακίου φακής ή…..αντί παράτασης των εξουσιαστών στην εξουσία!!

Για την Ελλάδα, τα κοιτάσματα αυτά είναι ένα μεγάλο χαρτί για την ανάπτυξη και για την τελική ρύθμιση του οικονομικού της ζητήματος.

Όπως έχει πει ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, σε παλαιότερη συνέντευξή του, η Ελλάδα δεν θα βάλει τα κοιτάσματα στη συζήτηση για το χρέος γιατί «δεν θέλουμε να τα χαρίσουμε», αλλά θα επιδιώξει να το θέσουν άλλοι στο τραπέζι, για να το εκμεταλλευθούμε μελλοντικά.

Δείτε τώρα τι αποκάλυψε στο βίντεο που ακολουθεί ο κ. Κοττάκης στις 08/12/2012 σε συνέντευξη του βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι λεει για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου:

{videobox}dyRunaZXkQU{/videobox}

Του ξέφυγε του κ. Κοττάκη και το ξεφούρνισε το παραμύθι ή τόλμησε (από τους ελάχιστους) να φέρει στην επιφάνεια τα «μεγάλα καλά κρυμμένα μυστικά» των ελληνικών κυβερνήσεων…..

Λεει ο Κοττάκης: «η στρατηγική σας είναι, γινόμαστε αξιόπιστοι με τις μεταρρυθμίσεις και να τους κάνετε αυτοί και να προκαλέσουν την διαγραφή του χρέους…. και να σας ζητήσουν την αξιοποίηση του φυσικού αερίου…»

Μήπως καταλάβαμε τώρα τι ακριβώς συμβαίνει;;

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here